TOPlist


Pomalu pečené hovězí s hořčično-křenovou šťávou

  • Uživatelský recept
  • Autor: PetraPo
  • Porce: 6.00
  • Doba přípravy (min.): 30

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Hovězí hrudí maso1200
Olej olivový26
Hovězí vývar z bujonu250
Víno bílé suché250
Rajský protlak Mikado Lidl40
Mrkev120
Cibule100
Česnek15
Mouka pšeničná hladká15
Brandy15
Křen smetanový (Spak)12
Hořčice Maille hrubozrnná12
Creme Fraiche Bohemilk150

Energetická hodnota celkem: 10507 kJ

Bílkoviny (g): 273, Tuky (g): 99, Sacharidy (g): 99 SAFA (g): 6 Cukry (g): 27 Vláknina (g): 8 Sůl (g): 6

Energetická hodnota na 1 porci: 1751 kJ

Bílkoviny (g): 45.5, Tuky (g): 16.5, Sacharidy (g): 16.5 SAFA (g): 1 Cukry (g): 4.5 Vláknina (g): 1.3 Sůl (g): 1


Dochucovadla:

sůl, mletý pepř, tymián (3 snítky nebo 1 vrchovatá lžička sušeného), 1 bokový list, 3 kuličky nového koření

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 120 stupňů. 2 mrkve oloupeme, a rozkrojíme podélně, 2 menší cibule oloupeme a rokrojíme na osminky, 3 stroužky česneku oloupeme a zmáčneme. Maso osušíme papírovými utěrkami a potřeme olivovým olejem ze všech stran. Osolíme a opepříme. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpálíme zbytek oleje a opečeme v něm maso na obou stranách do červena (cca 3-5 minut, maso se po určité době "odlepí" ode dna samo). Maso vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu vlijeme vývar a víno, přidáme 2 lžíce protlaku, zamícháme a přivedeme k varu. Maso vrátíme do kastrolu a obalíme ho ze všech stran v tekutině. Přidáme zeleninu a koření, přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby pést na zhruba 4 hodiny. Běheme pečení občas obrátíme a přelijeme šťávou, pečeme až do doby, kdy je maso zcela měkké. Upečené maso poté přendáme na prkénko, zakryjeme alobalem a uchováme horké. Ve šťávě v kastrolu rozdrtíme veškerou zeleninu a poté ji přecedíme do rendlíku a sebereme tuk z povrchu. V misce rozmícháme 2 lžičky mouky s malým množstvím vody, vmícháme do omáčky a zhruba 10-15 minut provaříme. Poté do šťávy zašleháme 2 lžíce brandy, lžičku nakládaného křenu a lžičku hrubozrnné hořčice a ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a už jen lehce prohřejeme, můžeme ještě podle chuti dosolit a dopepřit. Pečeni nakrájíme přes vlákna na tenké plátky a podáváme přelité sťávou nejlépe s bramborovou kaší a brokolicí předem uvařenou v páře (není součástí receptu).

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma