- Autor: PetraPo
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 3.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Lilek | 500 |
Celer řapíkatý | 100 |
Cibule | 150 |
Rajčata | 600 |
Olivy zelené | 50 |
Kapary | 30 |
Ocet | 30 |
Cukr hnědý (řepný, třtinový) | 30 |
Olej olivový | 50 |
Dochucovadla:
sůl, čerstvá bazalka
Energetická hodnota celkem: 4486 kJ
Bílkoviny (g): 22,
Tuky (g): 58,
Sacharidy (g): 120,
SAFA (g): 26,
Cukry (g): 86,
Vláknina (g): 28,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1495 kJ
Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 19.3, Sacharidy (g): 40, SAFA (g): 8.7, Cukry (g): 28.7, Vláknina (g): 9.3, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
2 střední lilky nakrájíme na menší kostky, dáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme je a osušíme papírovou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme lilek a opečeme ho dozlatova - cca 8 minut. Vyndáme ho z pánve, je-li třeba přidáme olej a vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a 2 najemno pokrájené očistěné řapíky celeru. Opékáme také cca 7-8 minut. Do hlubší pánve dáme 4-5 pokrájených, oloupaných rajčat, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut, pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala. Před koncem vmícháme pokrájené olivy, kapary a natrhané lístky bazalky. Poznámka: Caponata se podává s pečivem, je to typický sicilský předkrm, ale výborně se hodí i jako pikantní příloha ke grilovanému masu, nebo se může podávat s těstovinami.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.