TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 05. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Meisi

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2392
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak mě vyškolil Dálný Východ...

25. 08. 2013

Urbanistická východní Čína sice v posledních letech poněkud tloustne - ale tlustých Číňanů zejména v mojí a mladší věkové kategorii je pořád pozoruhodně málo, v porovnání s ČR rozhodně. 
Kdysi jsem myslela, že je to navzdory tomu, jak moc Číňani milují jídlo. Ale ne... Ono to asi bude mimo jiné právě proto, jak význačné a důležité postavení jídlo v čínské kultuře má.
Protože Číňani jídlo milují, obvykle si na něj taky udělají čas. Jídlo je společenským rituálem, u jídla se rozpráví, socializuje, na jídlo se chodí tak, jako my tady u nás chodíme "na jedno, na dvě". Pořádná večeře v restauraci trvá klidně hodinu, dvě - i déle. Po ní zůstane plno špinavých misek, hůlek a talířů, strašný bordel na stole i pod ním (Číňan stravující se venku se vesměs chová velmi uvolněně - my bychom asi řekli "jako prase"; zdaleka to nedělají všichni, samozřejmě - ale je takových dost) - a parta dokonale přežraných lidí. Dokonale přežraných, převážně štíhlých lidí.
Jedna z nejpopulárnějších příkladových větiček, na kterých se v učebnicích čínštiny vysvětluje spojení "yue...yue..." (čím..., tím...) a "yue lai yue..." (čím víc, tím...), byla 
"Zhongguo cai you pianyi, you haochi, wo yue chi, yue xihuan - suoyi wo yue lai yue pang." (Čínské jídlo je levné a dobré, čím víc ho jím, tím víc mi chutná - takže jsem čím dál tlustší.)
Vskutku to platí, cizinec uvyklý evropským cenám po příletu do Číny (do Asie obecně) jen nevěřícně valí bulvy a neví, k jakému žvanci skočit dřív. Za nějakých 30 kaček se dá královsky najíst, výběr je pestrý, vůně neodolatelné. (Občas vám sice prodají krysu jako skopové, ale pokud nemáte smůlu a ta krysa nechcípla na otravu jedem, nejspíš to bez úhony přežijete...;-))
Cizinec takhle funguje týden, dva - a pak se diví, že nedopne džíny.
A skoro všichni ti Číňani kolem jsou pořád hubení jak tyčky, přestože jedí totéž co vy.
Tuhle záhadu řeší cizinci v Číně často a rádi a Číňani jim to hrozně rádi a s kulišáckým "heč" v oku vysvětlují. Některé ty lekce je každopádně fajn si zapamatovat:
1) Při čínském způsobu stolování se parta lidí dělí o rýži a celou řadu "hlavních jídel" (tzv. caiů). Protože je žádoucí ochutnat toho co nejvíc a zakoušet různá aromata a vůně, skladba jednoho oběda je obvykle dost pestrá. Na jedné misce nějaké to tofu, na další třeba lilek po sečuánsku, na další skopové s pórkem, k tomu ještě kuřecí kung-pao a obvykle minimálně dvě zeleninová jídla (třeba po vařeném celeru se sušeným tofu a chilli papričkama jsem se mohla utlouct). Počet jídel zpravidla plus mínus odpovídá počtu stolujících. Porce jsou štědré, takže se napucnete dosyta - ale obvykle se nepřežerete tak, aby vám lítaly knoflíky od kalhot. 
2) Hojně se popíjí čaj. V zimě černý, v létě zelený. Čaj se pije neustále. Termoska s čajem je v Shanghaii tak běžná věc jako tady PETka s minerálkou.
3) Jí se poměrně pravidelně.
4) Dost se cvičí. Hlavně střední a starší generace. Po těch bábinách provozujících při magneťáku jakousi rytmiku před budovou Bank of China se mi dost stýská. A že by české bábiny něco takového potřebovaly...:-)

A co s tím vším v ČR?
1) Snažím se pojmout co nejkomplexněji každé jídlo, či aspoň každé větší jídlo. Na čínský způsob stolování tady bohužel můžu směle zapomenout - ale můžu si dát tu práci a vedle (většinou masitého) hlavního jídla a přílohy si připravit taky porci zeleniny. Občas si ta hlavní jídla dělám dvě, někdy naopak připravím dvě různé nálože zeleniny. Každopádně se snažím o chuťově i barevně co nejpestřejší a nutričně co nejvyváženější talíř.
2) Hojně popíjím čaj. Především zelený. 
3) S tímhle bodem mám trable, ale dělám, co můžu.
4) Cvičím jako o život...;-)
Bonusový bod 5) V Číně jsem tak nějak samovolně zhubla, ačkoli jsem jedla hodně a pořád - a moc jsem se nehýbala. Kromě vyváženosti tamního jídelníčku to připisuju i tomu, že jsem konzumovala méně pečiva, v podstatě žádné uzeniny (ty, co byly k dostání mě moc nelákaly a všude kolem byla taková spousta větších gastronomických lákadel...;-)) a vůbec jsem nejedla sýry (jsou tam příšerně drahé). Hesel "méně pečiva", "minimum uzenin" a "se sýry opatrně" se snažím držet i tady.


A další cenná lekce, kterou Východní Asie může nám všem dát...
Kolem nadváhy se v těchhle kulturách nenašlapuje po špičkách. Ideál i realita je na východ od Velké zdi prostě útlejší, než tady, a pokud máte výraznější nadváhu, musíte počítat s tím, že místní k tomu budou přistupovat dost......věcně.
Je normální, že během badmintonu vám člověk, se kterým hrajete, bez obalu řekne, že jste pomalí a potřebujete shodit. Je normální, že o tloušťce se v kolektivu žertuje bez ohledu na to, zda jsou či nejsou tlouštíci přítomni. A když prochodíte celé město a nikde na sebe nejste s to sehnat džíny (true story), je normální, že prodavačka pokrčí omluvně rameny a řekne "když vy jste moc silná, to asi budete muset jít do nějakýho toho velkýho shopping mallu v centru".
Lidi jsou v tomhle směru někdy až brutálně otevření - ale málokdy to myslí zle. A asi není od věci něco málo z té jejich nemilosrdné věcnosti převzít. Ne v tom, jak se projevujem vůči ostatním (na to tahle společnost a většina zdejších tlouštíků opravdu není stavěná a v našem prostředí by to bylo poněkud hulvátské), ale v tom, jak přistupujem sami k sobě. Ten moment, kdy jsem k vlastním špekům začala přistupovat podobně věcně a bez vytáček, byl totiž zároveň momentem, kdy jsem se sebou začala něco dělat.


PS: Jíst hůlkama při hubnutí nepomáhá, ve chvíli, kdy se to naučíte, se s nima obvykle najíte rychleji, než s příborem.
Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 08. 2013 09:11
Úúúúúúžáááásnýýýý článek - díky za něj !!! :-)
27. 08. 2013 07:47
Velmi zajímavý blog, už dlouho mně tu nic tak nezaujalo. Díky:-)
27. 08. 2013 07:35
Moc hezky řečeno - přistupovat ke svým špekům věcně a začít s tím něco dělat .-)) krásně napsaný článek - spousta nových informací - dík :-))
26. 08. 2013 21:41
skvělý, moc zajímavý blog, díky. dlouho jsem tu nečetla tak zajímavý blog.
26. 08. 2013 11:35
Zajímavé, asi na tom něco bude :-)
26. 08. 2013 11:10
Pěkně napsáno, zase toho vím o něco více. Moc díky
26. 08. 2013 11:07
Děkuji za poučení o jiné kultuře, moc zajímavé.
26. 08. 2013 09:44
Velice poučné, moc díky za článek:)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři