Datum registrace: 25. 11. 2016
TerezaBenickova
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Počítadlo pohybu
| Můj pohyb | |
|---|---|
| Chůze: | 0 km |
| Kolo: | 0 km |
| Cvičení: | 0 h 0 min |
| Všichni uživatelé | |
| Chůze: | 144342.17 km |
| Kolo: | 67291.75 km |
| Cvičení: | 5992 h 40 min |
Přátelé
Počet přátel: 36
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Získané body
TerezaBenickova
Jak psát blog?Měsíc plný barev zdraví
12. 07. 2017
Jak si většina z vás již bezpochyby všimla, hvězdou nového měsíce projektu Prožij rok zdravě je zelenina.
A bylo tomu tak i během posledního focení, při kterém jsme se zaměřili právě na zeleninová jídla. Ačkoliv nám tentokrát jejich příprava na místě a především jejich počet (na konci focení byla naše bilance 400 fotek, což je dle slov našeho fotografa rekord) dal pořádně zabrat, z výsledku jsme nadšení. A jsem si stoprocentně jistá, že tentokrát za krásné fotky nemohly jen naše šikovné ručičky a dobré oko fotografa. Zeleninová jídla jsou prostě a jednoduše krásná na pohled. A i zcela obyčejně vypadající talíř dokážou proměnit (s trochou fantazie) v téměř umělecké dílo. A jídlo by přeci mělo být potěšením pro všechny naše smysly.![]()
Když ale zcela opustíme estetickou stránku věci, přináší zelenina daleko víc než jen barvy na náš stůl. Jejími neoddiskutovatelnými přednostmi jsme se již zabývali v několika článcích tohoto měsíce. Je tedy zcela jasné, že zelenina je hvězdou i na poli čistě výživovém.
A musím říct, že zelenina je i mojí hvězdou. Ráda vařím, ale upřímně řečeno, ne vždy je čas a nálada na to vymýšlet a zkoušet něco nového. A tak mě často právě zelenina zachraňuje před studenou večeří. V poslední době si zvlášť potrpím na různé zeleninové polévky a krémy. Přijde mi, že je úplně jedno, z jaké zeleniny polévku uděláte, nebo jak mezi sebou jednotlivé druhy nakombinujete, vždycky si pochutnáte. A možnosti jsou téměř nekonečné aneb když nemáte květák, tak tam dejte brokolici, když nemáte brokolici, dejte tam cuketu. Polévku ani nemusíte zahušťovat, bohatě k tomu postačí samotná rozmixovaná zelenina, případně do polévky nastrouhám bramboru. Smetanu kvůli své alergii nepřidávám, a upřímně řečeno myslím, že vůbec není potřeba. Daleko větší šmrnc dá polévce domácí vývar a čerstvé bylinky. A dobrota s minimem kalorií je na světě!

Zelenina vás také může vytrhnout z večerního stereotypu, kterým je často pečivo se šunkou či sýrem. A ačkoliv celozrnnou variantu pečiva s kvalitním sýrem či šunkou není potřeba jako večeři zcela zatracovat, přidáním pokaždé trochu jiného salátu získá váš jídelníček rázem na pestrosti. A rozhodně i na „zdravosti“.![]()
Pokud však zrovna nejste zastánci hesla „polévka je grunt“ a salátům také příliš nedáte, snad naleznete potřebnou inspiraci pro ozelenění svého jídelníčku i v článcích a receptech, které jsme pro vás v rámci Měsíce zeleniny připravili.
Podělte se s námi v komentářích, jak jste na tom se zeleninou vy? A jste spíše polévkoví nebo salátoví?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ale nejraději mám zeleninu jen tak bez ničeho, třeba nakrájenou na kostičky, a chroupu si ji jako králík.
TerezaBenickova
Aktuality
Ankety
Ohodnoťte program Sebekoučink







