- Autor: marbell1
 - Uživatelský recept
 - Porce: 8.00
 
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Jáhly (v suchém stavu) | 250 | 
| Mléko trvanlivé polotučné (1,5 % tuku) | 750 | 
| Vejce celá průměr | 165 | 
| Cukr bílý (řepný, třtinový) | 50 | 
| Máslo čerstvé | 5 | 
| Citronová šťáva | 5 | 
| Švestky kompotované | 500 | 
Dochucovadla:
tuk na vymazání, strouhanka na vysypání, sůl
Energetická hodnota celkem: 8972 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 75, 
                                                        Tuky (g): 42, 
                                                        Sacharidy (g): 359,
                                                        SAFA (g): 19,
                                                        Cukry (g): 176,
                                                        Vláknina (g): 23,
                                                        Sůl (g): 1
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 1122 kJ
Bílkoviny (g): 9.4, Tuky (g): 5.3, Sacharidy (g): 44.9, SAFA (g): 2.4, Cukry (g): 22, Vláknina (g): 2.9, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
vejce oddělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V mléce uvaříme jáhly, sůl a lžíci másla na kaši. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a citronovou šťávu. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme polovinou jáhlové kaše. Tu poklademe kompotovanými švestkami a zakryjeme zbytkem kaše. Troubu předehřejeme na 180°C. Jáhlový nákyp poklademe plátky másla a zapečeme. Hotový nákyp na talíři poléváme šťávou z kompotu.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






