TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 01. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

Yogii

Získané body

Tento měsíc: 480
Celkem: 11868
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak se nakupuje v toskánském městečku

09. 10. 2017

Když chodím nakupovat potraviny, sleduji nabídku a výběr zboží, které mne zajímá i doma. Na dovolené jsme kromě trhů a nabídky produktů z místních farem nakupovali i v několika ochodech a obchůdcích, nejvíc v řetězcích Coop a Conad, které tam byly nejčastější.

V jednom malém městečku, nebo spíše větší vesnici, mne zaujala nabídka ovoce a zeleniny. Za tolik druhů ovoce a zeleniny, a navíc pěkné a čerstvé, by se nemusel stydět ani velký supermarket u nás. Říkala jsem si, jak to  prodají, vždyť místních obyvatel nemůže být tolik a turistů tu již nejsou davy, ale asi vědí své o tom, jak a co místní nakupují.

Tolik druhů lilků, paprik, čerstvých salátů radost pohledět, dýní, fíků, fazolek, cuket včetně jejich velkých květů, o kterých jsem již psala a dalších druhů ...

Není divu, že Italové jedí zdravě. Anebo je to spíš naopak? Protože si vybírají hodně ovoce a zeleniny, tak je nabídka bohatší? Já vím, mají teplejší klima, a tak je naprostá většina zboží místní a tudíž čerstvá, ale stejně. Jsou na místní produkty náležitě hrdí. Když jsme kupovali na jedné farmě víno a olivový olej, jen tak pro jistotu jsme se zeptali, zda je to z jejich produkce. Paní se divila, jak se takhle můžeme ptát. Samozřejmě, že všechno tady jsou jejich výrobky z vlastních zdrojů.

Ale zpátky k samoobsluze. Co mne také zaujalo, bylo to, že některé zboží měli umístěné jinak a jinde než u nás a tak se dost špatně hledalo, např. vajíčka a majonézy neměli v chladicích boxech, ale volně na policicích. A měli spoustu cizrny v různých úpravách a zpracováních i volné a suché. Je znát, že ji tu konzumují o dost víc.

Přikládám pár fotek z obchodu Conad, který byl sice o něco dražší, ale zrovna měli v akci sýr grana padano, tak jsme neodolali. Polic s ovocem a zeleninou tam měli ještě víc, ale nechtěla jsem tam všude pobíhat s mobilem a fotit si, jak když u nás něco takového nemáme.

Taky prodávali krásné velké pravé hřiby a lišky, ty vyšly poměrně draho, je vidět, že tam houby mají také rádi.

Když někdy vidím u nás v regálech nahnilé plody, mrzí mne, že tam na větší vesnici to umějí lépe.

.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 10. 2017 19:01
Ach to je krása...zrovna se sbíhají sliny. Hlavně ta zeleninka :-)
10. 10. 2017 14:29
I u nás už to s výběrem není nejhorší.Kulhá hlavně cena a kvalita.I když možná ta cena ani tak ne, jako kurs za euro:-((
I když fakt je, že na inspiraci co všechno se dá jíst je to dobrý.
10. 10. 2017 13:27
Tomu říkám pastva pro oko ! Já zeleninu v Toskánsku nakupovala u soukromníků, většinou měli stánek doma na dvorku, nebo v garáži - kilo čehokoli čerstvého za Euro, no super jsme si ji užívali :-)
10. 10. 2017 11:25
Ne nadarmo se říká, že středomořská strava patří k těm nejzdravějším na světě.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři