TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 06. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

Janull

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 55
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133370.33 km
Kolo: 66193.40 km
Cvičení: 5538 h 16 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pomalu, ale jistě

07. 04. 2014

Velmi důležité při hubnutí je heslo "pomalu, ale jistě". Kdo si myslí, že teď 3 měsíce zabere a pak bude mít klid a bude hubený, setká se s jojo efektem, kdy pak pravděpodobně bude mít víc kg než předtím. Proto je dobré neklást si příliš velké a nereálné cíle, které nedokážeme dlouhodobě plnit. Pak jsme zničení, že jsme selhali, a to může vést k tomu, že to člověk vzdá. Raději malé cíle, postupně, a nelitovat, když sem tam ujedeme, sníme dort nebo tak. To se stane, to se nic neděje. Jen to nevzdávat.

Každému vyhovuje jiný způsob hubnutí. Někdo si připravuje krabičky večer na celý den, naváží si to, ví, kolik je to kJ a je to. Ne každý má možnosti nebo chuť dělat všechno tak, jak se doporučuje. A jsou různé způsoby vedoucí k cíli. Pokud dodržujeme třeba 70 % doporučení a ten zbytek řešíme jinak, je to taky daleko lepší, než nedělat nic. Naše úžasná lektorka na kurzu Marie vždycky říkala: "Úspěch je nepřibrat." 

Já třeba, jak už jsem tu psala, nedokážu měřit a vážit, ale zase jsem už hubla se STOB kurzem a získala tam celkem přesnou představu, kolik a čeho mám za den sníst. Málokdy si nachystám předem svačinky na celý den do práce, nechci se vymlouvat, že na to nemám čas, čas je o prioritách. Ale obecně na to donutit se chystat něco v kuchyni bohužel moc nejsem, tak to řeším po svém podle hesla "nastav si to tak, ať to dokážeš vydržet už navždy". 

Tzn. že si někdy z domu v rychlosti vezmu třeba jogurt nebo kus tmavého pečiva, podle toho co zrovna máme, a z kanceláře si odskočím do potravin nebo k zelináři a dokoupím něco vhodného k tomu. Novinka oproti nehubnutí je to, že než jídlo sním, věnuju 5-10 minut přípravě - neshrábnu čokoládovou tyčinku, místo toho si nakrájím zeleninu, smíchám s cottagem, k tomu si dám 2 pufované chlebíčky. Třeba. A změnilo se samozřejmě i to, co nakupuju, aneb obsah mého nákupního košíku. 

Dnes už je docela víc možností, jak si i za běhu na ulici koupit něco celkem zdravého. I když jsem někde na schůzkách a svačinku nemám nachystanou, tak třeba ve stánku mají bílou Activii, nemusím si koupit bagetu nebo zmrzlinu. V McD si můžu koupit zeleninový salát, a když si ho nepokydám zálivkou a nesním všechny krutony, tak je to taky ok. Nebo si i pár těch krutonů můžu dát, pokud je to to, co zrovna mě uspokojí. Abych nestrádala :)

Hodně štěstí všem při jejich úsilí, ať už na to jdou jakoukoliv cestou.
J.

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 04. 2014 20:50
To je moc hezký a hlavně pravdivý blog. Nejvíce se mi líbí heslo - Nastav si to tak, ať to dokážeš vydržet navždy". Taky nejedu na 100%, ale jedu tak, že se to dá krásně zvládnout (prostě je to normálníi). Tak ať se daří!!!!!!!!
08. 04. 2014 13:46
K cíli vede mnoho cest. Snad i ty naše :) A každá odložená půlka přílohy se počítá.
08. 04. 2014 10:40
Naprostý souhlas :-) Já si v neděli povolila "poctivej" segedínský guláš a 2 knedlíky :-). Prostě jsem na něj dostala chuť, když se jím syn tak cpal :-) a dala jsem si ho. I když přiznávám, když jsem si při vaření spočítala, kolik KJ má jedna porce, šly na mě mrákoty a původně jsem ho vůbec neměla v plánu :-), ale byla neděle a kdybych si ho nedala, tak bych asi ujela na něčem jiným ... Takže jsem ho poctivě započítala a na svačinu a večeři pak už byla jen zelenina a Šmakoun :-)
Prostě "přiměřeně" a občas musím, jinak bych to nedala :-)
07. 04. 2014 23:31
Souhlasím,občas se musí vzít něco ze starého jídelníčku,ale jak říká Maruška " přiměřeně"
07. 04. 2014 23:11
Pravdu díš, držet režim 3 měsíce a potom se vrátit k normálu je skutečně jo-jo efekt jistej, mám to už za sebou. Teď je to o tom, že hledám stravu, která mi bude vyhovovat už na stálo, právě abych se jo-jo efektu vyhla. Vážím poctivě, protože získávám přehled o tom, že malé překročení může v některých případech být velké pochybení. Naopak se nevyhýbám máslu, sádlu, plnotučnému mléku. Ale jak říká klasik : přiměřeně, přiměřeně....
07. 04. 2014 22:59
Naprostý souhlas! Já ujíždím na toustech z McDonalda a i s nimi se mi podařilo vloni shodit 26 kilo. Všechno je o prioritách, když jsem sbaštila k snídani dva tousty u mekáče, dohnala jsem to mísou salátu místo oběda. Vždycky se dá najít kompromis, aby si člověk mohl nechat aspoň něco z toho, co měl rád, když ještě jedl "jako prasátko".
07. 04. 2014 22:41
Výstižně napsané! U mě teď taky převládá názor,nastavit si stravování tak, aby to nejen vedlo k hubnutí,ale aby mi to vyhovovalo. To je asi největší změna v mém prvním 12 týdenním cyklu, který jsem tady zahájila 1.2. oproti minulým pokusům. Snažím se a daří se mi vše vážit, dodržovat většinou zelené semaforky, ale skladba jídelníčku se podobá mému způsobu stravování,vyhovuje mým chutím. A na druhou stranu, když si něco nemůžu zvážit nebo se najíst podle mých zásad, nehroutím se. Prostě to odhadnu,omezím přílohy,naložím si zeleninu a druhý den zase jedu dál poctivě. Tak ať nám to funguje, i když si každá vyšlapáváme tu svoji cestičku!
07. 04. 2014 21:42
Mám stejné heslo. Pomalu, ale jiste. Držím palce!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři