Dosoučasnosti byly známy jen dva základní typy tukových buněk – hnědé abílé. Hnědé buňky se v dětství podílejí na regulaci a tvorbě tepla a vprůběhu života se ztrácejí. Bílé tukové buňky jsou v našem organismuzásobárnou energie a jsou v našem těle přítomny celý život. Jejichvelikost a množství souvisí s bilancí energie a životosprávou. Průměrněby dospělý člověk měl mít asi 12 až 15 kg tuku.

Třetím, nověobjeveným, typem jsou tzv. „béžové“ tukové buňky. Tyto buňky jsou svojífunkcí výjimečné. Energii v sobě totiž nehromadí, ale naopak jispalují. „Za určitých okolností se některé bílé buňky mohou změnit nabéžové,“ vysvětluje Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce aprevence nadváhy kompliment.

Jak dochází ke změně na béžový tuk

Prozměnu obyčejných tukových buněk na speciální „béžové“ je třeba, aby sev těle vytvořil hormon irisin. Má to však jeden malý háček, irisintotiž vzniká pouze v průběhu cvičení.

„Hormon irisin vzniká napovrchu svalových buněk. Jeho vlivem se některé bílé tukové buňky změnína energeticky aktivní „béžové“ buňky, které využívají energii uloženouv tukových tkáních,“ upozorňuje Gabriela Knosová.

Irisin patří doskupiny znovu objevených miokynů, tedy hormonů, které produkují svaly vprůběhu cvičení. Hladina irisinu v krevní plazmě závisí natrénovanosti, proto nestačí nárazové cvičení či krátkodobá svalováaktivita.

„Na to, aby se dosáhla a udržela potřebná koncentraceirisinu, je třeba cvičit pravidelně. Výrazný nárůst tohoto hormonu bylzaznamenán po 30 minutách silového tréninku, ale dvojnásobné zvýšeníjeho koncentrace bylo naměřeno až po deseti týdnech pravidelnéhovytrvalostního tréninku, který souvisí s nárůstem svalové hmoty,“konstatuje odbornice na redukci a prevenci nadváhy.

Pomáhají cílit úbytek tuku

„Béžové“tukové buňky tedy aktivují spalování energie nejprve z okolníchtukových buněk a následně, po vyčerpání energie z mastných kyselin,začnou spotřebovávat energii i ze vzdálenějších tukových rezerv.

„Pokudzvolíme vhodnou metodiku cvičení a správný cvičební program, dosáhnemecílený úbytek tuku právě na těch místech, kde je ho nejvíce. Proto jedobré nechat si sestavit individuální cvičební plán s ohledem natělesné proporce a jejich osobitost. A tento plán doplnit i o úpravujídelníčku,“ dodává Knosová.