TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 06. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Iva77

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 23347
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

TOFU - recepty

31. 10. 2011

K receptům na Šmakouna ještě nějaké s Tofu:

Tofu je někdy označováno jako sójový sýr, obsahuje hodně proteinů minerálních látek včetně vápníku. Je lehce stravitelný a vhodný pro každého. Použití - dušení, smažení, guláše, majonézy, krémy, různé druhy omáček, pomazánky.

1. Tofu salát se zeleninou
- 1510 KJ, Bílkoviny 24g, Tuky 12g, Sacharidy 38g
Mražená zeleninová směs 100g, cibule 15g, tofu 100g, červené fazole 25g, 1 lžička plnotučné hořčice, jogurtová majonéza Jogo Majo 20g, bílý nízkotučný jogurt 30g, hrstka sekané petrželky, sůl, mletý pepř
Předem namočené fazole uvaříme, hotové scedíme a necháme okapat. Zeleninovou směs propláchneme vlažnou vodou, cibulku nakrájíme na jemno, tofu nakrájíme na kostičky. Suroviny v míse zlehka zamícháme, přidáme jogurt nastavený majonézou, ochutíme hořčicí, sekanou petrželkou, osolíme, opepříme a necháme uležet v chladu.

2. Vepřové s tofu na čínský způsob s nudlemi
1740 KJ, Bílkoviny 23g, Tuky 14g, Sacharidy 48g
40 g vepřové kýty, 5g oleje, 40 g naťové cibulky, 50 g červené papriky, 80g bílého hlávkového zelí, 5g česneku, 60 g tofu, zelená petrželka, 10g sójových klíčků, sojová omáčka, 45g syrových jemných nudlí, sůl, mletý pepř
Omyté a osušení vepřové maso nakrájíme na nudličky, česnek nadrobno, cibulku i s natí na kolečka, papriku a zelní na tenké proužky. Nudle uvaříme na skus. Na teflonové pánvi rozehřejeme olej, nudličky masa opečeme ze všech stran, přidáme česnek, cibulku, krátce orestujeme a doplníme na kostky pokrájeným tofu, zbylou zeleninou a nasekanou pažitkou. Opékáme asi pět minut, až zelenina změkne. Pak zmírníme plamen, ochutíme sojovou omáčkou, podle potřeby osolíme, opepříme, přidáme sojové klíčky a necháme prohřát. Podáváme s nudlemi.

3. Zeleninové špagety s tofu
1800 KJ, Bílkoviny 30g, Tuky 14g, Sacharidy 46g
150 g tofu, 15g cibule, 60g žampionů, 20g mrkve, 20g pórku, 30g žluté papriky, 30g sterilované kapie, 40g syrových špaget, 7 g olivového oleje, 20 g eidamu 20% t.v.s., sůl, mletý kmín, papř, kari, chilli
Smícháme lžičku oleje, kari a chilli, mírně osolíme a tofu nakrájené na kostky do této marinády naložíme. Zeleninu včetně kapie nakrájíme na tenké nudličky, žampiony a cibuli na plátky. Špagety uvaříme na skus. Na rozehřátém oleji opečeme žampiony s cibulkou, přidáme zeleninu, mírně osolíme, opepříme, okmínujeme a podusíme. K podušené směsi přidáme tofu, podlijeme trochou vody a ještě asi sedm minut dusíme. Špagety překryjeme zeleninovou směsí a posypeme strouhaným sýrem.

4. Bramborový guláš s masem a tofu
1570 KJ, Bílkoviny 28g, Tuky 12g, Sacharidy 38g
80 g libového hovězího masa, 5g oleje, 20g cibule, 4g sušených hub, 7g hladké mouky 1.5 g masoxu, 150g brambor, 60g uzeného tofu, pažitka , sůl, drcený kmín, sladká paprika, celý pepř, nové koření
Maso nakrájíme na kostky, houby namočíme. Zpěníme cibulku, poprášíme paprikou a kmínem, přidáme nové koření a pepř a maso opečeme. Osolíme, přidáme pokrájené houby, zalijeme vývarem z masoxu a dusíme. Přidáme nakrájené brambory a vaříme. Guláš zahustíme moukou. Vložíme nakrájené tofu a podáváme sypané pažitkou.

5. Pomazánka z Tofu
Balíček Tofu natura nebo česnekové, 1 cibule, tvarohový sýr bez příchutě, 200 g bílého jogurtu, špetka soli a černého pepře, kudrnka nebo šnytlík, možno i řeřicha
Do misky vložíme sýr, vidličkou jej rozmělníme, dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhané Tofu, dochutíme solí, pepřem a zelenými bylinkami, přidáme jogurt a zlehka vše promícháme. Necháme asi 2 hodiny v lednici, pak mažeme na krajíčky celozrnného chleba

6. Přírodní Tofu smažené
Z Tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty dáme do misky a zalijeme vodou smíchanou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekaného česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a smažíme na oleji (větší množství?), Zlaté kostičky přimícháme do vařené rýže se zeleninou (např. hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky můžeme místo smažení povařit v nálevu 8-15 minut.

7. Tofu uzené s pórkem
1 kostka uzeného tofu, 2 lžíce oleje, 1 pórek, lžička maizeny,  l lžička sojové omáčky (nebo dle chutí) + zředit vodou
Pórek podélně rozkrojíme, šikmo pokrájíme na proužky, osmahneme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené uzení tofu, prohřejeme a zalijeme směsí vody, sojové omáčky a maizeny. Krátce povaříme, podáváme s rýží. 

8. Tofu - sladký krém
300-400g tofu povaříme se špetkou soli. Potom přidáme 2 šálky nastrouhaných jablek, 1/2 šálku povařených rozinek (se špetkou soli), trošku citronové šťávy, opražené nastrouhaní lískové oříšky, na špičku nože skořice. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém je vhodný na lívanečky, omelety apod.

9. Tofu karbanátky
Na textil mezi prkénka vložíme tofu a zatížíme - tímto se nám dostane z tofu přebytečná voda. Nakrájíme na jemno jarní cibuli nebo pór a na sirčičky mrkev. Rozmačkáme tofu, přisolíme, vmícháme připravenou zeleninu, přidáme trochu maizeny. Vše dobře promícháme, vytváříme karbanátky a smažíme na oleji.

10. Majonézy a krémové omáčky z tofu
Nechají se velmi snadno připravit. Každá úprava má různou bohatou chuť. Výhodou takovéto majonézy je nízký obsah tuku a KJ .
Mixujeme kostku tofu, kterou můžeme předem povařit. Přidáme 2-3 lžíce olivového oleje, 1-2 lžice citronové šťávy nebo jablečnéhoocta, půl lžičky soli nebo můžeme použít sojovou omáčku a koření dle chuti. Rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme nechat vychladnout v chladničce. Před podáváním krátce přemixujeme a dle přání podáváme ozdobené petrželkou. Nespotřebované uchováme v chladničce, zakryté vydrží 2-3 dny. Konzistence majonézy houstne.
Můžeme použít různí druhy koření. Například v základní majonéze rozmixujeme 1 stroužek česneku a půl lžičky semen kopru, nebo 1/4 šálku nasekané cibule, nebo 2 lžíce na jemno nastrouhaného křenu.

11. Uzené tofu s pórkem
Nejprve osmahneme bílou část pórku, přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky, podusíme před dokončením vaření zelenou část a dochutíme dle chutí.

12. Smažené uzené tofu
Na plátky nakrájíme tofu, obalíme v těstíčku - voda, celozrnná mouka, sůl, kurkuma. Smažíme na oleji do zlatova, necháme okapat. Teplé podáváme.

13. Brokolicová Tofu pomazánka
1 kostka Tofu natural (bez nálevu asi 180g), 300 g brokolice (růžičky), 3 lžíce panenského olivového oleje, 2-3 lžíce vývaru z brokolice, 1 lzička octa, 1 rovná lžička sušené bazalky, 1-2 lžičky sojové omáčky,  mořská sůl
Spaříme brokolici i tofu 20 minut. Přikryjeme pokličkou. Osolíme. Po 20 minutách bude brokolice měkká, a tak necháme vše pomalu chladnout. Nemusíme nechat vystydnout úplně. Pomazánku lze připravovat i z teplých surovin a vychladit na závěr. Vodu pod pařákem nevyléváme. Trochu budeme potřebovat na rozmixování. Měkkou brokolici a nakrájené propařené tofu vložíme do mixéru, přidáme olej, ocet, bazalku, sojovou omáčku, vývar z brokolice,sůl dle chuti a umixujeme. Necháme dobře vychladit.

14. Tofu salát
125g tofu, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžice sojové omáčky, špetka oregána, špetka soli, 1 malá salátová okurka, 1 větší rajče, půl červené nebo žluté papriky
Oloupaný česnek rozmačkáme a promícháme s 1 lžící olivového oleje, sojovou omáčkou, solí a oregánem. Do této směsi vmícháme na kostičky nakrájený sýr tofu a necháme půl hodiny marinovat. Pak vše na rozpálené pánvi opečeme dozlatova.
Zeleninu nakrájíme na kousky, zakápneme druhou lžící oleje a smícháme s tofu. Dáme do ledničky vychladit.

15. Tofu pomazánka s ořechy
Petrželová nať, 3 stroužky česneku, cibule, 100g vlašských ořechů, 220g tofu, sojová omáčka, sůl
Cibuli nakrájíme na jemno. Tofu nastrouháme na jemném struhadle nebo pomeleme na mlýnku. Cibuli s tofu podusíme v sojové omáčce zředěné vodou. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a nadrobno nakrájenou petrželovou natí. Tofu pomazánku můžeme konzumovat teplou i vychladlou - na oblíbeném pečivu, zdobíme ořechem.

16. Tofu jako klasický řízek - 752 KJ
Silnější plátky Tofu (160g) podélně rozkrojíme, potřeme dle chuti česnekem, ostřejší paprikou nebo jiným zvoleným kořením. Pak obalíme v trojobalu a pečeme v troubě na pečícím papíře. Jako přílohu podáváme salát ze syrové zeleniny.

Z těchto receptů jsem ještě nic nezkoušela, dostala jsem je v posilovně, ale snad budou chutnat.






Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 06. 2017 17:27
V pondělí zajedu do knihovny a recepty si vytisknutí a vyzkouším
24. 02. 2012 08:21
Dnes jsem narazila na tyto recepty a moc za ně děkuji. Nemohla jsem nějak tofu - a ani šmakounovi - přijít na chuť, protože jsem nevěděla jak na ně. Teď už to vím. Díky :o)))
05. 12. 2011 21:14
V týdnu se chystám na tu trojku i když manžel chce místo tofu párek - tak to budu muset pak rozdělit před přidáním na dvě porce :)
12. 11. 2011 22:03
super, zrovna hledám tipy, díky
01. 11. 2011 08:49
Ivo, jsi skvělá. konec nudným jídelníčkům u nás doma :)
01. 11. 2011 08:08
Iviiii... super!!! Moc díky za receptíky :o)
01. 11. 2011 07:06
Páni, Ty jsi nás Ivo úplně zahltila. Já dělám tofu s pórkem a to je výborné. Pak mám osobní recept uzenou polévku (z uzeného tofu) s kroupami a chutná celé rodině.
31. 10. 2011 23:13
Tofu jsem si už několikrát koupila, ale šmakouna jsem neměla nikdy. Teď, když jsi napsala ty recepty poohlédnu se po něm. a něco pdle tebe uvařím. Díky.
31. 10. 2011 20:00
Skvělé, v týdnu hned něco z toho vyzkouším.
31. 10. 2011 19:59
jsi zlatá, díky!!!!!!!!!!!!! tofu mám moc ráda a spustu receptů co tu píšeš bych přitom nikdy nevymyslela

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři