- Autor: batohu
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vepřová krkovice (syrová) | 1300 |
Olej řepkový | 12 |
Cukr třtinový hnědý | 20 |
Dochucovadla:
1 lžíce soli, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sušené cibule, 1 lžička sušeného česneku, trocha mletého černého pepře
Energetická hodnota celkem: 12871 kJ
Bílkoviny (g): 247,
Tuky (g): 220,
Sacharidy (g): 20,
SAFA (g): 95,
Cukry (g): 20,
Vláknina (g): 0,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1287 kJ
Bílkoviny (g): 24.7, Tuky (g): 22, Sacharidy (g): 2, SAFA (g): 9.5, Cukry (g): 2, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Smíchejte cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a pepř. Troubu rozpalte na 200°C. Kořením důkladně potřete maso ze všech stran. Do pánve nalijte olej, rozpalte ji a maso na ní ze všech stran opečte. Opečené maso dejte do zapékací nádoby s víkem. Maso podlijte zhruba 330 ml tekutiny – můžete použít vodu, ale rozhodně je fajn mu tekutinou přidat další chuť. Můžete použít pivo nebo třeba i cider. Takto podlité maso zakryjte víkem a vložte do rozpálené trouby, teplotu stáhněte na 150°C. Maso nechte přikryté péci alespoň tři hodiny, po nich už můžete vyzkoušet, jestli je měkké, když se do něj píchne. Pokud ne, znovu ho zakryjte a pečte minimálně další půlhodinu, pak test znovu opakujte. Samozřejmě hodně záleží na velikosti masa, nám většinou dvoukilový kousek trvá 3-4 hodiny. Pokud je maso měkké, zkuste vidličkou maso odloupnout, pokud se rozpadá, je už hotové. Z hrnce odeberte většinu tekutiny a maso natrhejte. Do natrhaného masa přidejte po částech výpek, tak, aby ho maso mohlo vstřebat a bylo šťavnaté, ale aby v něm neplavalo.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.