TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 02. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

PetraPo

Sebekoučink

Zahájení: 19.03.2024
Ukončení: 11.06.2024
Cíl: Zhubnout

16 %
0 kg 8 kg

Již zhubnuto: 1.3 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 13. 6. 2024

Získané body

Tento měsíc: 655
Celkem: 12542
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 2 h 15 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

PetraPo

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

V hlavní roli ... Klíčící mis(s)ka

03. 02. 2022

Už delší dobu nám okupují část parapetu v kuchyni klíčící misky a pak také produkty, které se staly jejich nedílnou součástí - klíčky a teď právě výhonky, moderně zvané microgreens. 

A jak k tomu došlo? Na počátku byla touha dodat pěkně postaru živiny zimou strádajícím tělům a chtěli jsme si vyrábět pučálku (naklíčený hrách opražený na lžičce sádla na pánvi a lehce okořeněný). Jenomže jsme zjistili, že už jen vybrat a koupit ten "správný" hrách je opravdu umění - to co se prodává jako luštěnina se většinou rozpadlo dřív než vůbec došlo do stádia klíčků nebo nevyklíčilo vůbec angry (nebo jsme to neuměli ...). A pak přítel někde na netu narazil na nabídku hrachu na naklíčení.

A začal náš velký experiment - jak klíčit tak aby neplesnivělo, jak klíčit aby bylo jen to správné množství, jak klíčit aby to nesmrdělo, jak klíčit abysme na to už od pohledu měli vůbec chuť, v čem klíčit atd., atd. wink

No, přiznám se, já to vzdala už ve fázi jedna - neplesnivělo laugh, ale přítel je jednak vystudovaný biolog a chemik a jednak je velký vytrvalec a nevzdal to. Takže mě tak zhruba od začátku prosince neustále zásoboval vzorky naklíčeného hrachu abych je ochutnala jestli jo a taky zprávami o tom v čem všem se dá klíčit a jak klíčit a jaký je poměr cena-výkon a pak se u nás doma objevila na zkoušku klíčící miska, kterou si půjčil od podobně smýšlejícího kamaráda. A najednou se stal zázrak - nejenže to neplesnivělo, ale taky to mělo chuť a šlo z toho vyrobit ta pučálka yes heart

A teď jsme ve fázi 2 - zjistili jsme, že se na netu dají koupit semínka na klíčení, ale nejen to, ale že pokud nestíháte a nestačíte je spotřebovat ve fázi klíčků tak je stačí nechat dorůst do fáze výhonků - moderně zvaných microgreens smiley

Vypůjčená miska byla vrácena původnímu majiteli, zakoupili jsme si své (pro jistotu hned dvě, protože co kdybychom dostali chuť to střídat) a dokonce české výroby za přijatelnou nepředraženou cenu, pak už k tomu není potřeba vůbec nic - jen ta semínka, vodu a 2x denně pozornost a propláchnutí (vlastně ano, pokud jsou to pidisemínka např. vojtěšky Alfaalfa, tak ještě podložku, aby neprotekla hned skrz misku - používáme normální netkanou bílou textilii na kytky) a trošku trpělivosti než to vyroste tak cca do výšky 5 cm.

A výsledek? Množství rozličných chutí z různých semínek, dá se to použít do salátů i jako obloha, kdo je citlivka, tak ještě může ostříhat kořínky, ale my výhonky jíme klidně i s nimi - v žádné zemi nejsou, jen prorůstají pěkně tou miskou a pijí vodu z nádoby pod ní, takže jsou úplně sterilní smiley

A výsledek chuťový? U nás jednoznačně vítězí semínka ve směsi barevných ředkví a hrášek. Výhonky těch ředkví nejen krásně vypadají (jsou fakt různobarevné), ale také chutnají jako ředkvičky a hrášek (teda pokud z něj zrovna nevyrobíme tu pučálku) chutná lahodně nasládle a svěže kiss

Takže u nás se heartmisskou v kuchyni heart stala právě ta úplně obyčejná, ale vychytaná klíčící miska české výroby (prodává Orion) a díky její podpoře výhonky, které jsme začali přidávat úplně všude, třeba jen tak na chleba s máslem.

Pro inspiraci jsem přidala pár fotek do fotogalerie - mrkněte.

A určitě zkuste - neprohloupíte smiley

 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 02. 2022 07:07
U nás jede "ve velkém" dokola řeřicha. Vítaná a příjemná změna jídelníčku. Tvoje fotky vypadají lákavě, hned bych ochutnala :-).
03. 02. 2022 22:36
Připomněli jste mi že mám taky klíčící misku, dokonce i příslušná semínka. Hned jdu na to!
03. 02. 2022 16:59
Klíčky jsou super. U nás nejvíc jede pórek a ředkvička. Manžel ještě má rád mungo. A já čočku.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři