TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 19. 06. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

PoisonAudrey

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 13. 10. 2019. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 846
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

PoisonAudrey

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Potraviny v obchodech

25. 01. 2016

V ramci meho jakehosi pokusu s "clean eating" jsem si zacala vybirat, co jim. 80% casu je to v pohode, varim si doma, z osvedcenych potravin (vetsinou cerstva zelenina, ovoce, orechy a maso). Ale kdyz jsem venku a nestihnu si pripravit jidlo s sebou, tak se nestiham divit. Chtela jsem si k snidani koupit detskou presnidavku, rikam si - je to pro deti, tam preci nemuze byt nic spatneho. Podivam se pro jistotu na etiketu: ovocne pyre, cukr, glukozovo-fruktozovy sirup, asi tri konzervanty, barvivo, zahustovadlo (kukuricny skrob). Vazne timhle maminky krmi deti?! Pokus cislo 2 (prece nebudu jist takove hnusy): reznictvi, hromada sunky na vyber. Rikam pani za pultem: "Muzu vas poprosit, jestli bych mohla nahlednout do slozeni te debrecinky?" Pani mi velmi neochotne nalistuje stranku se slozenim a ja se znovu nestacim divit: 60% (!!!?!) kureciho masa, voda, bramborovy skrob, kukuricny skrob, xanthan, sul a asi dalsi tri konzervanty. 
Co jsem udelala? Koupila jsem si ji. Prece nebudu hlady.
Nakonec hlady asi budu - snedla jsem dva platky a... Ta sunka je vazne hnusna. Doufejme, ze v menze bude dneska aspon na prilohach dusena zelenina a v minutkach prirodni platek masa.

Desi me na tom par veci. 
1. Jist ciste, bez chemie a bez pridanych latek je temer nemozne.
2. Jist ciste, bez chemie a bez pridanych latek je silene drahe. 
3. Tri tydny "clean eating" vam s chutovyma bunkama udela takovou "paseku", ze nedokazete snist "jidlo" bezne prodavane v obchodech.
4. Prumyslove zpracovane potraviny jsou vsude. Opravdove jidlo se uz skoro koupit neda. A vetsine z nas je uplne jedno, co do sebe dostavame, takze to bude horsi a horsi.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 01. 2016 16:54
Sama si vypěstuju sotva pár rajčat, takže jsem zcela zavislá na obchodech, mléko, máslo, jogurty bereme od farmářů, stejně tak vejce, místní zeleninu. Snažím se kupovat pouze základní/nezpracované potraviny, žádné polotovary. Pečlivě čtu etikety a vařím a vařím. A snažím se jíst od všeho, nesoustředit se třeba jen na kuřecí maso.
25. 01. 2016 16:40
Troufám si říct, že lidi čím dál tím víc zajímá co jedí.....Jasně, že ne všechny ( koupí co je v akci a hotovo) ale přibývá jich. Myslím, že nakoupit se dá, ale musí se číst etikety nebo chodit do zdravé výživy, která se snaží být zdravá:-) Ovoce , zeleninu kupuji od farmářů, když není klidně v obchodě, ale ne pěstovanou ve Španělsku( po zhlédnutí 1 videa) maso a vejce domácí a u zbytku se snažím číst složení a vybrat menší zlo, zařadit různé druhy luštěnin apod......ale , že to není sranda to s tebou souhlasím a někdy v duchu nadávám jak si dovolí to prodávat :-)
25. 01. 2016 11:56
Neřešila bych ovoce, zeleninu a podobně. To už je pak na hranici ortorexie. Důležité je to, aby to byl normální kus ovoce, ideálně sezonní. A ne džus, pyré, ovocný dort atd. Řešit, jestli je v tom ze vzduchu nebo vody to a to, nemůžu dýchat, ani se napít. Ostatně, to vypěstované doma by třeba taky nevyšlo úplně nejlíp. Takže za mě přírozené potraviny (a ne, nemusejí být bio), nejlépe místní a nejlépe sezonní. A když už něco "složeného", tak číst, číst, číst. Jogurt z mléka a jogurtových kultur, například. Ne, doma ho vyrábět nebudu. Sýr z nejzákladnějších surovin, ne šunkovou sýrovou pěnu - tu si vyrobím z kvalitní masové šunky a základního sýra. A tak podobně. Prostě co nejmíň obalů, co nejvíc vlastního vaření, neřešit absolutně všechno.
25. 01. 2016 10:35
Úplně s tebou souhlasím, ale...kde brát základní potraviny bez chemie a konzervantů, éček a pod. Jezte hodně zeleniny a ovoce, a je tu opět ale...je ho dostatek, ale opět chemie a tak nezbývá, než našemu tělu dodat to, co vypěstujeme doma. Ne však každý má tu možnost a musí koupit vše od soli až po poslední potravinu. Já osobně si dělám šunku svojí z králíka, je 100% maso . chleba si peču také vlastní, ale žitnou mouku kupuji. Zeleninu přes léto mám také svojí, rovněž jahody, borůvky, maliny, broskve. Ale nyní musím také kupovat. Zrovna dnes dělám k obědu květák, je nádherný, ale netuším, čím to je vypěstováno. Ale nebudeme naříkat, jíst se musí a těžko se budeme vracet do dob našich předků, kdy si vypěstovali všechno svoje a určitě zdravější. A tak třeba u šunky nekoukejme na "vhodná pro děti", ale na její složení - co nejvyšší podíl masa. Dnes je moderní nakupovat na trzích, kde je zaručeně vše BIO, ale i to je úsměvné. Tak hledejme v potravinách hlavně to, co je "zdravé" a malinko přivřeme oči nad tím, je-li to pravda. :-)
25. 01. 2016 10:12
Dá se to a nemusí to býz drahé. Ale chce to investici časovou a pozorně číst a učit se, co můžu a co nemůžu použít. Já sama jsem zastáncem clean eating. Ne, nejsem stoprocentní. Mám hodně stresující a časově náročné zaměstnání i náročného koníčka. A když nejsem připravená předem, sním něco, co do definice "clean" rozhodně nepatří. Ale 80 % mého jídelníčku tvoří to, co si připravím sama - z nejzákladnějších surovin. Včera jsem trávila 2 hodiny vařením na první polovinu tohoto týdne. Z masa, kuskusu, rýže, mražené i čerstvé zeleniny, domácí rajčatové směsi, mandlí, oleje, sezamu a vlastního chleba. Neříkám, že si každý musí péct, taky to nedělám pravidelně, ale dá se vybrat i chleba ze základními složkami a bez zbytečných přidaných látek a divných směsí. Jen to chce holt 1-2 krát týdně nakoupit, naučit se, co nakupovat, a 1-2 krát týdně obětovat 1-2 hodiny na přípravu.
25. 01. 2016 10:11
Tak to más úplnou pravdu, souhlasím s tebou. Mám tri malá vnoucátka a musím s potesením ríci, ze jak moje dcera, tak moje snacha dávají pozor na to, co deti jí. Sladkosti a sladké pití, presnídávky atd. vnoucátka neznají (zatím, az budou ve skolce a skole se tomu asi nevyhnou) a mám velkou radost jak jim chutná zdravé jídlo hlavne zelenina a ovoce. V obchodech je to opravdu bída, vsude écka, barvivo, konzervanty... Pak se nemuzeme divit kolik lidí onemocní rakovinou. Takze by se clovek mel snazit opravdu kontrolovat slození potravin a treba místo nejakého "hadríku na sebe" si koupit radsi kvalitní bio potraviny....
25. 01. 2016 08:54
No, není to moc veselé čtení. Ale bohužel je to pravda...U těch dětských potravin mě to fakt děsí. Nejhorší je, že mnohé maminky dají dítěti raději tu přesnídávku,která je navíc docela drahá, než aby nastrouhaly jablko od babičky ze zahrady. To nekritizuji, jen konstatuji...A máš pravdu, mnohé jídlo je fakt hnusné.Uvědomuji si, že sortiment potravin, které kupuji, se mi zužuje, protože si fakt vybírám. Ono nám ani nic jiného nezbývá....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři