TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 31. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Kaletka

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 8039
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 103932.05 km
Kolo: 55806.92 km
Cvičení: 4542 h 30 min

Přátelé

Kaletka

Aktivita uživatele

21. 01. 2013 11:37
Kaletka
a iivvaa jsou nyní přátelé.
27. 11. 2012 19:28
Kaletka
a vlckova jsou nyní přátelé.
26. 10. 2012 17:42
Kaletka
a Leunka jsou nyní přátelé.
28. 04. 2012 15:25
Kaletka
a Katerina.Klim jsou nyní přátelé.
05. 04. 2012 09:28
Kaletka
a sebena jsou nyní přátelé.
04. 04. 2012 18:57
Kaletka
přidal komentář k: blog Zlatý, zlatý STOB
04. 04. 2012 18:23
04. 04. 2012 18:15
Kaletka
napsal na zeď uživatele xxleoxx
:Leo děkuji ti za obsáhlou odpověď,hodně jsem toho nevěděla :).
04. 04. 2012 18:17
není zač
03. 04. 2012 21:36
xxleoxx
napsal na zeď uživatele Kaletka
:ano praganda je rychlosůl, tedy dusitanová solící směs. pokud zavařuješ doma, bez sterilace což jsou teploty u mas 121°C a více, nedoporučoval bych skladovat takové zavařeniny mimo chladničku. V domácích podmínkách nedosáhneš větších teplot jak 100°C, která nestačí na zničení možných přítomných spor, které při vyšších teplotách snadno tzv. vyklíčí a stanou se z nich vegetativní(tedy živé) buňky. V průmyslové výrobě se steriluje v tzv. atoklávech v přetlaku, kde se dosahuje teploty páry 121°C a více.
V tvém případě pokud takovou zavařeninu vyrobíš, raději ji skladuj v chladničce (pokud je ve sklepě do 8°C můžeš i tam) ale spotřebuj to do 3 měsíců od výroby. Dle zákona a norem je tvůj výrobek klasifikován jako tzv. polokonzerva a musí být skladována v chladírenských teplotách maximálně po dobu 3 měsíců.
Nahradit bys ji teoreticky mohla ale nesnižuj předepsané dávky, jak jsem psal i sůl v koncetraci 2% brzdí růst bakterií.

Na otázku zda se tam můžou množit bakterie je odpověd ano můžou. Pokud je zavařenina sterilována (121°C u nekysleých potravin což je i maso a 100°C u kyslelých což jsou zelenina a ovoce) je obsah takové zavařeniny naprosto sterilní a prostý jakýchkoliv bakterií či spor, taková konzerva má teoreticky nekonečnou trvanlivost, v praxi se udává 5 let. Pokud je zavařenina pouze pasterována (u nekyselých potravin jako je maso do 100 °C, u kyselých kolem 80°C) přežívají pouze spory bakterií rodů Clostridium a Bacilus(bacilus je aerobní bakterie v uzavřené konzervě se prakticky nemnoží, problémy může způsobit po otevření a dalším skladování). Dále mohou přežít termorezistetní druhy bakterií. Ostatní bakterie, kvasinky a plísně jsou "zabity". Proto je důležité pasterované produkty skladovat při chladírenských teplotách, termofilní bakterie se množí od+- 20°C, Clostridie (je anaerobní a prostředi hermeticky uzavřené konzervy jí prospívá, ale nesnáší zvýšenou koncentraci soli) od 10°C.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Bonduelle (balíček v hodnotě 700,- Kč)

Ankety

Jak jste na tom s váhou po období karantény?

Naši partneři