TOPlist


Dušená hovězí líčka

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
hovězí líčka1000
Mrkev120
Petržel - kořen120
Celer bulva80
Víno červené200
vývar500
Rajský protlak30
Olej běžný (řepkový, slunečnicový)20

Energetická hodnota celkem: 6689 kJ

Bílkoviny (g): 146, Tuky (g): 42, Sacharidy (g): 124 SAFA (g): 2 Cukry (g): 40 Vláknina (g): 21 Sůl (g): 12

Energetická hodnota na 1 porci: 1115 kJ

Bílkoviny (g): 24.3, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 20.7 SAFA (g): 0.3 Cukry (g): 6.7 Vláknina (g): 3.5 Sůl (g): 2


Dochucovadla:

6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické)sůl ,pepř

Postup přípravy

asi 1000 g hovězích nebo telecích líček 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, 100 g nakrájené cibule 200 ml červeného vína 500 ml demi glace, které jsem nahradil gelovým hovězím vývarem 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické) olej sůl pepř máslo na případné zahuštění omáčky 1. Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit, . Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. 2. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. 3. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme. 4. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. 5. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu. 6. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120° C. 7. Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla. Ta moje už žádný další zásah nepotřebovala. Tip:Líčka se vyplatí připravit den předem, aby se dobře proležela, druhý den jsou ještě lepší. Jako příloha se hodí nejlépe bramborová kaše

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma