- Autor: anubis
- Doba přípravy (min.): 120
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sójové kostky, nudličky, plátky, granulát (Bona Vita) | 200 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 20 |
Cibule | 600 |
Rajský protlak | 115 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, sladká paprika, pálivá paprika, česnek, kmín
Energetická hodnota celkem: 4551 kJ
Bílkoviny (g): 108,
Tuky (g): 26,
Sacharidy (g): 103,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 57,
Vláknina (g): 74,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1138 kJ
Bílkoviny (g): 27, Tuky (g): 6.5, Sacharidy (g): 25.8, SAFA (g): 1, Cukry (g): 14.3, Vláknina (g): 18.5, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Sójové kostky připravíme dle návodu na obale. V hrnci se širokým a těžkým dnem rozpálíme sádlo, vložíme cibuli a za občasného míchání zbarvíme až do tmavohnědé barvy (pozor, nesmíme spálit). Poté přidáme sójové maso a chvíli smažíme. Sóju rozhrneme ke stranám hrnce a doprostřed dáme protlak, který za stálého míchání opečeme až téměř do hnědé barvy. Vše promícháme. Přidáme papriku a česnek, mícháme asi 1 minutu, tak aby se paprika spojila s tukem, ale nespálila. Přidáme vývar tak, aby bylo sójové maso zakryté, přikryjeme a za občasného míchání a dodání vývaru dusíme doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a provaříme. Podáváme s najemno nakrájenými kroužky cibule a s čerstvým chlebem nebo s těstovinami. Tip: Guláš nemusíme zahušťovat, protože jej zahustila rozvařená cibule. Pokud ho však chceme přece jen dohustit nebo naředit a mít více omáčky, zahustíme jíškou vyrobenou ze sádla a hladké mouky (50 g sádla rozpustíme na pánvičce, přidáme mouku a mícháme, až začne jíška vonět opraženou moukou, zamícháme do guláše a provaříme). Kdo má rád pikantní guláš, může spolu s česnekem a paprikou přidat 1--2 najemno nasekané chilli papričky zbavené semínek.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.