TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 462
Celkem: 32464
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133536.54 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5545 h 31 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Osudy vánočních stromečků

19. 04. 2019

„Té Macatici vážně přeskočilo,“ zavrtí hlavou polovina z vás při pohledu na titulek blogu a úvodní fotografii, „teď o Velikonocích psát o vánočních stromečcích!“

„Ta Macatice má za lubem zase nějakou kulišárnu,“ pomyslí si druhá polovina, která mě už nějaký ten pátek zná.

„Á, Macatice se po čtvrt roce konečně dostala k detoxu nějakého restu,“ bude mít jasno třetí polovina, co vidí až na dno mé duše.

Zbytek světa po přelouskání tohoto úvodu usoudí, že Macatice neumí počítat ani do dvou, natož teprve do pěti, což mu ovšem nebude překážet ve čtení dalšího textu. Aspoň doufám. smiley

Začnu opravdu o vánočních stromečcích, jednou neveselou vzpomínkou. To jsem takhle šla letos těsně po Třech králích ulicí lemovanou rodinnými vilkami, když jsem u popelnice před jednou z nich spatřila dvě vyhozené skoro dvoumetrové jedličky. Perfektně rostlé, ještě svěže zelené, s pružnými větvičkami, jako živé – jen kdyby neležely na zemi. Bylo mi tehdy těch stromečků strašně líto. Taková krása podťatá jen kvůli sotva dvoutýdennímu potěšení. Já vím, asi byly speciálně pro vánoční účely vypěstované, ale stejně...

My jsme vždycky mívali stromečky z náletových semenáčků přesazených z trávníku někam k plotu, často napůl placaté, takže se dobře hodily ke zdi, nebo dokonce jen větve, co popadaly při podzimních větrech nebo mokré sněhové kalamitě ze stromů. Smrčky, dokud nezačaly opadávat, borovice nebo douglasky třeba až do Hromnic.

Loni jsem od Jiřinky před Vánoci dostala hezký dáreček – stromeček docela maličký, smrček v květináči, co se mi vešel na stůl. Měla jsem ho ozdobený a zářící, jak ho vidíte na snímku nahoře, až do února. Pak neskončil ani u kontejneru jako většina symbolů Vánoc, co dohrály svou roli v domovech lidí, ani v kamnech jako obvykle naše stromeřky a větve. Byl přesazen do obřího květináče a přenesen na balkon, tedy lépe řečeno zasklenou lodžii.

A takhle se mu daří dneska:

Mám z něj tedy velikonoční stromeček. Bez ozdob, protože svěže zelené nové větvičky jsou tou nejkrásnější ozdobou probouzející se přírody.

Žánrový velikonoční obrázek sem přeci jen dám, ačkoli se jedná jen o umělou dekoraci. Ale vejde se mi na stůl, i když je zaplněn obvyklým brajglemsmiley

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 04. 2019 07:50
No to je krásný, děvčata moje, mám z vás husinu po těle.....
28. 04. 2019 06:48
Když byl syn malý, stály se na stromky fronty ostatně jako i na ledacos jiného. Z toho, co bylo přebrané pak prodavači ukazovali, co už nikdo nechtěl. Většinou jsme si odnášeli strome, který někdo přehlédl. Jednou jsme před vánoci stromek nesehnali a tak jsme začali strojit stromek umělý. Ozval se telefon a v něm slova: Nechceš borovičku? Odpověděla jsem, že ráda. Tak jdi do telefonní budky před domem...Vzali jsme si se synem něco na sebe a vyběhli do prosincového podvečera a v telefonní budce na nás čekala nádherná borovice. Do dnes nevím, kdo ji tam dal. Syn to odbyl jednou větou. Mami, to byl ježíšek. A pod stromečkem pak našel svůj asi nejkrásnější dárek. Jmenovala se Dianka, byla bílá a měla po sobě černé puntíky. Štěně Dalmatina. Synovi bylo tři dny před štědrým dnem 10 let a pejska moc chtěl.
27. 04. 2019 23:07
Nejvíc mě naštvl nějaký s odpuštěním idiot před lety. U rodičů na chatě rostl u plotu krásný stříbrný smrk asi 8 metrů. Někdo ho porazil kvůli tomu, aby si z něj odřízl asi dvoumetrovou špičku, zbytek stromu tam nechal ležet :-(
26. 04. 2019 22:52
Tady bereme ulámané špičky, nebo dáváme do zahrady malé a pak se vyřežou, letos bylo nejvíc polomů po vánocích.
26. 04. 2019 18:40
Na stromek jsme od dětství chodili do lesa, vždycky po dohodě s hajným. Náš tatínek vybíral stromek "do rohu" nebo "ke zdi" a když měl pocit,že někde větévka chybí navrtal kmínek a dodal potřebnou odjinud, kde přebývala. Většinu našich dnešních stromků míváme v kořenáči a končí na zahradě, bohužel ne všechny přežily, U nás je prostě hrnčířská hlína :-)
26. 04. 2019 11:48
Předpokládám, že za pár let nám předvedeš velikonoční "kvedlačku". Jinak mi jako majitelé několika ha lesa nejprve sázíme, pak se tím mažeme v pravém slova smyslu proti okusu a pak zase musíme prořezat. My na Vánoce řežeme jak říká dcera ekologické kusy (ty co jsou křivé, husté, či jinak nevhodné). A pak přijdeme na paseku a zjistíme, že lidé převážně ze skupiny "zazobenec s náturou znárodňovatele" vyřeže ty nejhezčí osamocené kusy.
19. 04. 2019 10:51
Moc hezké.
19. 04. 2019 07:16
Zdravím: Stromeček darovaný z opravdového kamarádství - Jiří, pozor. Já tyhle stromky dávám svým oblíbencům každý rok a tak za čas začni uvažovat o výměně bytu. Budeš potřebovat terasu. Pečlivou zahradnici, která o něj s láskou pečuje. A jedno uklidnění. Velikonoce moc neslavím, takže vrbu Ti opravdu nedaruju.
19. 04. 2019 06:55
Hezký vztah k přírodě i k tradici a k přátelství :-).
19. 04. 2019 05:31
To je hezké velikonoční čtení :-). Tvůj stromeček měl to štěstí, že je mu u tebe dobře, proto se ti odměnil svěže zelenými přírůstky. Tak ať ti hezky roste :-))!
19. 04. 2019 04:55
Macku, s tebou je vážně švanda, i když někdy jsi pěkná cíťa:-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři