TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 103
Celkem: 3952
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132969.40 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5517 h 25 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Vaření ze zbytků je radost!

31. 05. 2017

Ročně vyhodíme třetinu toho, co se vyprodukuje, na jednoho Evropana to připadá průměrně více než 100 kg potravin ročně.

Já určitě spadám v tomto ohledu do kategorie podprůměrných, vyhazování a plýtvání potravinami nesnáším a snažím se dělat všechno proto, aby jich v koši skončilo co nejméně. A myslím, že se mi to celkem daří, takže se s vámi ráda podělím o vlastní zkušenosti :-)

K napsání tohoto blogu mě inspirovala naše aktuální situace, která nastala po víkendovém focení receptů (celkem jsme pro vás nafotili 39 receptů a natočili 2 videorecepty, máte se na co těšit :-)).

Asi si dokážete představit, co vše po této akci zbylo - téměř od každého druhu zeleniny, ovoce, jelikož se jednalo nejvíce o recepty pro zdravé mlsání, tak i spoustu napečených dobrot, krémů, jogurtů...

A tak při každém otevření lednice nastává otázka, jak tohle všechno sníme?

Především to chce plánování - rozplánovat si, co který den budu vařit a začít od toho, co se může zkazit nejdříve.

A co tedy s těmi všemi druhy zeleniny? (na maso a přílohy se zaměřím zase někdy příště)

Saláty

Čerstvou zeleninu samozřejmě nakrájím do salátu, tam jsou možnosti téměř neomezené a dá se připravit salát opravdu na tisíce způsobů. A jelikož jsem, jak říká můj partner, "králík", tak jsem schopná sníst k večeři opravdu hodně velkou mísu salátu. Klidně můžete přidat pro osvěžení chuti i něco málo z ovoce - třeba pomeranč, ananas, broskev, jablko, hrušku nebo klidně i jahody nebo granátové jablko.  

Co ale s těmi druhy zeleniny, co se musí vařit, a nebo už jsou trochu ovadlé?

Polévky

Do polévky schováte všechno, ať už zbytky kořenové zeleniny, brokolici, květák, rajčata, cuketu, kedlubnu, kapustu, zelí, fenykl, fazolky, pórek... Pokud zeleninu nechcete mít úplně rozvařenou, tak se jen řiďte postupem, že tvrdší druhy vařte déle a vodnatější přidejte až po nějaké době vaření.

Pokud se pustíte do asijského stylu, tak zužitkujete i ledový salát, který se při servírování s oblibou do polévky přidává.

Můžete si připravit něco na způsob italské minestrone a originální recept si trochu poupravit dle vašich aktuálních zásob. Pokud by někomu ze strávníků vadilo, že je v polévce těch druhů zeleniny nějak moc (a nebo třeba zrovna nějaký z méně oblíbených druhů), tak není nic jednoduššího, než polévku na závěr rozmixovat a máte skvělý zeleninový krém, na který neřekne nikdo ani ťuk.

Rizoto, kuskus, těstoviny, bulgur, quinoa atd.

Téměř z jakékoli zeleniny se dá připravit i rizoto nebo směs na těstoviny či jinou přílohu. Mrkev, celer, petržel, cibule, rajčata, cuketa, lilek, paprika, hrášek, kukuřice, zelí... Stačí přidat ještě nějakou bílkovinu a máte skvělý oběd, který se hodí i do krabičky do práce. Docela nedávno jsem objevila, že do těstovin je výborné zužitkovat třeba i postarší rukolu, chová se v podstatě jako špenát, takže stačí přidat v úplném závěru, aby jen trochu zavadla. Asi by to šlo praktikovat i s ostatními druhy salátu, ale zatím nemám vyzkoušeno.

Pečená zelenina

Není nic jednoduššího, než nevyužitou zeleninu šoupnout do trouby - můžete si ji pokrájet na kostky, libovolně ochutit, přidat třeba i na kostky nakrájené maso a zanedlouho máte hotový oběd nebo večeři téměř bez práce. Nejvíce se ne tuto úpravu hodí tvrdší druhy zeleniny, nejčastěji dělám kombinaci brambor, dýně, batátů, mrkve, celeru, kedlubny, řepy, cibule... A nebo se nezdržujte krájením a dejte zeleninu do trouby rovnou celou - takhle se mi osvědčila třeba řepa, dýně (tu je třeba překrojit aspoň na poloviny), paprika nebo lilek. Řepu potom stačí pokrájet na plátky nebo jiné tvary a přidat třeba do salátu, s dýní můžete udělat totéž. A nebo si jen připravte jogurtový dip, do kterého budete pečenou zeleninu namáčet.   

Z pečené zeleniny se dají udělat i skvělé pomazánky - vyzkoušejte například lilkovou, mrkvovou nebo z pečené červené řepy nebo papriky.

Zatím mi zůstává nevyužitá asi jen okurka - z té mě napadá tak jedině okurkový salát, tzatziki a nebo okurková limonáda, na tepelnou úpravu se mi opravdu nehodí... Ale třeba máte jiné zkušenosti a nápady :-)

Slaný koláč

S oblibou dělám také slané koláče, kde se dají také využít všechny možné zeleninové kombinace včetně zbylé sterilované zeleniny. Náplň dělám nejčastěji z cottage, takže na tento recept si budete muset počkat pravděpodobně až na měsíc mléčných výrobků, který nás čeká v září :-)

Péct se dát ale i ze sladkých zbytků, musím se pochlubit s mým včerejším výtvorem :-)

                 

A co všechno se do tohoto koláče schovalo? Nedopečená jablečná bábovka s tvarohem (tak moc jsem se bála, že ji spálím a na fotce to bude vypadat blbě, že nakonec zůstala veprostřed dost syrová), muffiny s pekanovými ořechy, želatinové bonbony, jahodové tartaletky, zmrzlina z řeckého jogurtu, karamelizované ořechy a jahodový dezert ze skyru. Tímto výčtem jsem vám taky trochu prozradila, na co všechno se můžete těšit v rámci měsíce zdravého mlsání :-)

Ano, je to trochu jako když vařil pejsek a kočička, ale na chuti to poznat není. A takový výtvor mi vždycky udělá radost, a radost je to tím větší, čím více surovin na pokraji zkažení splácám dohromady a zachráním je tak před tím, aby skončily zbytečně v koši!

Máte také nějaké praktické tipy, co uvařit ze zbytků?

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 02. 2018 17:27
Já také vařím ze zbytků. Jsem zvyklá šetřit a když už něco vyhodím tak na kompost, nebo sousedce přes plot slepicím. Když už zbude starší chleba dělám z něho polévku - takové falešné kyselo, chlebové placičky - rozmočený chleba bez kůrek( ty dostanou suché králíčci) a ochutím jako bramboráky, chlebovou strouhanku - tou zahušťuji guláš.
Když byli děti malé a obírala jsem jim maso od kosti, tak jsem je ještě vyvařila do polévky, k tomu zeleninu a bylo to super :-)
12. 06. 2017 20:32
Já obvykle vařím "bezezbytkově". Obvykle věci, které nespotřebuju do receptu celé, dělím na polovinu (typicky brokolice) nebo na čtvrtiny (bílý jogurt). Přílohy mi nezbývají, zvážím si, kolik toho mám uvařit, předem a pak to rozdělím na 4 porce (2 porce večeře, 2 porce druhý den oběd).
Ale často vařím "co dům dal".
09. 06. 2017 21:49
Ze zbytků a taky z ,,co dům dal\'\' jsem se naučila vařit dávno. A to bylo spíš z nutnosti, ale všem chutnalo
05. 06. 2017 09:11
ráda využívám vše z lednice, co mě zůstane a zúžitkuji to k jídlu.
04. 06. 2017 20:47
Také ráda vařím ze zbytků, vždy je to rychlovka.
04. 06. 2017 19:21
P.S. zbytky papriky a okurky jsou také moc dobré se zbytky slaných pomazánek - rybičkové, tuňákové, lučinové atd.. Dám si plátky okurky či proužky papriky malou lžičku pomazánky, jako by to byl třeba rohlík či knäckebrot.
04. 06. 2017 19:18
Vaření ze slaných a zeleninových zbytků celkem používám, ale ten sladký recept mne tedy dostal. Opravdu to bylo jedlé? :-)
03. 06. 2017 17:17
V létě dělávám kuřecí maso na způsob "číny" a před dokončením přidám salátovou okurku bez jader nakrájenou na kousky a velice krátce nechám změknout tak, aby zůstala křupavá. V kombinaci kuřecího masa a další zeleniny chutná moc dobře.
02. 06. 2017 14:10
Výborné nápady. A pridám "tepelnú úpravu tej salátovej okurky"
Nakrájať ju na kocky (bez jadier), pridať nakrájaný zemiak / brambor, prípadne cibulu. Dať to variť do vody a zmixovať na polievku. Pridať smotanu, prípadne posypať parmezánom. Je výborná, pripomína cuketovú polievku...
01. 06. 2017 15:15
Dost dlouho mi trvalo, než jsem se přizpůsobila na dvě porce, ale už to zvládám také. Jen na víkend se počet mění na 10-11, ale to už taky umím :-))
01. 06. 2017 08:41
Já měla problémy se zbytkama, když se děti rozprchli z hnízda a já neuměla vařit a nakupovat pro 2 osoby. Teď už to umím a nevyhazuji nic, ani starší chleba, ten si nakrájím na kostičky a dám zamrazit a tak mám po ruce " rybičky" do luštěninových polévek.
01. 06. 2017 06:56
Také se snažím jídlo nevyhazovat a vše zpraovat. Takže nakupuji s rozmyslem a taktéž mám podobné vychytávky :-)
01. 06. 2017 05:08
Bezva nápady, které využiji. Docela se mi daří nic nevyhazovat .Když zbydou brambory, také je hodím na pánev s cibulkou, majoránkou a česnekem.
31. 05. 2017 19:25
Zelenina u nás zbývá málokdy, vaření ze zbytků podporuje fantazii a chuťové buňky naladíme kořeníčkem.
31. 05. 2017 14:48
Já ze zbytků zeleniny vařím klasický zeleninový vývar, který dám do to tvořítek na led a zamrazím. Občas do tvořítek nasekám bylinky ( pažitku, petržel, libeček), zaliji tímto vývarem, v zimě jako když najdeš..
31. 05. 2017 13:50
Díky za parádní tipy, některé sama využívám, neboť jídlo velmi nerada vyhazuju (a vlastně i věci ráda recykluju nebo aspoň pošlu dál).
31. 05. 2017 13:43
Salátová okurka je dobrá do "číny". Přidávám nakrájenou na kostky skoro nakonec k orestovanému masu. Stačí prohřát 1 minutu.
31. 05. 2017 12:16
Když mi zbude od večeře nakrájená okurka, nebo i jiná zelenina, vezmu si ji v krabičce na druhý den do práce, a tam ji zchroupnu. Nemám problém sníst i větší množství zeleniny.
31. 05. 2017 12:07
jj, právě jsem chtěla napsat, že záleží na tom, jaké ty "zbytky" jsou :-))...a že to bude zmrzlina z řeckého jogurtu a gumídci?...tak to už fákt padám pod stůl:-)))
Já miluju zbytky na pánev a zalité vajíčkem,tzn.brambory, sýr, špagety, houby..no prostě zbytky:-)
31. 05. 2017 11:37
Pravda, na zapečené brambory jsem zapomněla, asi jsem si to podvědomě schovala do plánovaného blogu o vaření ze zbylých příloh :-)
31. 05. 2017 11:33
Přímo miluju vaření ze zbytků. Třeba do zapečených brambor, nebo těstovin se dá nacpat kdejaká zelenina i zbylé maso, šunka, sýry. To samé do salátů - čočkového, těstovinového, kuskusového. Děkuji za pěkné inspirace.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři