- Autor: urbami
- Porce: 4.00
zelí bílé blanšírované listy 8 ks maso mleté 500 g vývar z masa 3 dl cibule 1 ks vejce slepičí 1 ks strouhanka 3 lžíce sádlo 2 lžíce olej 1 lžíce česnek 2 stroužky bazalka nebo oregano, nemusí být 2 lžičky paprika sladká 1 lžička pepř černý mletý sůl
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mleté maso na sekanou | 500 |
Bujón suchý stav | 13 |
Koření průměr | 4 |
Zelí bílé hlávkové | 500 |
Cibule | 100 |
Česnek | 10 |
Vejce celá průměr | 60 |
Strouhanka | 60 |
Oleje (všechny druhy) | 10 |
Sádlo vepřové škvařené | 40 |
Energetická hodnota celkem: 11044 kJ
Bílkoviny (g): 101,
Tuky (g): 209,
Sacharidy (g): 88,
SAFA (g): 91,
Cukry (g): 28,
Vláknina (g): 17,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 2761 kJ
Bílkoviny (g): 25.3, Tuky (g): 52.3, Sacharidy (g): 22, SAFA (g): 22.8, Cukry (g): 7, Vláknina (g): 4.3, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
1. Oloupanou a drobně nasekanou cibuli pomalu opečeme dorůžova na lžíci sádla a necháme ji vychladnout. V míse důkladně promícháme mleté maso s vejcem, strouhankou, opečenou cibulí a utřeným česnekem a směs ochutíme mletou paprikou, bazalkou nebo oreganem, pepřem a solí. Přimícháme lžíci vývaru, směs ještě důkladně propracujeme na hladkou hmotu a necháme ji 30 minut v chladu odpočinout. 2. Masovou hmotu rozdělíme na osm stejných kousků, utvoříme z nich válečky, rozložíme je do středu osušených zelných listů a pevně je do nich zabalíme. 3. V širokém kastrolu rozehřejeme zbylé sádlo s olejem, vložíme rolky a opatrně je ze všech stran rychle opečeme. Podlijeme je zbylým horkým vývarem a pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení rolky průběžně otáčíme. Podáváme přelité vypečenou šťávou a doplněné dušenou rýží, houskovým knedlíkem nebo chlebem. JAK PŘIPRAVIT ZELNÉ LISTY NA PLNĚNÍ Očištěnou hlávku zelí vložíme do velkého hrnce, zalijeme ji vodou tak, aby dosahovala nejméně do 3/4 hlávky, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a zelí vaříme (blanšírujeme) na mírném ohni pod pokličkou 6 minut. Hlávku vyjmeme z horké vody, ihned ji zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme odkapat. Pak hlávku opatrně rozdělíme na jednotlivé listy tak, že vždy vrchní list odřízneme ostrým nožem. Listy rozložíme na papírové utěrky, osušíme je a tuhou bílou část každého listu mírně seřízneme nebo opatrně rozklepneme paličkou.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.