TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 06. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Ludvikova

Původní Sebekoučink

17 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 2 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 23971
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Ludvikova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Uvědomělost Květy vs. má matka

05. 03. 2013

K tomuto blogu mě popíchla napsat uvědomělost Květy Silné !!!


Uvědomila jsem si jak nezodpovědně se třeba staví má vlastní matka ke svému zdraví. Je to sedmdesátnice s přístupem k civilizačním chorobám jako většina lidí jejího věku a já bych rozhodně nechtěla tak dopadnou.

Jsem si vědoma, že spousta věcí je dědičná a proč mít něco navíc, když to nemusím mít.


Maminka má nadváhu, vysoký krevní tlak, cholesterol a diabetes druhého typu a nedá si říct. Jen nemá to nic společného se vzděláním,inteligencí, ale je to dané, že se podobně chovají lidičkové kolem ní. Je to jak epidemie, má to v podstatě až na vyjímky každá její kamarádka. Dodnes jsme jí nevysvětlila, že stejně doktor pozná jak diabetickou dietu dodržuje podle glykovaného hemoglobinu … Pořád bude jíst ty sladkosti a tučné věci. Jediná pomoc je , když jsme spolu na chatě a obchod je vzdálený cca 3km :-))). Potom jí co jí uvařím a z obchodu přinesu.

Takto se chová i její největší kamarádka a tak si spolu notují.


Nechci prostě takto dopadnou a komplikace cukrovky jsou tak vážně, že mi to za to skutečně nestojí. Prostě já se tomu snažím vyhnout, co se dá a snad semi to podaří.

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 03. 2013 13:50
Je to věc zapeklitá. Pokud daný člověk nebude chtít se sebou něco dělat, tak ho k tomu nikdo nedonutí. Musí si to prostě srovnat v hlavě sám a sám se rozhodnout. Tím ovšem nechci říci, že by ses neměla pokoušet ji nějakým způsobem přesvědčit, ikdyž to může znamenat pro tebe nepříjemnosti. Buď trpělivá a pokoušej se ji to vysvětlovat. Ale není to lehké - sama jsem si to zažila. Svou nevěstu taky nemůžu přesvědčit, aby se sebou něco udělala. Nakonec jsem byla já ta špatná, takže raději mlčím. Zkouším jen poukazovat na příklady v okolí. Sem tam sdílím nějaké články o hubnutí na facebooku - možná to čte - možná ne. - kdoví. Zkus zapřemýšlet - co by na ni platilo. Když byli moji kluci v pubertě a nechtěli s námi moc komunikovat - tak jsme kolikrát s manželem před nimi schválně vedli různé řeči o životě - myslím, že jim v těch makovičkách přece jen něco utkvělo. Takže to nevzdávej, třeba se ti ty ledy nakonec podaří prolomit. Nebo požádat tajně na pomoc lékaře - kdyby ji opravdu hodně pohrozil - možná by se zalekla.
08. 03. 2013 13:36
já být tvoje mamina tak bych tě poslechla ,nevyhledávám sladkosti ale stane se ujedu tak jednou za měsíc na čokoládě a v létě na zmrzlině ale zeleninu nevynechám nikdy a moc dobře vím že bych měla být na sebe tvrdší cukrovka 2.typu je mrcha zakeřná
06. 03. 2013 22:07
Měla by jsi maminku posadit před počítač a nechat jí, aby si přečetla blogy paní Květy :-)
06. 03. 2013 20:28
Já bych očekávala od člověka s VŠ trochu lepší přístup k věci....
06. 03. 2013 15:16
Podobný přístup je v mé širší rodině taky - obě tety všechny choroby níže uvedené mají, ale ani ve snu je nenapadne začít něco dělat jinak....jen tupě berou prášky, cpou se uzeninami a sladkostmi a dva dny před kontrolou u doktora se ládují zelím až jim teče i ušima- jen aby ten cukr srovnaly a doktorka nic nezjistila.Je mi líto,že si nechtějí uvědomit,že podvádějí jenom samy sebe...
06. 03. 2013 13:01
Do kurzu se mnou chodí starší paní, dvojnásobná babička, kterou přihlásil její syn se slovy: Mami, nechci aby jsi se takhle ničila, chceme Tě mít tady co nejdéle. Paní je úžasná, opravdu na sobě pracuje na 1000% a já ji moc fandím. Začala na váze 103kg a teď je na 95kg. Viditelně jí to prospělo, ale podle reakcí jejich kamarádek je u nich spíše za exota, že na stará kolena začla pravidelně sportovat a jíst jinak než ony.
06. 03. 2013 12:53
ale ono je to horší ...já jsem byla na přednášce a tam říkali,že američani již vyhlásili nevím v kterém roce pandemii obezity a že tímto směrem posilují výzkum...
06. 03. 2013 11:40
Ono to není jednoduché přesvědčit něokoho,kdo nechce,o tom, co je zdravé a co by se jak mělo dělat...sama to vidímu své babičky...my aspoň máme šanci něco ovlinit u sebe...i když třeba jen trošku...
06. 03. 2013 11:14
Jsme hodně ovlivňonáni okolím. Pracovali jsme se starší paní. Držela makrobiotickou dietu ( před 35. lety) Ona neměla děti a nám, tehdy mladým holkám nosila ,,dobroty,,. Dodnes si pamatuju třeba na ,,zemlbábu,, bez jablek a žemlí. A bylo to úžasný. Šoda, že odešla brzy do důchodu.
06. 03. 2013 06:39
Lucko nemáš to s maminkou jednoduché, bohužel ji asi těžko přesvědčíš ke změně životního stylu.. Přesto to nevzdávej :-))
06. 03. 2013 05:51
Ona si je problému celkem vědoma, ale nějak chybí nadšení....
05. 03. 2013 22:19
Luci, chápu, že Tě maminčin přístup k vlastnímu zdraví mrzí, zvlášť když se dnes dá najít spousta užitečných informací na netu, ale i v knížkách. Na druhou stranu ale musím říct, že leckterý mudr prohlédne výsledky laboratoře, napíše recept a pozve na další kontrolu. Vím, že to doktoři nemají jednoduché, ale přesto by měli víc vysvětlovat, hlavně to základní, že sami můžeme do jisté míry ovlivnit své zdraví.
05. 03. 2013 22:06
Já už rodiče nemám, ale jak píše Miladaabc přesně tak se chová manžela tatínek a to má ještě ucpané cévy a je už po druhé operaci. Bere prášky a myslí si, že je vše v pořádku. K jídlu si koupí gothaj, jitrnici, bůček, klobásy a když si dá náhodou kuřecí tak se rozdělí se psem. Komu není rady, tomu není pomoci.
05. 03. 2013 22:02
Moje mamka je velmi uvědomělá, celý život si držela váhu. Nikdy si nevzala více než 1 zákusek, i když měla chuť. V posledním roce hodně zhubla, díky nervům. A nechápe, že mně zhubnout nejde...
05. 03. 2013 21:36
Moje maminka má vysoký krevní tlak,nemocné srdíčko,diabetes aj.Neukecám jí ani omylem,protože všechno dělá "správně" - tj.bere léky jako její vrstevnice a nedá si říct,že by se všechno mohlo trošku snížit pohybem i zdravou stravou.Jak jsem napsala už v dotazníku - chci se pokusit tomu všemu vyvarovat. A teď vím,že jsem na správné cestě :-))
05. 03. 2013 21:31
My velmi dospělé matky velmi nerady posloucháme své chytré dcery., i když podvědomě tušíme, že mají pravdu. Já svou dceru velmi respektuji a také syny a jejich ženy aspoň tím, že na Vánoce a Velikonoce je nezahrnuji nezdravými a nekvalitními sladkostmi. A protože jsem dost radikálně změnila svůj životní styl, servíruji jim na návštěvě zdravé dobroty. Mohla jsem však láskyplné rady své dcery uposlechnout mnohem dřív. To by si měly přečíst všechny neposlušné a vymlouvající se maminky.
05. 03. 2013 21:25
Mně tohle všechno došlo v momentě, kdy jsem si spočítala, kolik bylo mé babičce, když zemřela. Až jsem se lekla, že měla moje léta. A já jsem jí tak podobná. Ve všem. Geny a sklony , tak jsem se fakt zarazila a hledala pomoc. Ještě bych si chtěla užít života :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři