TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Celozrnno-vícezrnné pečivo

Zpět
  • Autor: xxleoxx
  • Doba přípravy (min.): 140
  • Uživatelský recept
  • Porce: 12.00

Ingredience

Dochucovadla:

kmín,sůl

Energetická hodnota celkem: 9360 kJ

Bílkoviny (g): 82, Tuky (g): 40, Sacharidy (g): 379 SAFA (g): 6 Cukry (g): 16 Vláknina (g): 50 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ

Bílkoviny (g): 6.8, Tuky (g): 3.3, Sacharidy (g): 31.6 SAFA (g): 0.5 Cukry (g): 1.3 Vláknina (g): 4.2 Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

1. vyrobíme kvásek do 200ml vlažné vody dáme půl lžičky cukru a rozmícháme kvasnice 2. ve velké míse smícháme všechny sypké ingedience + semínka, případně dle chuti kmín (doporučuju) 3. kvásek až napění vmícháme do směsi, do zbylé vody dáme 1-1,5 polévkové lžíce octa a vymícháme těsto (vody opravdu dost aby bylo těsto velmi řídké) 4. až je těsto spojené a propracované, nechme kynout alespoň hodinu až cca zdovjnásobí svůj objem 5. po hodině těsto naneseme na plech na pečící papír: stylem hrábneme do těsta vemem hrst těsta a přeneseme na papír a z prstů setřeme třeba lžící (těsto je velmi řídké) a vytvoříme přibližný tvar, těsto se za pár minut slije a vytvoří hladký povrch, není se třeba bát. 6. posypeme hrubou solí/sezamem (nemusí být) 7. dáme péct do rozpálené trouby na 250°C (v troubě miska s horkou vodou) na cca 15 -30min. než dosáhne požadované barvy 8. necháme schládnout a konzumujeme -použil jsem nyní otruby špaldové, byly jemější a na výsledku je to znát -dal jsem menší rozdíl v mouce žito-pšenice: čím více pšenice tím vytvoří objemější pečivo, použil jsem poměr 1,25:1 žito:pšenice a střída byla měkká, vzdušná a dostatečně "vlhká" - těsto bylo opravdu řídké, ale výseldek myslím nevypadá vůbec zle -chuť výborná, nyní je dám do sáčku a zjistím jak dlouho vydrží čerstvé uskladněné ve špajzi v polyethylenovém sáčku

Fotografie

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 04. 2017 19:46
Myslím, že to domácí pečivo dá velkou práci. Ještě jsem žádné nepekla.
13. 05. 2013 10:13
dotaz: jakou gramáž jednoho kusu před upečením musím mít, aby pečivo mělo 60g?? je to těch 20% ??
Díky jestli má někdo vyzkoušený
08. 10. 2012 21:36
no, už mám dokonce otruby. Fotky vypadají vážně dobře.
08. 10. 2012 21:21
jj stojí to za to
08. 10. 2012 21:06
Hmm! :-) Takže pozítří koupím otruby a rezistentní škrob a půjdu do toho ;-) Mám doma i chlebovou mouku (pšeničnou i žitnou), tak bych to možná zkusila namíchat ;-)
08. 10. 2012 20:57
+foto na řezu
08. 10. 2012 20:45
Tak až to upečeš potřetí, tak to taky vyzkouším :D
08. 10. 2012 20:35
Tak aktualizace receptu + oto nového výrobku a jsou teda celkově o 200% lepší
03. 10. 2012 09:11
Teda ti jsi šikovný chlapec.Koupím otruby a vyzkouším..
03. 10. 2012 08:33
to hi-maze to je ten rezistentní škrob od havlíčka, ten tam nutně být nemusí,
03. 10. 2012 08:07
Tak to se mi moc líbí a určitě to zkusím :-)))
03. 10. 2012 07:31
Otruby kupuju ve zdravé, ale mají je i v Tescu a kauflandu.
03. 10. 2012 07:24
To Rechovot - otruby lze koupit i v drogerii DM, a včera jsem je dokonce zahlédla v Albertovi.
Leoši - co je to Hi-maze? Kde se to kupuje?
02. 10. 2012 22:27
Vypadá to super, jen bych asi udělala těch porcí tak 16 :)
02. 10. 2012 22:22
jj jsou velké :D
02. 10. 2012 22:11
To musím zkusit ;-) Ale jsou to pořádné housky, ne? ;-)
02. 10. 2012 21:50
kvasnice sem dal obyč, no udělal sem z toho 8 kusů, ale sou hodně hutné a syté, klidně můžeš udělat víc, rozhodně dej více vody a udělej řidší těsto, ztráty vody pečením hodily rovných 20%
02. 10. 2012 21:46
prosímtě, kvasnice sypké, že jo a to těsto se hněte v robotu?a je tohle množství na 8 pletýnek nebo bulek celkem? jsem docela zvědavá, jestli se mi povedou.
02. 10. 2012 21:43
Máš můj obdiv :-)
02. 10. 2012 21:40
otruby jsem koupil ve zdravé výživě za pár šupů myslím nějak 200g za 15 kč, příští týden je upeču znova, trošku do dovedu k dokonalosti (vybalancuju poměry surovin a obsah vody v těstě) a nějak to spočítám kolik je tam veskutečnosti vlákniny.
02. 10. 2012 21:37
Leoši, jsi strašně šikovný. Zkusila bych je taky, teda otruby jsem nikdy ještě nekupovala, tady v obchodě jsem zahlédla cosi "instantního", jestli je to možné použít. Díky za recept!

Naši partneři