TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 494
Celkem: 32430
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Ve znamení oranžové

13. 07. 2018

Když jsem šla s maminkou ráno na rehabilitaci, potkaly jsme jinou maminku, mnohem mladší než my dvě, která vedla za ruku asi čtyřletého caparta. Ona měla zářivě oranžové šortky, chlapeček kšiltovku téhož odstínu. Jako by tahle barva poznamenala celý můj den.

Po návratu jsem zkontrolovala meruňku a zjistila, že je nejvyšší čas sklidit druhou půlku úrody, co jsme při prvním česání nechali na stromě, protože ještě nebyla zralá. Odpoledne tedy přijel manžel  a společně jsme natrhali dvě pžepravky.

A pak to začalo. Svět zoranžověl. S maminkou jsme udělaly tvarohové knedlíky a upekly drobenkový koláč. Jednu pečlivě protříděnou lísku meruněk, které by mohly ještě pár dnů vydržet, jsem nechala ve sklepě pro bráchu, až se vrátí z dovolené. Zbytek jsme odvezli k nám domů.

Já nezavařuju – dá to moc práce a trvá to na můj vkus poněkud dlouho. A tak přišel ke slovu tyčový mixér. Ty nejměkčí meruňky jsem rozmixovala na pyré, jen tak, bez ničeho, bez cukru, a nalila ho do krabiček a dala zmrazit. Jsem zvědavá, jak se to osvědčí, ještě nikdy jsem nic takového nezkoušela. Ale to, co jsem vylízala jako zbytek v hrnci, byla náramná dobrota. Ještě chci zkusit totéž s přídavkem jogurtu. V létě místo polárkového dortu... A hlavně ty rozmixované meruňky zaujímají mnohem menší objem než meruňky vcelku a jsou daleko skladnější, protože krabičky se dají štosovat.

Část úrody jsme dali synovi do velkého mrazáku vcelku, v zimě na knedlíky. Dvě velké krabice jsme odvezli manželovým rodičům, jednu z nich si hned vzala švagrová, co se stavila na návštěvu. A zbytek máme ještě v lednici.

Teď umlsávám meruňkové smoothie s vločkami a na stole jsou tři kousky koláče. A pochopitelně – talíř meruněk.
Mám oranžovou barvu ráda, je taková zářivá a krásně teplá. Ale nové letní šaty jsem si koupila raději tyrkysové. Jako moře, na které se v září těším.

 

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 07. 2018 11:07
Taky mrazím radši dřeň než celé meruňky - pár minut ji povařím, rychle zchladím, a pak teprve zamražuji - varem se sice zničí některé vitamíny(ale krátký var snad moc škody nenapáchá), ale dřeň pak zůstane krásně oranžová a vůbec nezmění chuť.
15. 07. 2018 04:41
Mňam tak to bych si dala. Moc šikovná
15. 07. 2018 00:57
Teda to jsem netušila, že moje povídání o oranžové záplavě vzbudí tolik emocí :-)
Sifaka, Ajanka: Díky za varování. Že meruňky v mrazáku zhnědnou, vím. Knedlíky dělám z tvarohového těsta, to mi chutná víc. Bublanina - to taky není špatný nápad, na tu bych si možní i troufla.
14. 07. 2018 23:02
Meruňky máme moc rádi, už jsem letos vytvořila zavařeninu, ovocnou dřeň, meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta, knedlíky z kynutého těsta, koláč kynutý se žmolenkou, koláč z litého těsta , bublaninu s meruňkami, vdolky s meruňkovými povidly a zakysankou. A chystám se sušit je.:-)
14. 07. 2018 22:02
Meruňky jako všichni miluji a pro mne jsou to malá sluníčka, také jsem dělala koláč a knedle, dělám to hlavně pro manžela mé dcerky, můj muž to nerad a já si dám jen pro chuť.
14. 07. 2018 12:24
Já meruňky miluju i oranžovou barvu působí na mě pozitivně, letos se meruňky zrodily a já si jich užívala skoro 3 týdny a na zahradě uz dozrává další úroda broskvi :-)
14. 07. 2018 07:38
To je tak krásně napsané, že se mi zbýbají sliny......budu muset si někde aspoň 1 kg koupit !!!
14. 07. 2018 06:42
Jo meruňky, ty mám taky ráda, na mě čekaly 2 stromy hned po návratu z dovči. Já tedy zavařuji, takto jsou nejlepší, dřeň není vůbec špatná a s jogurtem chutná jako zmrzlina moc dobře. Markelády mám spoustu ještě z loňska, vařím tu rychlou, aspoň zbydou v ovoci vitamíny a používám želírovací cukr 4:1 takže to není ani tak sladké . V celku nezamražuji, nemají potom tu barvu a na kynuté knedlíky se stejně nehodí. Oranžová mi tedy kupodivu sluší, ale moc ji nenosím. Ale jedno triko na cvičení mám křiklavě oranžové motivující :-).
14. 07. 2018 06:28
To se moc hezky čte. Já mám zase ráda všechny žluté kytky a ráda nosím žluté šaty, ta barva mi, myslím, sluší. Zásoby meruněk se v zimě určitě hodí. A barvu noční oblohy taky miliju:-).
14. 07. 2018 04:48
Já jako starý pesimista to zase uvedu do reality, co se tyče mrazenych meruněk.Pocitej s tím, ze hodně změní barvu ale žaludku je to jedno, jinak co do chuti se moc nezmění, tak se neboj.Mam bohaté zkušenosti z dob kariéry vesnicanky:-)
14. 07. 2018 04:37
Jiřinko překvapuješ. Tak romantický blog ...Po návratu ze Světlé jsme na patře taky udělali oranžový den. Knedlíky, koláč a ještě jen tak na syrovo. A při návratu z Mostu jsem si koupila šaty modré jako noční obloha a tyrkysové, veselé pro doma. Jeden z našich šlechticů - hrabě CHotek z Velkého Března byl modrofil a já na téhle nemoci asi ujíždím taky. Tvoje meruňky a Tvůj blog mně přiměly se zase trochu rozpovídat ...
13. 07. 2018 23:32
Hm, než jsem článek dopsala a zkorigovala, mám na stole už jen jeden kousek koláče. Muž a syn si vzali po jednom kousku.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři