TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 27. 01. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Whitegold

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10.4 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 219
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Přátelé

Whitegold

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Babišovy dobroty

07. 02. 2016

Nejdříve bych rád poděkoval všem za komentáře k mému prvnímu příspěvku, přivítání do zdejší komunity i výrazy podpory pro mou cestu k zdravějšímu životnímu stylu a - samozřejmě dalšímu psaní.

Ranní vážení mám za sebou. A dobrý. Včera večer mě svedly z cesty makronky, i když jsem původní nabídku dcery,abych si vzal odmítl se slovy:"He, he, já už tohle nejím, já už jsem jinde." Omyl odbočka špatným směrem je za každým rohem, je strašně krátká a ta moje včerejší byla dlážděná 14 barevnými sladkými makronkami. Ďábel nikdy nespí. Naštěstí, protože mám na začátku problém spořádat všechno, co si v sebekoučinku na celý den naplánuji, jsem byl před spořádáním poslední porce zdravé stravy. Když se tedy sečetlo má dáti a dal. Přihodil jsem na sebe 10 deka. Musím říci, že za ten splín (nebo jak se to píše) mi to nestálo. A navíc, když jsem si ráno přečetl složení, marně hledajíc kalorickou hodnotu na štítku, se mi z ingrediencí lehce zvedl kufřík, pominu-li pozitivní informaci, že ve výrobku by eventuálně mohly být stopy ořechů.

Ale včera večer přišel můj další milník. Upekl jsem si chleba. Ale nejdříve jsem si vlastně přečetl jeden e-mail a tady je jeho část:

Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek, ale také do pečiva pro lidi. 

"E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva“, potvrdil portálu vitalia.cz  zástupce společnosti Penam (sočást Agrofertu A. Babiše).

Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové. Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto.

No, myslím, že nemám rasové předsudky, ale ta představa ...

Prostě jsem si řekl: Soudruzi, nastal čas přestat baštit čínský vlas. Slábnoucí čínská ekonomika si bude muset v tomto ohledu poradit bez mé účasti, ne opravdu s mou spotřebou už do budoucna nemůže počítat. Je mi to moc líto.

Takže jsem podle návodu na internetu zadělal na chléb, v průběhu kynutí těsta a pečení chleba odbíhal k televizi a sledoval diskusní pořad o elektronické evidenci tržeb, rozdělování desítek miliard korun potřebným a snižování DPH na pííívo. Sledování televize mě zřejmě neuvedlo do správného emočního rozpoložení, které je potřeba k vytvoření pravého Božího daru. Chleba je těžký, myslím tím hutný, ale budu ho mít na 14 dnů. A nakonec musím říct, že když jsem si dnes ráno k snídani namazal 90 g svého chleba zlehounka kachním sádlem a malinko jsem tu lahůdku posolil, musel jsem opravit své mínění - je to Boží dar.

Jen si napříště musím lépe vybrat, koho si do toho (nebo k tomu) nechám kecat.

Tak jdu si dát 300 ml vody z kohoutku (u nás se dá pít) a la Toma svěží, provedu ranní hygienu a hupky dupky vydělat nějakou kačku.

Přeju všem hezký den. 

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 02. 2016 18:15
Určitě je ten domácí bašta.
23. 02. 2016 18:13
No fuj , to jsem znechucena, začnu také píct doma, pár chlebů jsem taky udělala, ale jen tak pro dobrý pocit.
07. 02. 2016 16:50
Našel jsem:
Výroba z vlasů je pro potravinářské účely zakázána (nařízení 231/2012 EU, kde jsou stanoveny také požadavky pro jeho čistotu a identitu).
O ostatních derivátech jako kopyta, štětiny a jiné se nařízení nezmiňuje. Z kožních derivátů (vlasy, kopyta, štětiny, vlna) se vyrábí kyselou hydrolýzou za použití kyseliny chlorovodíkové. Výroba za účasti bakterií (E. coli) je fermentace substrátu rostlinného původu.
Cystein je aminokyselina, kterou si každý člověk umí vyrobit v těle sám, takže není nepostradatelná jako složka potravy. Na kupovaných potravinách mi obecně vadí "vylepšovačky" pro vyšší zisk na úkor ostatního. Pokud chléb stačí po přídavku L - cysteinu péct kratší dobu nebo kratší dobu kyne nebo se při koupi zdá být kypřejší nebo všechno dohromady je mi v podstatě jedno. Vadí mi, že se tomu stále říká chléb, i když to s původní recepturou chleba má méně a méně společného. Kdo si půjde do supermarketu koupit prášek z kopyt nebo štětin aby si upekl bochníček vláčného a chutného chleba? Nikdo. Každý hledá informace o optimálním poměru mouky, vody, octa, kmínu a kvasnic nebo kvásku a jak si kvásek opatřit. Kopyta a štětiny (ani vlasy) do chleba nepatří. Možná patří do dortu "Pejska a Kočičky". A navíc si nejsem jistý jaký cystein si pekárna při zadělávání chleba vybrala, jestli ten levnější z Číny nebo dražší z EU.
07. 02. 2016 15:19
Vyjádření mé snachy, které našla v odkazech:
Cysteine je semi-esencialní aminokyselina, přirozeně se vyskytující ve většině organismů (včetně lidském). Z oněch vlasů se vyrábí metabolicky pomocí E-coli, takže jde v podstatě o několikanásobný produkt organické přeměny (žádný rozdíl od většiny potravin). Nicméně od roku 2012 jsou v EU lidské vlasy jako zdroj zakázány...
07. 02. 2016 12:33
Domácí chleba se sádlem nemá chybu. Chleba si peču již 2 roky ( s omládkem) i sádlo si občas vyškvařím, když se to nejí denně...:))
30. 01. 2016 08:19
Ale se nám ti skvěle píšící Stobáci množí. Moc pěkné psaní. A do pečení chleba si opravdu lépe vybírej, kdo ti do toho kecá. Určitě to má vliv. Hezký den a piš dál. :-)
30. 01. 2016 07:59
To je hnus - myslím ty čínský vlasy :-(. Jinak snídaně super :-))))
30. 01. 2016 06:20
Hezké, ...... dobrou chuť. :o)
29. 01. 2016 23:34
Nezkoumej, nebo zblbneš. Raději omezuj množství a nezapomínej, že místo zkoumání "éček" a podobných věcí je lepší se třeba proběhnout.
29. 01. 2016 19:55
No fuj, nevím, zda někdy je lepší raději nevědět. Chlebík si doma taky dělávám, zatím jen z kvasnic, i když bych si taky někdy docela střihla kváskový, ale zatím nevím, jak na to.
29. 01. 2016 18:46
Bože můj, tohle jsem snad ani neměla číst - to o těch čínských vlasech atd.:-( te´d abych snad ještě začala píct domácí chleba a já jsem pečící nemehlo, mém jediné slušné pečící číslo je vánočka a na velikonoce mazanec:-( A v čemt o vůbec pečete,v v normální troubě, nebo máte nějakou tu elektrickou pekárnu? Tu už bych neměla v naší malé kuchyňce kam dát...
29. 01. 2016 15:19
Já peču pravidelně domácí, kváskový a čas se dá vpohodě naplánovat. O kvásek jako takový se moc starat nemesíš, pokud tedy budeš péct pravidelně. Klidně ti informace pošlu do emailu , můj je v info o mě.
29. 01. 2016 14:09
Kdo pečete ten domácí kváskový chleba, máte nějaké triky na zadělávání kvásku, abyste si mohli přesně načasovat pečení? Pečete v troubě, nebo máte takovou tu domácí pekárnu?
29. 01. 2016 14:06
Domácí chleba je nejlepší, protože v něm žádná "zlepšovadla" nejsou. Bohužel jsem sama, takže mi bochníček z 0,5 kg mouky vydrží týden. Ale je dobrý do posledního dne, nikdy mi ještě nezplesnivěl (na rozdíl od kupovaného) a když si ho lehce opeču v toustovači, je vynikající i když není zcela čerstvý. A pokud si ho člověk občas LEHCE pomázne sádlem, v pohodě se vejde i do semaforků.
29. 01. 2016 11:53
Super, děkuju moc. Takže ten" kompenzační pecen" je volný, má-li někdo zájem.
29. 01. 2016 11:44
S komentáři se nic nestane, to bys musel blog smazat. ;-)
29. 01. 2016 11:43
Whitegold. ..otevřeš si ten blog a nahoře vyberes cervene tlacitko Upravit. Můžeš změnit vse, vcetne názvu blogu ;-)
29. 01. 2016 11:34
Teda, taky se mi zvedl kufr. Občas jsem zkoušela péct chleba, ale mému ex nechutnal, byl kváskový nebo pak jsem zkoušela máslový toastový, ale pořád se mu to nelíbilo, takže jsem přestala.
Asi je na čase zase to zkusit, nebo spíš přesedlat na nějaké houstičky, já toho pečiva moc za den nesním, chleba by nebyl na 14 dní, ale na měsíc.
29. 01. 2016 11:30
No jo mimo 326. Jenže tuhle hrubku nevím jak odstranit, jedině, že bych článek vymazal a znovu přepsal. Nevím, co by to udělalo s komentáři. Prostě se chybka vloudila. Jsem sice člověk rozumný, leč občas chybující. Pardon všem. PS: Panu Babišovi to snad vadit nebude, umí česky ještě o něco hůř než já. Nicméně koupím náhradou za způsobenou újmu ještě jeden jeho poslední pecen "chleba" a neškodně ho zrecykluji. OK?
29. 01. 2016 11:29
Hm, to jsou věci... Ještě, že si peču domácí kvaskovy chléb ☺
29. 01. 2016 11:27
No vidíš, i chlebík se sádlem se vejde do semaforků. To je ta správná cesta, dopřávat si i to, co se na první pohled neslučuje s hubnutím. Ale když se upraví jídelníček během dne, jde to! Tímto způsobem to potom lze vydržet dlouhodobě:-).Gratuluji!
29. 01. 2016 10:52
Jo, a tu hrubku tam vidím pořád :-), (Babišovi) ale beru to jako překlep, i když nejdřív jsem si říkala, že je to asi 3. pád komu čemu, ale to nemá moc logiku, spíš je to přídavné jméno s tou hrubkou.
29. 01. 2016 10:49
Na blog o recyklaci se už těším. O tom chlebu jsem taky uvažovala, dokonce už jsem sháněla informace a rozumy od zkušených ale mám obavy, že bych to časově nezvládala - kvásek je živá věc a dělá si, co che, člověk se mu musí přizpůsobit a já se kolikrát dojdu domů akorát na pár hodin vyspat. Koneckonců, jako domácího mazlíčka už chovám kocoura, další "pet"(kvásek) by asi byl nad moje síly.
29. 01. 2016 10:38
Měl jsem tam hrubku, tak znova: Tak mám chvilku přestávku na relax mozku od práce. Děkuju za komentáře. Recyklace je fajn téma, kterému se chci věnovat dnes odpoledne a napsat o tom zítra ráno jako dalšímu milníku na své cestě. A ten chleba se sádlem mi Jídlokoučink schroustal a všechno na mě svítí na konci dne zeleně, i SAFA. Chutná mi to a v malém množství to určitě není nezdravé. Citlivě zařadit do nového jídelníčku jídla, která přinášejí potěšení je pro mne zatím malinko snazší, než vymýšlet jejich alternativy.
29. 01. 2016 10:31
K pečení chleba jsem se ještě nedokopala,přemýšlím o tom,toto bude asi ta správná motivace.
29. 01. 2016 10:16
Pěkný článek :-) Taky si peču vlastní chléb, jednak vím co jím a jednak je vynikající :-)
29. 01. 2016 10:07
Jo jo už nějakou dobu se E920 vyhýbám a pečení vlastního chlebíka je dobrá volba. Mám v plánu si vyrobit žitný kvásek a zkusit péct z něj. Jinak zatím peču z kvasnic.
29. 01. 2016 09:53
Ty budu mít já zítra,nebo možná vločkovou kaši,ještě nutno promyslet.
29. 01. 2016 09:53
Myslím si, že bychom si pomalu měli na recyklace zvykat, přece je nás už na té na ší planetě přespříliš a je potřeba využít každý zdroj, zatím jsou to tedy vlasy... Když si hezky pohnojíme na zahrádce salátek, nejlépe výkaly býložravců, nikdo se nad tím nepozastaví - a co jiného to je, než recyklace? Chce to inovativní myšlení :-).
29. 01. 2016 09:37
A já chroupala vločky s jogurtem :-(
29. 01. 2016 09:34
Občas bomba nezaškodí ,chuťové buněčky taky potřebují své aby nezakrněly,hihi
29. 01. 2016 09:26
No já nevím, 90,g chleba a navrch to sádlo... docela kalorická bomba.
29. 01. 2016 09:25
Jéé, fuj, fuj. Taky se mi zvedl kufřík! No a tvoje snídaně musela být boží! Mňam:-)!
29. 01. 2016 09:21
No fuj, velebnosti, to je hnus. Cinskej chlup nebrat... Jinak domácí chléb je nej...se slinou v koutku nutno dodat, ze trocha jarnj cibulky na sadylko da božímu daru ten správně smak! ;-)
29. 01. 2016 09:04
Super psaní,a kdopak jsi XYZ?Dost se tu teď rozmnožili psavci a musím podotknout výborní psavci .Tvé blogy buou patřit k nim.Moc díky.Ten chleba bych si dala taky.................mnam

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři