- Autor: Pakoska
- Doba přípravy (min.): 5
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 1000 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 50 |
Limetky | 50 |
Rybí omáčka | 10 |
Cibule | 100 |
Zázvor | 20 |
Curry pasta | 30 |
kokosová smetana | 250 |
Kokosové mléko | 400 |
Brambory zimní | 500 |
Dochucovadla:
1 kg hovězího masa, ideální je kližka 1 střední cibule 1 massaman curry pasta (2 - 3 lžíce domácí) 3 stroužky česneku 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru 500 g brambor (ideální jsou A) 400 ml kokosového mléka 300 ml kokosové smetany 3 kytičky bady
Energetická hodnota celkem: 12529 kJ
Bílkoviny (g): 227,
Tuky (g): 145,
Sacharidy (g): 185,
SAFA (g): 102,
Cukry (g): 91,
Vláknina (g): 16,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 2088 kJ
Bílkoviny (g): 37.8, Tuky (g): 24.2, Sacharidy (g): 30.8, SAFA (g): 17, Cukry (g): 15.2, Vláknina (g): 2.7, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Na široké pánvi nebo ideálně casserole hrnci si rozehřejte lžíci oleje, orestujte na něm zprudka polovinu masa pokrájeného na 2 - 3 cm velké kousky tak, aby se ze všech stran zatáhlo a zezlátlo. Pak maso dejte stranou na talíř, přidejte lžíci oleje a to samé udělejte s druhou polovinou masa. Maso opět vyjměte. Dejte do hrnce lžíci oleje a orestujte na něm cibuli pokrájenou na kostičky do měkka, pak přidejte propasírovaný česnek, strouhaný zázvor a curry pastu. Tuto směs na středním žáru a za stálého míchání restujte 2 - 3 minuty. To je důležitý krok, který uvolní všechna důležitá aroma. Vraťte zpět maso do hrnce ke curry směsi, vše zalijte kokosovým mlékem, kokosovou smetanou, přidejte skořici, kafrové listy a brambory pokrájené na 2 cm velké kousky. Směs pěkně promíchejte, stáhněte výkon, přiklopte poklicí a jemně táhněte 2,5 - 3 hodiny, dokud maso nebude téměř křehké. Pravděpodobně nebude třeba podlívat, ale záleží také na Vašem hrnci, jak moc těsní, proto raději curry hlídejte a buďte připravení případně směs podlít vývarem nebo vodou. Na závěr přidejte 2 lžíce tamarindové pasty nebo limetkové šťávy, rybí omáčku a cukr, popřípadě sirup. Důkladně vše promíchejte a pomalu vařte do měkka, třeba i dalších 30 - 60 minut, dokud nebude maso přesně podle Vašich představ. Ochutnejte, zda není třeba curry ještě přisladit nebo naopak přisolit. Pravděpodobně solit třeba nebude, protože rybí omáčka i pasta osolí směs dostatečně a se sladkostí rozhodněte podle Vaší chuti. Mussaman curry servírujte posypané orestovanými burskými oříšky s jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.