TOPlist
Sledujte nás:

ZAPÉKANÝ LILEK S MOZZARELLOU A MLETÝM MASEM

Zpět

Ingredience

Dochucovadla:

mořská sůl, 1 lžička čerstvého oregana, 1/2 lžičky sambal oelku, několik lístků bazalky

Energetická hodnota celkem: 6079 kJ

Bílkoviny (g): 61, Tuky (g): 110, Sacharidy (g): 54, SAFA (g): 47, Cukry (g): 33, Vláknina (g): 16, Sůl (g): 3

Energetická hodnota na 1 porci: 3040 kJ

Bílkoviny (g): 30.5, Tuky (g): 55, Sacharidy (g): 27, SAFA (g): 23.5, Cukry (g): 16.5, Vláknina (g): 8, Sůl (g): 1.5

Postup přípravy

Lilek omyjeme, očistíme, podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, osolíme, necháme 15 min uležet. Stopky rajčat odstraníme, račata krátce spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilek opatrně osušíme. Na 3 lžících oleje rozehřáteho v teflonové pánvi osmažíme plátky lilku z obou stran dozlatova na středním ohni. Vyjmeme je a necháme okapat na papírové utěrce. Na rozehřátém zbytku oleje necháme cibuli a česnek na mírném ohni zesklovatět. Přidáme mleté maso a za stálého míchání osmažíme. Ochutíme solí, oreganem a sambal oelkem. Promícháme rajčata. Do žáruvzdorné trouby položíme plátky lilku a na ně mleté maso. Mozzarellu necháme okapat, nakrájíme na plátky a rozložíme na maso. Vše zapékáme uprostřed trouby při teplotě 180 °C se zapnutou cirkulací vzduchu 20 minut. Lilek podáváme ozdobený bazalkou. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Varianta: Tento pokrm je vynikající i s cuketou. Na zapečenou cuketu použijeme místo lilků 2 cukety (cca 500 g), které omyjeme, očistíme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osmažíme je dozlatova v olivovém oleji. Dále postupujeme podle recptu. Pro vegetariány nakrájíme cuketu na plátky a osmažíme s cibulí a česnekem v olivovém oleji. Okořeníme solí, oreganem a pepřem. Místo mletého masa rozšleháme 3 vejce se solí. Směsí zalijeme cuketu a vše posypeme strouhanou goudou. Vejce necháme na středním ohni srazit a sýr rozpustil Cuketovou omeletu podáváme ozdobenou bazalkou. Tip: Lilek se musí nechat okapat Do plátků lilku se při smažení vsákne hondě tuku. Abych trochu tuku ušetřila, osmažím nejprve třetinu plátků z obou stran a nechám je nasát tuk. Pak poskládám všechny plátky na sebe (střídavě nasáknuté tukem a neosmažené) a vidličkou vymačkám tuk z osmažených lilků do neosmažených. Poté přemístím nejspodnější plátek nahoru, usmažím následující dolní a odložím ho nahoru atd. Přitom vždy vymačkám olej z horního plátku do spodních.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři