TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 11. 08. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

Lina.S

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 10331
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 21.40 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jsem neuvěřitelně šťastný člověk

09. 11. 2016

Dobrý den, po roce zdravím všechny na STOBu. Původně jsem chtěla svůj dnešní zápis pojmenovat jinak - "Poraďte mi - co je to ten jo-jo efekt?" Ale takhle to bude vhodnější. Před rokem, kdy jsem měla víc času, jsem blog psala pravidelněji a zapisovala si, jaká poučení mi hraní se semaforky přineslo. Dnes mám další - jsem neuvěřitelně šťastný člověk.

Vím, co je to jo-jo efekt. Nebo... aspoň si myslím, že to vím. Nebo tuším v hrubých obrysech. To je prý efekt, který nastane, pokud se člověk domnívá, že stačí jednou držet dietu a shodit, a pak se vrátí k původním návykům a zase ztloustne. A prý to je naprosto a totálně špatně. No takže buď dělám naprosto všechno špatně, anebo...

Poprvé jsem přišla do STOB-klubu na podzim 2014. S váhou v normě. Nadváhu jsem měla kdysi taky, ale dlouhodobě se mi daří bez větších problémů držet BMI pod její hranicí. Čtyřtýdenní cyklus a cíl shodit tři kila jsem si dala jen proto, abych se cítila líp. A zafungovalo to. Takže jsem ráda zamávala semaforkům a dál vesele žila zase jako před tím. Na podzim 2015 jsem se vrátila se stejnou váhou a stejným cílem. A celé se to opakovalo. A letos znovu. Je tedy tohle ten jo-jo efekt? Dělám pořád tu stejnou strašlivou chybu?

Všude se mluví o trvalé změně životního stylu. Ta slova mi přijdou už jako zaklínadlo, nic ve zlém. :-) Ale já jsem došla k závěru, že už asi nemám co měnit.

Moje váha je už dlouhá leta v normě. Jsem kancelářská krysa, což mi umožňuje jíst častěji a pravidelně. Problém přichází na jaře a v létě, kdy mívám o vikendech příležitostně zaměstnání, které je opačný extrém - od rána do večera na nohou, kdy člověk poobědvá Tatranku a pověčeří spíš už v noci vepřo-knedlo-zelo, protože celý den neměl čas se najíst. Ne, to jsem řekla špatně - "neměl čas" by byla výmluva. Odbývám se z vlastní lenosti, protože je to tak pohodlnější, nebudu to házet na čas a okolnosti. No to je jedno. Kromě toho miluju sladké v každé podobě a po jídle si ráda dám nějaký ten "zákuseček". No a to jsou ta tři nebo čtyři kila každý rok.

Když se na podzim vrátím sem k semaforkům, zjišťuju, že se na mě vlastně zase až tak moc nezlobí, že se zelenají celkem snadno. Jím v podstatě stejně jako dřív, jen si dávám pozor, abych nezobala všelijaké ty "zákusečky", abych jedla pravidelně a abych nejedla v noci. Jsem neuvěřitelně šťastný člověk. Nemusím hledat nový životní styl. Já už ho mám.

Možná by někdo mohl říct, že to je stejně špatně, že bych si ty "zákusečky" měla hlídat celý rok, že bych si měla najít čas na pravidelné jídlo, i když pracuju v terénu. Ale žít dokonalý život... Někdo to možná umí, ale já ne a ani to nechci umět. Já jsem takhle spokojená. Tři, čtyři kila? Co to je? Možná, kdybych se vážila pravidelněji, zjistím, že takovéhle výkyvy mám po celý rok. Ale já váhu neřeším. Rozlišuju jen - "cítit se dobře", "necítit se dobře".

Kdysi ve škole jsme měli napsat na papírek, kdo je pro mě v životě nejdůležitější. Když paní učitelka z jednoho papírku přečetla: "Nejdůležitější na světě jsem já", vzbudilo to ve třídě pohoršení, kdo z nás je takový sobec. Ale paní učitelka se zeptala: "A jak to stojí v Bibli?" Odpověděli jsme: "Miluj bližního svého." A ona se zeptala: "A dál?" To už věděl málokdo. Nejsem věřící, ale myslím, že v Bibli jemnoho opravdu velkých a krásných moudrostí. A tady je: "Jako sebe samého." A já jsem pochopila, že nemůžu mít ráda lidi kolem sebe, pokud nebudu mít ráda sebe samou. Možná, že lidská zloba a zahořklost, které je kolem tolik, pramení z toho, že lidé cítí zlobu a zahořklost především sami k sobě.

Nejsem dokonalá a nebudu kázat. Naopak - i já sama občas bojuju s pocitem, že se sebou vůbec nechci být, protože... a vyjmenuju si spoustu vlastních chyb. Ale když se nad tím zamyslím - moje chyby jsou přece jen v mojí moci, ne? Už jsem to tu kdysi psala. Možná mi řeknete, že jsem hubená holka a že sem nepatřím, že se mi snadno píšou takové věci. Možná. Já bych jen každému na světě přála, aby ten pocit dokázal najít. Ten pocit "JÁ MŮŽU". Nejsou všechny semaforky zelené? No tak nejsou. Důležité je, že můžou být. Můžou být, kdykoliv budu chtít, stačí se jenom rozhodnout. A tak je to se vším, co nenávidím sama na sobě. Já to MŮŽU změnit. Je to jenom moje vlastní volba.

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 11. 2016 00:58
to je moc krásně napsané! :)
12. 11. 2016 11:41
souhlasím s myšlenkou blogu. moudré a pravdivé. jen mám jednu připomínku: jojo efekt se neříká normálnímu kolísání váhy. já jsem zhubla dietou třeba 20 kg a přibrala 30 kg. když to 5x zopakuješ, máš 50 kilo navíc a metabolismus v háji. to je skutečný problém. to co máš ty s váhou, žádný problém samozřejmě není, ale ty také nemáš nadváhu. takže říkat, že jojo efekt je nesmysl a že ti, co zhubnou, nemusí celoživotně jíst zdravě, je nebezpečné. ten, kdo nejedl, ale žral jako prase, což jsem třeba já, se nemůže vrátit ke své "normální" stravě a některé věci prostě musí i nadále omezovat (ne přestat jíst, jím všechno, i když hubnu) ty evidentně jíš zdravě/přiměřeně celoživotně, proto máš stále stejnou váhu +- 3 kila. dost lidí, kteří se tu o něco snaží mají BMI přes 40 a více. takže to je trošku jiný případ, než jsi ty :-)
10. 11. 2016 16:48
Šťastný člověče, jak já ti neuvěřitelně fandím a příšerně závidím to štěstí, , které asi neuteče, vypadá to, že máš ten metabolismus 10 % populace, jako jedna z mých švagrových, která toho sešrotuje třikrát tolik co já a víceméně drží stále stejnou postavu(a váhu), zatímco já při třetinové dietě časem nabrala skoro dvojnásobnou váhu (za pomoci cukrovky v posledních 7 letech) než jsem měla při vstupu do dospělosti před 50 lety. I když asi to pravidelné držení diet několikrát za rok k tomu taky určitě přispělo nehynoucím jo-jo efektem. Takže tiše závidím to štěstí.
09. 11. 2016 17:13
Krásný pozitivní blog! Díky:-)
09. 11. 2016 15:50
Dost dlouhý a dost dobrý blog.Nevím, jestli z tebe hovoří už"moudrost věků", nebo jsi jen holčina, která měla štěstí.Každopádně toto si uvědomit a upřímně přijmout není snadné.Z toho by se mohlo poučit více nováčků na STOBu.Díky.
09. 11. 2016 15:30
Šťastný člověče,jak já Ti neuvěřitelně fandím .Normální přístup je to nejdůležitější,moc krásně jsi o tom napsala a díky za to :-))))
09. 11. 2016 15:19
Díky za ten normální přístup. Ač těžce vybojovaný. Díky za optimismus.
09. 11. 2016 12:56
Moc hezké blok. Sálá z něj pozitivní naladění a to zahřeje.
09. 11. 2016 11:12
Myslím, že sis našla dobrou cestu, drž se jí.
09. 11. 2016 10:57
Moc hezky napsané :-) ... držím palce, ať se Ti daří i dál!
09. 11. 2016 10:41
Mluvíš - píšeš mi z duše, jsem úplně stejná, hezky jsi to napsala ! 2 kila dolů a pak hned zase nahoru - to je tzv. " regulace váhy " - čili žádný jojo efekt !
09. 11. 2016 10:21
Díky za krásný blog plný optimismu a pohody. Vykouzlil mi úsměv na rtu.
09. 11. 2016 09:41
Moc pěkně napsané. Držím ti palce. :-)
09. 11. 2016 08:46
Krásny blog na ráno. Ďakujem.
Tak si užívaj život :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři