TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 05. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Opisek

Původní Sebekoučink

50% Držím!
- +

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 928
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Agility a pozvánka na akci

29. 05. 2014

Jen tak, abyste věděli... :-)

Čím se posledních 13 let bavím a udržuji v kondici psychické i fyzické? AGILITY
Tady si vypůjčím citaci z článku Katky Lerlové na webu Klubu agility ČR:
Agility je psí sport, při kterém pes podle pokynů psovoda překonává sérii překážek. Některé překážky jsou skokové – jednoduché, dvojité, skok daleký, kruh; některé přebíhací – kladina, áčko, houpačka; jiné probíhací – slalom, pevný tunel, látkový tunel. Na závodech jsou parkury dlouhé 15 – 22 překážek od 100 do 200 metrů, pes všechny překážky překonává dobrovolně, nemá na sobě ani vodítko, ani obojek. Agility může dělat každý pes s průkazem původu i kříženci všech velikostí a tvarů za předpokladu, že je zdravý a nemá nijak omezený pohyb. 

Prvních 9 let jsem běhala s bíglicí Sárou, která si teď užívá zaslouženého důchodu a poslední 3 roky běhám s borderkou Kofolou. Trénujeme 2 - 4 týdně, většinou 1,5 až 2 hodiny. Víkendy trávíme buď na závodech nebo tzv. intenzivkách (= celodenní trénink). 

A jak to vypadá v praxi se můžete podívat třeba tady - je to jeden z našich závodních běhů ze začátku naší závodní "kariéry" - dnes běháme tratě složitější, jsme rychlejší...

https://www.youtube.com/watch?v=D5JKQ42RcgE

Jen videa z poslední doby nejsou na youtube...ale doplním a kdo chce, může zkouknout další videa na Kofolčině kanálu - většinou se jedná o tréninkové běhy, které Kofča odběhala s mojí trenérkou, když jsem byla na služebních cestách.

V ČR se agility věnuje odhadem 4 až 5 tisíc psovodů, běhá hodně mladých slečen. Chlapů běhá opravdu málo (ale parkury si každý trénink stavíme samy a často je to lepší než fitko). Naopak v zahraničí běhá podstatně více mužů i věkové spektrum je širší. Ale opravdu je to sport pro každého - do nedávna s námi běhala i paní Ludmilka, která oslavila 70.narozeniny.

A když už jsem se tak rozepsala, tak Vás ještě pozvu na mistrovství ČR border collií v agility příští víkend ve Strážnici, které spolupořádáme (a kde budeme i závodit). Od pátečního poledne do nedělního podvečera budou k vidění stovky (vlastně tisíce) běhů v různých kategoriích. Navíc ve Strážnici a okolí je spousta možností na výlety. 
Více info zde: http://www.bcchamp.cz/2014/

Pokud byste se chtěli podívat na nějaké závody agility a máte to do Strážnice daleko (nebo třeba jen chcete vidět běhat i jiné plemeno než tzv. BOCky), koukněte sem:
http://www.kacr.info/
Hledání závodů umožňuje i najít něco ve Vašem okolí.

Jen jsem se chtěla podělit i o méně tradiční sport - je to opravdu všestranná fyzická průprava od posilování při nošení překážek či přetahování se psem (největší odměna), přes běh samotný (v podstatě sprinty) až po průpravu koordinace (změny směru, koordinace rukou a nohou). A nakonec trénujeme i mozek - parkur o cca 15-20 překážkách si před během prohlídneme bez psa, musíme si ho zapamatovat a pak běžíme "na ostro" se psem.

Pokud by někoho zajímaly podrobnosti nebo cokoli třeba jen ze zvědavosti, ptejte se :-) 
Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 05. 2014 06:59
Díky moc :-) My zatím směřujeme na podzimní APr1 - na stopy už čas nemáme, ale poslušnost se věnujeme jako doplňkovému sportu a obrany Kofča miluje... A figuranti většinou milují ji - má skvělou ovladatelnost a s jejími 13-14 kg je pro ně odpočinkovým psem :-)
Výš už asi moc směřovat nebudeme, přece jenom se kvůli kondici věnujeme i canicrossu (o tom někdy příště) a na vyšší zkoušky už by bylo potřeba věnovat víc času tréninku....ale to ty víš :-)
I když....nikdy neříkám nikdy :-) (třeba vysílačku má Kofča krásnou bez většího úsilí...na rozdíl od mnoha jiných psů, tak třeba to půjde..., na druhous tranu bojujeme s metrovkou - s kohoutkem 45 cm je to trochu moc).
29. 05. 2014 21:23
Žiju podobně jen msto agility dělám sportovní kynologii. Naše závody jsou o stopách, cvicích poslušnosti a o obranách a jsme také poměrně akční, protože pes i psovod musejí spolupracovat a já a moje fenka Dara máme trojkové zkoušky a tak naše stopy jsou dlouhé kolem jednoho kilometru, poslušnost už je částečně o klusu a právě tak i obrana. Trénujeme vlastně každý den tak jednu až dvě hodiny a v sobotu vlastně celé dopoledne. No a od pejskařiny si čas od času odskočím na lov turistických vizitek, kde je to o turistice a poznání. A tak Ti kamarádko pejskařko přeju, ať vám to běhá.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři