TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

JarMilo

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 676
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133583.04 km
Kolo: 66291.50 km
Cvičení: 5547 h 11 min

Přátelé

JarMilo

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak vybrat spravne hole pro chuzi

05. 04. 2013

Mila Martinko,
pri dnesni spolecne chuzi / Martinka chodila v Orlickych horach a ja jsem chodila v Praze, ale prostrednictvim mobilnich telefonu jsem si predavali rady a radosti. Narazili jsem na otazku chuze s holemi. Tak Ti posilam slibeny odkaz pro koupi spravnych holi. Urcite vsem doporucuji si koupit teleskopicke, odpruzene hole / lepsi kvality, ja je mam asi 7 let, nachodila jsem s nimi stovky / mozna tisice  kilometru, protoze je nosim stale se sebou. Jsem jim nesmirne vdecna - zachranily me moje kolena a mohu primo letat po horach a dobyvat sve milovane vrcholy. Jsem s nimi rychlejsi, hbitejsi a zaroven si tvaruji paze. A paze / ty budeme za chvili ukazovat v satech a tilkach.

Takze si dovoluji zkopirovat clanek z Hudy sportu ohledne doporuceni:

Jak vybrat správné hole

 

Hole pro severskou chůzi jsou určeny ke sportování - pro kondiční chůzi, běh, cvičení (posilování, protahování). Kvalita materiálu hraje důležitou roli nejen v míře komfortu (držení, lehkost), ale hlavně při tlumení nárazů při odrazu.


 

Nepohodlné hole a případná špatná technika mohou zájemce odradit, případně způsobit např. svalové zranění.


Na co si dát pozor

  • Rukojeť hole musí mít vhodný tvar pro držení, být z příjemných materiálů (kombinace plastu, korku, kaučuku, popř. pěny). Dobrá rukojeť minimalizuje vibrace, působící na paži.

 

  • Pro splnění bezpečnostních nároků a pro správnou techniku chůze s holemi je klíčové kvalitní speciální poutko (podobné jako u běžeckých holí). Mělo by být pevné, měkké, anatomicky tvarované, konstrukčně jednoduché a lehce nastavitelné tak, aby se neodírala kůže a neomezoval krevní oběh. Zároveň musí i při lehkém sevření rukojeti držet hůl pevně v ruce - při odpichu z hole se dlaň otevírá a poslední moment síly je přenášen právě přes poutko). Mělo by být nastavitelné podle velikosti dlaně, která bude například v zimě zvětšená o rukavici, a mělo by umožňovat maximální rozsah pohybu. Praktickou vlastností je snadná manipulace s poutky. Nejdokonalejší poutko současnosti „Trigger 3 – Shark“ vyvinula  firma Leki. Nastavování obvodu na jakkoli velkou ruku i spojení s holí je geniálně jednoduché. 

 

  • Vlastní hůl musí být dimenzována na nárazy a tlaky, kterým je vystavována nejen při chůzi, ale zejména při cvičeních, která jsou se severskou chůzí spojena. Hůl musí být pevná a zároveň pružná. Pružnost je důležitá pro ochranu před přetížením ramenního pletence a krční páteře. Optimální je použití karbonových trubek, případně kombinace hliníku s karbonem. Právě karbon dobře pohlcuje vibrace vznikající při odrazu z hole.

 

  • Důležitá je hmotnost, při chůzi bychom hůl v rukou téměř neměli vnímat.

 

  • Plastový vyměnitelný talířek nad hrotem hole zabraňuje hlubokému zaboření hole do země nebo mezi kameny.

 

  • Koncový hrot z tvrdokovu slouží k odrážení od povrchu, bývá miskového tvaru. Kvalitu odrazu a životnost hrotu očekávejte jen u kvalitních značkových holí.

 

  • Součástí výbavy hole je tzv. „botička“ - gumová násada na ocelový hrot, kterou používáme při chůzi po tvrdém povrchu (asfalt, udusaná hlína apod.) Výhodou je tlumení rázů i to, že hole neklapají jako podkovy koní. Botička Silent Spike od Leki má dokonce na odrazové ploše integrované ocelové protiskluzové hroty, připomínající drápy na tlapě šelmy - sníží se opotřebení botičky.


http://www.hudy.cz/hudy-info/outdoorove-aktivity/trekking-a-nordic-walking/jak-vybrat-spravne-hole.html

Vase eVito bude mit radost jak se vam zvysila rychlost, vase kolena a kycle jeste mnohem vetsi a vase paze vam podekuji.
Uzijte si to. To je nase mantra.

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 04. 2013 12:14
Děkuji za výnykající informace, už delší dobu zvažuji zakouení hůlek a pořád se nejsem schopná zoientovat dle čeho vybírat, tento článek mi docela pomohl.
06. 04. 2013 09:50
Musím si obstarat nějaké lepší, mám takové nic moc....
05. 04. 2013 23:31
Milá Jarmilko, moc děkuji za užitečné informace...určitě si na Tebe vzpomenu, až budu vybírat:) A už se těším, až s nimi začnu zdolávat ty naše kopečky:))))))
05. 04. 2013 23:01
Dobré informace, podle nich jsem usoudila, že mám dobré hůlky, splňují vše, o čem jsi psala.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři