TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 19. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Stars

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 221
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133287.34 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dvě papriky k večeři - aneb první pokus nevyšel

01. 09. 2013

Podobně jako zřejmě velká část baculatějších dospívajícíchslečen, i já jsem si často představovala, jak by bylo fajn žít ve štíhlém těle,nakupovat pěkné moderní oblečení (které by mi díky atraktivní postavě konečně opravduslušelo) a především se těšit přízni a obdivným pohledům opačného pohlaví.

Několik nedůsledných, nepromyšlených a krátkodobých pokusů ozhubnutí v průběhu posledních ročníků základní školy a počátku studia naškole střední skončilo zcela pochopitelně neúspěšně. Úsilí o ztrátunadbytečných kil se mi poprvé podařilo úspěšně dokonat až v maturitnímročníku, rozhodně však ne způsobem, kterým bych se chtěla chlubit nebo jejněkomu předkládat za vzor.

Vidina blížícího se maturitního plesu (a s nímsouvisejícího výběru princeznovských šatů), neschopnost nalézt si partnera ipocit neatraktivity pramenící z věčného porovnávání se štíhlými kamarádkami mě napočátku posledního středoškolského ročníku konečně přinutilyk radikálnější změně životního stylu. Zpočátku by proti mé chvályhodnésnaze asi žádný lékař ani výživový poradce nemohl nic namítat – zmenšila jsemporce jídel, snažila se stravovat se pravidelně a odlehčeněji –z jídelníčku jsem vyřadila rafinovaným cukrem a chemickými přísadami napěchovanédobrůtky (které jsem tolik milovala), tučná smažená jídla a sladké nápoje,nedílnou součástí mého stravování se naopak staly všechny možné odrůdy zeleninya ovoce, do denního režimu jsem zařadila pravidelné aerobní cvičení následovanéčtvrthodinou posilování.

První výsledky změny životního stylu se dostavily poměrněbrzy a s ubývajícími kily jsem postupně další a další potraviny – domněle nezdravéa neslučitelné se zdravým životním stylem - zařazovala na pomyslný seznamzakázaných jídel.

Vajíčka, sýry, jogurty s obsahem tuku vyšším než 0,1,veškeré hovězí a vepřové maso, běžné pokrmy podávané v restauracích ajídelnách, vše se mi zdálo pro hubnoucí slečnu nevhodné a pro štíhlou liniiškodlivé.

S klesající vahou se přímo úměrně také zmenšovalyvšechny porce a prodlužovala se doba strávená cvičením. Původní zdravý životnístyl a vyrovnaný jídelníček se pomalu a plíživě přeměnil v hladovění,strádání a celodenní trápení vlastního těla.

20 kilogramů, které se mi podařilo během přibližně tříměsíců shodit (z původní váhy 77 kg jsem se v průběhu této krátké dobydostala na 57), bylo vykoupeno permanentní únavou, podrážděností, zažívacímiobtížemi, neustálým pocitem podchlazení a nedostatku energie.

Lidé v mém okolí se – ne zcela neprávem – začalistrachovat o moje zdraví, já jsem však všechny blízké vytrvale ujišťovala, žek obavám není pražádný důvod a jsou naprosto zbytečné – byla jsempřesvědčená, že mi jen závidí krásnou postavu a možnost, že by to někteříz nich se mnou mohli myslet dobře, jsem si jednoduše nepřipouštěla.

Příběh hubnoucí maturantky se přesto překvapivě dočkalšťastného konce, nebo přesněji řečeno neskončil vysloveně nešťastně. Popřibližně dvou letech superpřísného režimu a trápení hladem jsem se beznutnosti cizího zásahu navrátila k běžnému stravování, v duchu heslalehce pozbyl, lehce nabyl jsem však bohužel také brzy získala zpět těžceshozené kilogramy.

Ve druhém ročníku vysokoškolských studií se ručička váhyopět směla sápala k číslu 80 a nezbylo, než se pustit do boje podruhé –tentokrát rozvážněji a zdravěji.

Poučení:

Je asi přirozenou touhou každé hubnoucí dívky/ženy vidět výsledkyvlastního dietního úsilí co nejdříve - shodit zdravým způsobem větší množstvíkilogramů a nepoškozovat přitom současně své zdraví však jednoduše není možné.Pro dosažení pěkné postavy, duševní pohody a skvělé fyzické kondice je nezbytnévynaložit dlouhodobější úsilí, ať se nám to nelíbí sebevíc. Pomalu a postupněshozené kilogramy tuku se zpravidla nevracejí tak rychle jako ty, kterým jsmedali sbohem ukvapeně a bez rozmyslu. Pozvolnější cesta ke zdravějšímu akrásnějšímu tělu se také může ukázat být spíše příjemnou a zábavnou poutí než mučeníma strádáním. Při snaze o hubnutí, ať už se naše cíle pohybují v rámcijednotek či desítek kilogramů, bychom neměli zapomínat na zodpovědnostk vlastnímu tělu. Pokud ho začneme – byť nevědomě – poškozovat a trýznituž v mladém věku, těžko po něm můžeme zároveň požadovat, aby nám věrně aspolehlivě sloužilo několik dalších desítek let. 



Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 09. 2013 15:00
Znova se od Tvých slov inspiruji. Inteligence je nám třeba.
22. 09. 2013 09:33
Krásně shrnuta,asi by jsem to nenapsala líp.S něčím podobným jsem si prošla také na střední,ale naštěstí ne tak rychlé hubnutí,ale s postupem času po malých dávkách.Už jsem byla skora posedlá tím co se smí jíst a co ne.Stejně jak jsem na to pomalu přestávala myslet a hlavně dodržovat,tak se kilečka pomalu nabrala zpět.Ale naštěstí jsem to nikdy nepřetáhla do horentních výšin.Max mojí váhy bylo 95kg,ale v 9.měsíci těhotenství.Také jsem se poučila,že jen na zelenině se žít nedá.Vím,že zdravý jídelníček chci dodržovat celý život,s občasnými malými prohřešky :-).
22. 09. 2013 08:17
Děkuji všem za milá slova :-). Věřím, že se mi už podaří u zdravého životního stylu zůstat - s občasným drobným hříškem :-D. Moorka: Lidem, kteří si stěžovali, že se jim nedaří přibrat, jsem vždycky strašně záviděla :-). Teď už ale vím, že žádný extrém není dobrý... Hlavně, abychom byly zdravé a spokojené :-)
21. 09. 2013 10:53
Hezké. Ty už jsi z toho venku a poučená. Držím palečky aby to bylo napořád.
21. 09. 2013 10:45
taky bych chtěla zhubnout tou zdravější cestou. Bez diet a jojo efektu
21. 09. 2013 10:34
Moc krásný blog a poučný i pro ostatní. Je dobře, že jsi si to srovnala v hlavě a začala s tím něco dělat. Přeji ti hodně úspěchů. Se Stobem a podporou všech tady to půjde mnohem lépe :-)))
21. 09. 2013 10:30
Je obdivuhodné, jak sis i při svém mládí dokázala poradit sama. Už jsi ušla obrovský kus cesty za svým cílem. Věřím, že s tímhle přístupem k němu brzy dorazíš a podaří se ti novou váhu i udržet. Přeju hodně štěstí :-)
21. 09. 2013 09:30
Já měla do 26 let úplně opačný problém (174 cm/ 42,5 kg). Marně mi lékař sliboval vyšší hmotnost po porodu, byla jsem z toho nešťastná. Teď se snažím zhubnout na zlatý střed :-))).
21. 09. 2013 08:43
Krásně napsané. Bohužel jsem také mívala podobný přístup, když jsem byla na střední škole. Naštěstí jsem se pak brzy potkala se STOBem :-))) Je fajn, že jsi o sebe začala víc pečovat. Držím pěsti, ať se ti to daří i nadále :-)
10. 09. 2013 22:31
Zlatovlásko, krásko, jsi mladá a již tak moudrá. Nikdy na své poučení nezapomeň a řiď se jim.
10. 09. 2013 20:48
Moc pekne napsane:)
10. 09. 2013 19:37
Alenko, děkuji ;-) a držím tlapky! Ostatním také děkuji za milé komentáře. Veselinek: Od muže to obzvlášťě povzbudí :-). Držím palce, co se podařilo jednou, podaří se znovu!
Berysvob, děkuji, doufám, že se mi už váhu podaří udržet.. nebo ještě maličko ponížit ;-)
09. 09. 2013 21:30
Tak tohle je přesně příběh mnohých z nás... Ten tvůj má ale krásný a šťastný konec a k tomu Ti moc gratuluju ;-)
03. 09. 2013 16:23
Krásně sis to srovnala v hlavě :-)) Je pravda,žes k tomu dospěla trnitou cestou,ale tím spíš je to cenné. Blahopřeju ke krásným výsledkům(viz nové fotografie) :-)) Opravdu ti to teď moc sluší
03. 09. 2013 14:36
Co máš s těma partnerama ? Jsi nádherná holka, ať při těle nebo hubená !
No vidím tam v jedné větě na začátku lehce problematickou formulaci " žít ve štíhlém těle " Tělo a my jedno jsme. My, to je naše tělo. Takhle, víš ? Pak už dál píšeš " vlastního těla " To je lepší.
Jinak celkově jsi to sepsala přímo ukázkově. Fantasickej závěr.
Musím se bohužel přidat se svou čerstvou zkušeností, co se týče rychlosti nabrání kg zpět. Březen a září stejná váha. Mezitím půlka června o 9 kg míň. Jdu do toho znovu, přínos nižší váhy v červnu byl úžasný, skvělý a šťastný.
03. 09. 2013 14:21
Podle fotek, které jsi zveřejnila ve fotogalerii, ti to teď moc sluší, jsi úplně jiná holka. S tímhle přístupem věřím, že si nabytou váhu už udržíš a nevrátí se ti ta pracně zahozená kila. Z vlastní zkušenosti ti potvrdím, že čím pomaleji je zhubneš, tím déle ti to vydrží.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři