TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 494
Celkem: 32430
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Vzpomínky na jaro

10. 06. 2018

Po květnovém zápřahu jsem se konečně dostala k protřídění májových fotek. Na jaře je skalka nejhezčí – všechno je samý květ. Věčná škoda ty barvy nezvěčnit.


Jako jedny z prvních rozkvétají petrklíče všech barev. Jsou to vděčné a poměrně nenáročné stálice, jejichž krása vydrží dlouho.


A tady je máme jednotlivě. Červené, ...


... žluté...


... a bílé. Nechtějte vidět, jak vypadají teď po více než měsíci. Po odkvětu ztratily veškerou krásu, v těch vedrech a suchu seschly a zežloutly. Snad se ještě vzpamatují.


Další jarní zářivou kráskou je pryšec mnohobarevný. Po odkvětu a uzrání semen získá podzimní odstín temně červeného padajícího listí.


Hořcům se letos dařilo. Sytě modrá záplava se vyjímá nejlépe v přirozeném prostředí na tatranských svazích, ale ani na obyčejné skalce se neztratí.


Erysimum upoutá neobvyklou barvou. Však se této skalničce také říká "oranžový plamen". Je to rostlinka suchých zídek, takže letošní počasí jí moc neuškodilo.


Phlox nízký neboli plaménka vytváří koberce zbarvené do všemožných odstínů růžové, nafialovělé a bílé. Vyniknou v plném květu na sluníčku ve velkých plochách. Já ale tak rozsáhlou skalku nemám, ...


... tak jen jedna menší ukázka toho nejhezčího.


Další růžová kytička, o něco vyšší a kvetoucí o něco později. Nevím, co to je – ukořistila jsem ji z cesty od plotu v sousedství. Po opravě vodovodu a renovaci cesty zůstala už jen na mojí skalce. Tušíte-li někdo, co by to mohlo být, nechám se ráda poučit. Tvoří koberce vysoké asi 20 cm, trochu poléhavé a docela charakteristické je to, že v pozdním květu a po odvetu, když stříhám uschlé zbytky, jsou stonky docela lepivé.


Opět jedna neznámá, tentokrát v bílé. Má v oblibě suché kamenité zídky, přinesla jsem si ji z chaty od rodičů, kde rostla jako poloplevel. Snad je o nějaký druh štěničníku.


Dlužicha krvavá, heuchera, má červené nejen květy, ale později i listy, které svým tvarem trochu připomínají pelargonii.


Tohle by mohla poznat Bessi – tužebník. Ona sbírá "chlapici", léčivý tužebník jilmový, já mám tužebník obecný. Když jsme chatičku koupili, rostl v neudržované zahrádce jako plevel na trávníku, ale svým bohatým květenstvím, které vydrží dělat ozdobu hodně dlouho, se mi zalíbil.


Pamatujete se na bordó fešáka z jarní módní přehlídky?


Koniklece stárnou rychle. Pavel Eisner napsal, že není žena nejkrásnějším tvorem Stvoření, je jím stárnoucí muž nebo stařec; ovšem, vydaří-li se! Tenhle šedovousý elegán dozajista jeho výrok potvrzuje.


Škoda, že se přes internet ještě nedají přenášet vůně. Tenhle malý skalkový karafiátek voní úchvatně. Aromatické květy jsou určitě i chutné. Každý rok je musím hlídat před slimáky, aby na mě také něco zbylo. Pro potěchu oka a nosu, samozřejmě, ne žaludku. Však mě znáte, že nemám vegetariánské sklony. smiley


Tady ještě jednou, v kombinaci se žlutým rozchodníkem.


Na závěr poslední růžová voňavost, tentokrát uý ne ze kalky. Patří pivoňce. pořádně rozrostlé, a ta by se tam nevešla.

Svěží jarní krásu už zahnal žhavý dech slunce, ale loni jsem jsi koupila několikskalniček proletní ozdobu. Pokud ykvetou, určitě se nezapomenu pchlubit. smiley

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 06. 2018 19:38
Fotky jsou krásné a nemusí se pracovat, stačí jen obdivovat, ale skutečnost je jiná, kam s kouknu můžu dát ruce. Zahrada je krásná a udržovaná, to obdivuji, dnes se nechce nikomu na zahradách pracovat.
12. 06. 2018 18:24
budeš se divit, ale na fotkách v počítači vodím víc podrobností než v reálu. Ale fotky nevoní... A taky do nich nedostanu celkový pohled na tu barevnou pestrost.
12. 06. 2018 17:49
Moc krásné, na to lépe dívá , než do počítače , co ??? Je to moc krásné...
12. 06. 2018 17:36
Moc hezky se na tu krásu dívá....
12. 06. 2018 12:22
Překrásné :-)
11. 06. 2018 10:32
Moc hezké,třeba si ještě pořídíš něco nového.
10. 06. 2018 22:49
Nááádhera :-)
10. 06. 2018 17:24
Krásné fotečky.
10. 06. 2018 17:12
Nádherné kytičky :-)
10. 06. 2018 17:03
krásné květiny

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři