TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 19. 11. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

.lelinka.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 6329
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

.lelinka.

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Zázvor

13. 05. 2013

Zázvor a jeho účinky na naše zdraví

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství
  • působí jako afrodiziakum

Kdo by se měl zázvoru raději vyhnout

Zázvor a jeho účinky je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře nebo lékárníka.

Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 05. 2013 21:01
PS: a co jsem objevil v jedné skvělé restauraci v Úštěku - tak nahrubo strouhaný :D Pak se dá výborně konzumovat...
14. 05. 2013 21:00
Oblíbil jsem si neslazený s citronem a pomerančem... mlask :D
13. 05. 2013 13:54
Přesně tak není nad čerstvý
13. 05. 2013 12:51
Taky mám ráda zázvorový čaj, v zimě teplý, v létě chlazený, s citronem nebo bylinkami...prodává se i pytlíkový, ale z čerstvého zázvoru je lepší.
13. 05. 2013 12:07
Díky za zajímavé informace.
13. 05. 2013 10:49
Já si zázvor vždy nastrouhám dám vařit vodu jak vře hodím do něj nastrouhaný zázvor odpočítám minutu vypnu. Hned cedím a poté přidám skořici. A když někdy zazlobím a dám si i trošku medu :-)
13. 05. 2013 10:38
Zimu přežívám s čajem ze zázvoru a skořice. Krájím ho na plátky - a pak je usuším a jsou dobré jako "záchytné něco do pusy". Ale někde jsem narazila na informaci, že zvyšuje krevní tlak.
13. 05. 2013 10:28
Tak to je dobrý tip s tou skořicí .-) Děkuji, hned vyzkouším :-)) Mám čaj právě uvařený... Jste mě tady na něj tak navnadily, že jsem ho šla hned uvařit :-)))
13. 05. 2013 10:26
Já si ještě do zázvorového čaje přidávám trošku skořice pro vůni a dobrou chuť
13. 05. 2013 10:07
zajímavé, já zázvor používám v zime nakrájím si ho do čaje, když se o mě pokouší bacil a řekla bych že to učínkuje
13. 05. 2013 10:02
13.5.2013
To jsou ale zajímavé věci.
13. 05. 2013 09:52
alli - jak a kdy probíhá sklizeň? Chtěla bych ho pěstovat v květináči.
13. 05. 2013 09:51
Zázvor dávám hlavně do marinád na maso, většinou sušený. Při bolestech v krku pak do čaje ... myslím, že jsem určitě někdy zkonzumovala jednorázově více než je uvedený 1g(4g čerstvý), a nikdy mi po něm špatně nebylo. Maminka ho často používala místo pepře, právě proto, že zklidňuje zažívání a je jemně pálivý, oproti pepři, který může dráždit. Pepř přidám, jen když chci, aby jídlo bylo hodně pikantní. Co jsem o něm přečetla, tak většinou se zdůrazňují především jeho protizánětlivé účinky. O jeho vlivu na cukrovku jsem zatím neslyšela
13. 05. 2013 09:49
My jsme zazvor zacali pestovat doma:-) Nic sloziteho a je takovy uplne jiny nez z obchodu:-)
13. 05. 2013 09:38
Leni, podle těch nových informací, co jsi o zázvoru našla, by byl naopak pro diabetiky vhodný :-)
13. 05. 2013 09:28
No najít pěkný zýzvor je opravdu těžké posledně vypadal pěkně, ale uvnitř tomu tak nebylo
13. 05. 2013 09:21
Takový malý zázrak z přírody:)
13. 05. 2013 09:20
zázvor miluju.....to by bylo super ho pěstovat .)
13. 05. 2013 09:14
Mám tu jeden malý kousek zázvoru, tak jsem ho hned šla omrknout :-))) Na dvou místech má náznaky jakoby pupenu, odkud by mohl pustit. Jeden kousek zkusím zasadit.
Je někdy problém v obchodě sehnat pěkný - občas jsou scvrklé až plesnivé :-(
13. 05. 2013 09:08
Katko dobrý odkaz asi si ho taky zasadím pokud najdu takový jak popisují
13. 05. 2013 09:07
Casto si delám zázvorový caj. Juknu na to pestování, to me zajímá, ze bych si ho zkusila vypestovat sama?
13. 05. 2013 09:06
Tak tedy nevím teď sem četla toto: Nová studie odhaluje potenciální sílu zázvoru při kontrole hladiny glukózy v krvi pomocí svalových buněk.

Výtažky ze zázvoru se podařilo zvýšit využití glukózy ve svalových buňkách nezávisle na inzulínu, říká Basil Roufogalis, profesor farmaceutické chemie na univerzitě v Syndey, který vedl studii. “To pomáhá v léčbě vysoké hladiny cukru v krvi a umožňuje buňkám fungovat nezávisle na inzulínu,” říká Roufogalis.

Využití glukózy je možné díky gingerolu, což je hlavní fenolová složka v oddencích zázvoru.

Myslím, že na tuto otázku nejlépe odpoví odborníci tady ze STOBU a nebo některý z diabetiů ...
13. 05. 2013 09:03
Našla jsem info o pěstování na netu - zde je odkaz:
http://www.zazvorucinky.cz/pestovani-zazvoru/
Vypadá to docela jednoduše, zkusím to :-)
13. 05. 2013 09:02
O té cukrovce a zázvoru jsem ještě neslyšela.
13. 05. 2013 09:00
S těmi diabetiky také nevím pokusím se něco najít :-) Tééda taky bych si vypěstovala svůj zázvor .. jak nato tedy?
13. 05. 2013 08:55
Měla jsem těhotenskou cukrovku. Po porodu jsem šla na kontrolní vyšetření glykémie, zda se dostala do normálu. Ale nedostala - mám při OGTT vždy ten druhý výsledek vyšší a to prý znamená poruchu glukózové tolerance - tedy předstupeň cukrovky. Nyní doufám, že se mi to změnou životního stylu, cvičení a shození kil SROVNÁ... :-)
13. 05. 2013 08:52
S těmi diabetiky mě to taky zaujalo, proč ho nemůžou?
A Katko, jak se pozná předstupeň cukrovky?
13. 05. 2013 08:50
to hakykralova - to mě zaujalo, že si ho pěstuješ sama :-) Prosím o radu, jak na to :-) děkuji
13. 05. 2013 08:49
Děkuji za info :-) Novinkou je pro mě, že by ho neměli děti do 2 let (dávala jsem zázvorový čaj i synovi, kterému je 1,5roku). A to, že by ho neměli diabetici - já mám předstupeň cukrovky, tak nevím, nevím??? Ale čaj z něj mám moc ráda...tak snad občas...
13. 05. 2013 08:49
Zázvor miluju, a své nemoci léčím už bez prášků pouze zázvorovým a jinými bylinnými čaji. A ke svému velkému překvapení si ho pěstuji sama v květináči. Teď bude přibližně velký, jak větší půlka na tomto obrázku.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři