TOPlist


Celozrnno-vícezrnné pečivo

  • Uživatelský recept
  • Autor: xxleoxx
  • Porce: 12.00
  • Doba přípravy (min.): 140

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Ocet15
Voda500
Mouka pšeničná hladká200
Mouka žitná průměr250
Droždí 46
Otruby průměr42
Rezistentní škrob Hi-maize45
Sůl10
Slunečnicová semínka80

Energetická hodnota celkem: 9360 kJ

Bílkoviny (g): 82, Tuky (g): 40, Sacharidy (g): 379 SAFA (g): 6 Cukry (g): 16 Vláknina (g): 50 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ

Bílkoviny (g): 6.8, Tuky (g): 3.3, Sacharidy (g): 31.6 SAFA (g): 0.5 Cukry (g): 1.3 Vláknina (g): 4.2 Sůl (g): 0.1


Dochucovadla:

kmín,sůl

Postup přípravy

1. vyrobíme kvásek do 200ml vlažné vody dáme půl lžičky cukru a rozmícháme kvasnice 2. ve velké míse smícháme všechny sypké ingedience + semínka, případně dle chuti kmín (doporučuju) 3. kvásek až napění vmícháme do směsi, do zbylé vody dáme 1-1,5 polévkové lžíce octa a vymícháme těsto (vody opravdu dost aby bylo těsto velmi řídké) 4. až je těsto spojené a propracované, nechme kynout alespoň hodinu až cca zdovjnásobí svůj objem 5. po hodině těsto naneseme na plech na pečící papír: stylem hrábneme do těsta vemem hrst těsta a přeneseme na papír a z prstů setřeme třeba lžící (těsto je velmi řídké) a vytvoříme přibližný tvar, těsto se za pár minut slije a vytvoří hladký povrch, není se třeba bát. 6. posypeme hrubou solí/sezamem (nemusí být) 7. dáme péct do rozpálené trouby na 250°C (v troubě miska s horkou vodou) na cca 15 -30min. než dosáhne požadované barvy 8. necháme schládnout a konzumujeme -použil jsem nyní otruby špaldové, byly jemější a na výsledku je to znát -dal jsem menší rozdíl v mouce žito-pšenice: čím více pšenice tím vytvoří objemější pečivo, použil jsem poměr 1,25:1 žito:pšenice a střída byla měkká, vzdušná a dostatečně "vlhká" - těsto bylo opravdu řídké, ale výseldek myslím nevypadá vůbec zle -chuť výborná, nyní je dám do sáčku a zjistím jak dlouho vydrží čerstvé uskladněné ve špajzi v polyethylenovém sáčku

Fotografie





Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

16. 04. 2017 19:46

Hanuja

Myslím, že to domácí pečivo dá velkou práci. Ještě jsem žádné nepekla.

13. 05. 2013 10:13

Martina M.

dotaz: jakou gramáž jednoho kusu před upečením musím mít, aby pečivo mělo 60g?? je to těch 20% ??
Díky jestli má někdo vyzkoušený

08. 10. 2012 21:36

rechovot

no, už mám dokonce otruby. Fotky vypadají vážně dobře.

08. 10. 2012 21:21

xxleoxx

jj stojí to za to

08. 10. 2012 21:06

pidisek

Hmm! :-) Takže pozítří koupím otruby a rezistentní škrob a půjdu do toho ;-) Mám doma i chlebovou mouku (pšeničnou i žitnou), tak bych to možná zkusila namíchat ;-)

08. 10. 2012 20:57

xxleoxx

+foto na řezu

08. 10. 2012 20:45

Tanein

Tak až to upečeš potřetí, tak to taky vyzkouším :D

08. 10. 2012 20:35

xxleoxx

Tak aktualizace receptu + oto nového výrobku a jsou teda celkově o 200% lepší

03. 10. 2012 09:11

PIMPULE

Teda ti jsi šikovný chlapec.Koupím otruby a vyzkouším..

03. 10. 2012 08:33

xxleoxx

to hi-maze to je ten rezistentní škrob od havlíčka, ten tam nutně být nemusí,

03. 10. 2012 08:07

Veve12

Tak to se mi moc líbí a určitě to zkusím :-)))

03. 10. 2012 07:31

caliste

Otruby kupuju ve zdravé, ale mají je i v Tescu a kauflandu.

03. 10. 2012 07:24

Terminatorka

To Rechovot - otruby lze koupit i v drogerii DM, a včera jsem je dokonce zahlédla v Albertovi.
Leoši - co je to Hi-maze? Kde se to kupuje?

02. 10. 2012 22:27

Tanein

Vypadá to super, jen bych asi udělala těch porcí tak 16 :)

02. 10. 2012 22:22

xxleoxx

jj jsou velké :D

02. 10. 2012 22:11

pidisek

To musím zkusit ;-) Ale jsou to pořádné housky, ne? ;-)

02. 10. 2012 21:50

xxleoxx

kvasnice sem dal obyč, no udělal sem z toho 8 kusů, ale sou hodně hutné a syté, klidně můžeš udělat víc, rozhodně dej více vody a udělej řidší těsto, ztráty vody pečením hodily rovných 20%

02. 10. 2012 21:46

rechovot

prosímtě, kvasnice sypké, že jo a to těsto se hněte v robotu?a je tohle množství na 8 pletýnek nebo bulek celkem? jsem docela zvědavá, jestli se mi povedou.

02. 10. 2012 21:43

zuzik721

Máš můj obdiv :-)

02. 10. 2012 21:40

xxleoxx

otruby jsem koupil ve zdravé výživě za pár šupů myslím nějak 200g za 15 kč, příští týden je upeču znova, trošku do dovedu k dokonalosti (vybalancuju poměry surovin a obsah vody v těstě) a nějak to spočítám kolik je tam veskutečnosti vlákniny.

02. 10. 2012 21:37

rechovot

Leoši, jsi strašně šikovný. Zkusila bych je taky, teda otruby jsem nikdy ještě nekupovala, tady v obchodě jsem zahlédla cosi "instantního", jestli je to možné použít. Díky za recept!

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma