TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 30. 06. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

ZuzkaDostalova

Původní Sebekoučink

30 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 3 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 7903
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

ZuzkaDostalova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

NEkouřit a hubnout – jak na to?

15. 01. 2014

„Jedním z mýtů okolo hubnutí je i to, že cigarety vám pomohou zhubnout. Vliv cigaret – respektive nikotinu, který cigarety obsahují – na snižování váhy, je spolehlivě prokázaný. Nikotin je (podobně jako kofein nebo i další přírodní látky), stimulant. Jako takový urychluje metabolismus. Což se projeví mimo jiné i vyšší spotřebou kalorií.

Pravidelné kouření cigaret potlačuje chuť k jídlu. Zapálená cigareta, resp. nikotin, který obsahuje cigaretový kouř, působí na organismus jako stimulant. Dochází ke zvýšení tepové frekvence. Ta se během kouření zvyšuje průměrně o 20 tepů za minutu. To ve výsledku vede ke zrychlení metabolismu. Kuřáci tak spotřebovávají více kalorií.

Pro kuřáky je také charakteristické, že si velmi často zapálí cigaretu po jídle. To má opět vliv na snižování hmotnosti. A raději už ani nemluvíme o „kuřácké snídani šampiónu“, neboli káva a cigareta hned po ránu. Obecně tedy platí, že kouření cigaret má velmi významný dopad na tělesnou váhu. Ať už přímo = rychlejší metabolismus a větší kalorický výdej, nebo i nepřímo = potlačení chuti k jídlu.

I když vliv kouření cigaret na tělesnou váhu je nesporný, cigarety se rozhodně nedají označit za rozumný prostředek, jak zhubnout. Vliv cigaret na snižování váhy totiž není trvalý. Nejvýraznější efekt snižování váhy totiž mají cigarety jen zpočátku. Časem si tělo navykne na pravidelné dávky nikotinu, a vliv cigaret je tak značně potlačen.

U pravidelných kuřáků, kteří kouří 10 a více cigaret denně, nejsou stimulační dopady nikotinu tak výrazné. Celá řada kuřáků tak ve výsledku trpí nadváhou nebo obezitou. Důvodem obezity u kuřáků, je obecně nezdravý životní styl. To je totiž ten skutečný problém. Samotné cigarety za nabírání váhy nemohou.

Při odvykání kouření celá řada kuřáků pozoruje nemalý nárůst váhy. Často se to spojuje právě s nikotinem. Není to ale tak, že by vysazení cigaret automaticky vedlo k nabírání kil. Jak už se psalo výše, efekt nikotinu na snižování váhy je pouze přechodný.“ (citace: http://jak-hubnout.eu/koureni-cigaret-a-jaky-to-ma-vliv-na-hubnuti/)


Kouření a obezita jsou dva problémy, které dnes řeší velká část populace.

Oba jsou v podstatě problém se závislostí - ať už na cigaretách nebo na jídle.

 

Chcete přestat kouřit, ale nemáte k tomu vůli a navíc máte strach, že přiberete? Strach je bohužel oprávněný. Kouření díky nikotinu zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím prodlužuje pocit sytosti, takže lidé někdy v důsledku kouření jedí méně. Dále nikotin stimuluje sympatický nervový systém, a zvyšuje tak výdej energie o 5-10 %, což může činit u některých kuřáků až okolo 800 kJ denně (to je třeba třetina čokolády, krajíc chleba nebo dva jogurty). Zrychluje i peristaltiku střev, čímž pomáhá proti zácpě. A navíc navozuje libé pocity. Stejně jako čokoláda či zákusky. 

Pokud tedy přestane kuřák kouřit, tak nejen že by neměl nahrazovat cigaretu jídlem navíc, ale měl by se více hýbat nebo o trochu méně jíst. A to je problém, protože mezi abstinenční příznaky po zanechání kouření patří kromě nervozity a podrážděnosti také zvýšená chuť k jídlu (zmírnit tyto příznaky mohou např. náplasti, žvýkačky nebo lék (Champix)). V průměru se nabírá okolo 5 kil do roka. I přesto však zanechání kouření přináší velké zdravotní benefity.

Proto se velmi doporučuje během odvykání kouření změnit i celkový životní styl. Začít se věnovat nějakým novým koníčkům, začít pravidelně sportovat, změnit jídelníček. Jakákoliv cílená aktivita, která zaměstná váš mozek (a prospěje i vašemu tělu) napomůže úspěšnému odvykání cigaretám.

Řešení:

Společnost STOB již několik let pořádá programy snižování nadváhy a MUDr. Eva Králíková, CSc. spolu s MUDr. Alexandrou Kmeťovou se věnují léčbě závislosti na tabáku. Letos se odborníci spojili a dohromady vytvořili ojedinělý kurz STOBaKO (STop OBezitě a KOuření).Ten je určen všem lidem, kteří chtějí přestat kouřit a zároveň nechtějí nabrat kila, případně zhubnout a naučit se zdravému životnímu stylu a to natrvalo.

Metodika STOBu

Na cigaretách se v první řadě vytváří psychosociální závislost, čili vazba na určité situace spojené s cigaretou (tzn. ranní cigareta u kávy, cigareta o přestávce v práci, ve stresu nebo naopak při odpočinku). Metodika STOBu řešící především nácvik vůle je ověřena po dobu 30ti let při redukci váhy. Lidé nejedí často z hladu, ale podnětem k jídlu navíc jsou jiné "spouštěče". Ať už je to tzv. toxické prostředí, zvyk nebo stav mysli či emoce - a obdobné podněty jsou i pro zapálení cigarety. Metodika je tedy účinná pro zvládání návykových problémů, mezi které patří jak nadváha resp. obezita, tak kouření.

Kurzy odvykání kouření

Kurz bude probíhat skupinovou formou po dobu10ti týdnů. Skupina má velkou podpůrnou funkci a povedou ji zkušení lektoři - psycholog a lékař. Budou se scházet v podvečer 1x do týdne. První část si vyzkouší nejrůznější pohybové aktivity, aby si našli tu, která jim nejvíc vyhovuje a té se mohli věnovat i do budoucna. Další 2 hodiny budou zaměřeny na teorii a praxi života bez cigaret a kil navíc. Každá lekce má specifické téma, které přispívá k úspěšnému zvládnutí vytyčeného cíle. Lekce se skládají z teorie, nácviků a diskuzí. Lekce jsou vždy vedeny interaktivní formou tak, abysi každý účastník spojil teorii se svým vlastním příběhem a našel si pro sebe to nejvhodnější řešení. Podstatné je uvědomit si, že kuřák již nikdy nebude nekuřák – může se stát pouze abstinujícím kuřákem. To s sebou obnáší riziko relapsu, tj. návratu ke kouření i po dlouhé době nekouření. A metodika by měla vést k trvalému zanechání kouření, zrovna tak jako má nejlepší výsledky co do udržení váhových úbytků. A že na to nemáte čas? Vykouřená cigareta zkracuje život o 10-30 minut.

Neváhejte a začněte se změnou!

Síla skupiny je mocná. Na stránkách STOBu najdete informace o klasických kurzech, o kurzech specializovaných pro muže anebo o kurzech STOBaKO - kurzy odvykání kouření. Ty se zatím konají pouze v Praze, ale v jiných městech můžete kombinovat klasické kurzy hubnutí STOBu s Centry pro závislé na tabáku (info na www.slzt.cz), které jsou k dispozici v desítkách měst České republiky. Přihlásit na kurzy se můžete na www.stob.cz.

 

Zdroje: Stob

           http://jak-hubnout.eu/koureni-cigaret-a-jaky-to-ma-vliv-na-hubnuti/

 

 

 

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 01. 2014 21:14
k chabra a všem ostatním co přestali kouřit - velké gratulace. Vypracovali jsme metodiku, jak přestat kouřit a nepřibrat - ale zatím máme jen 5 zájemců o kurz, který se bude konat v uterý v ZŠ Sázavská u nám Míru - tak kdybyste o někom věděli, tak at se prosím přihlásí na www.stob.cz, kurzy a potřebovali bychom aby nás bylo aspon cca 12 a hned kurz zahájíme. JInak pokud člověk kouří, tak se zvyšuje bazální metabolismus, aby se člověk popral s těmi škodlivinami, a u většiny lidí, je to individuální, ale pokud kouří více, tak se většinou metabolismus zrychlí o cca 800 kJ, což činí cca 1 kg přírůstek za měsíc, když se nic nezmění. Samozřejmě je optimální těch 800 kJ za den "procvičit".
23. 01. 2014 07:56
Nechci tu dělat reklamu , ale po dvaceti letech kouření, jsem přešel na elektronickou cigaretu, které jsem se, díky skvělým příchutím, přesytil a nakonec jsem ji bez nějakých problémů poslal o dům dál. Cigarety mi teď extrémně smrdí a díky stobu mám za cca 3 měsíce 6kg dole. Takže to nějak jde. Jen si to chce najít tu svou cestu. Jinak dříve jsem přestat nikdy nezkoušel, teď jsem kvůli práci přestal, ani jsem moc nechtěl :)
22. 01. 2014 21:47
Lajcma: Gratuluji k Vašemu rozhodnutí. Přeji pevné nervy a silnou vůli. Je super, že u toho i hubnete..nenechte se odradit malými neúspěchy. Držím pěsti:-)
22. 01. 2014 15:22
Bože, hrůůůza - teď jsem to po sobě přečetla a stydím se až někde - cigarety POMÁHALY!!!
22. 01. 2014 15:20
Ahoj, je mi 47 roků a kouřila jsem 30 let Posledních cca 5 let nejméně krabičku denně.S váhou zápasím celý život. To, že by mi cigarety pomáhali hubnout,je opravdu blbost,ale je fakt, že jsem měla strach přestat kouřit protože naberu.Okolnosti - hlavně finanční,mě však donutily k tomu, abych přestala. No a vyřešila jsem to tak, že jsem začala hubnout i nekouřit zároveň...)))) Je to teprve chvíli - od 14.1.,ale od té doby jsem opravdu neměla ani jednu cigaretu a zhubla jsem 1kg!!!!
Ten první týden to bylo hoooodně kruté, byla jsem nervní a protivná sama sobě, ale dnes už mi to nepřijde...Jen vydržet...)))
15. 01. 2014 23:00
Guttenovar: Já s Vámi absolutně souhlasím. Musela jsem si přečíst svůj článek znovu, ačkoliv jsem ho předtím, než jsem ho vyvěsila četla tisíckrát. Já tam nikde nepíšu, že absence nikotinu má vliv na přibírání na váze. Je to tam napsané přesně tak, jak Vy píšete. Dokonce i to, že závislost je psychosociální, ne fyzická. Mám tam napsané dokonce i to, že by bylo dobré při odvykání změnit životní styl, začít se věnovat novým koníčkům atd., abychom cigaretu nenahrazovali jídlem. Ale s tím spousta lidí potřebuje pomoci - nasměrovat, a proto vznikl nápad se Stobakem. Myslím si, že je to moc dobrý nápad, protože občas zbavení se jednoho (či pracování na jednom) může způsobit to druhé. Příklad: Když přestáváme kouřit - nahrazujeme to jídlem a tloustneme, nebo když se snažíme hubnout (špatným způsobem) jsme ve stresu a cigareta uklidňuje. Osobně si myslím, že závislost na cigaretách je jedna z těch horších, protože Vám nikdo neříká, že je to zas tak špatné, jako ty drogy. Nikomu (kromě sebe) tím teoreticky neubližujete, a právě proto, že je to převážně v hlavě, tak je to těžší a tělo se také musí očistit od nikotinu, což trvá dlouho. Když máte závislost na silnějších drogách a závislost je více fyzická, tak teoreticky stačí někoho přivázat k posteli a prostě ho "vyčistit". Důvod, proč se takto vyléčený člověk k drogám vrátí, je právě ta hlava - chybí mu to. To je můj názor:-)
15. 01. 2014 08:31
Zuzka: Taky myslím, že tělo ze začátku reaguje na nikotin tak, že nepřibere, tahle část, byť mi nepřijde logická, mi připadá pravdivá (jak z vlastní zkušenosti, tak z okolí). Ale pokud se přestávání kouření týká, tak si nemyslím, že absence nikotinu by automaticky způsobila přibrání na váze. Přibere ten, kdo bude cigarety něčím nahrazovat.
Když nad tím přemýšlím, úplně ideální by bylo, kdyby kuřáci věnovali nově nabytý čas nějakému cvičení :) Protože ono je to za ten den dost času, co člověk "ušetří" když nekouří a zároveň ho využít ke shazování...? :)
Jinak neříkám, že skupiny jsou špatný nápad, každému určitě vyhovuje něco jiného. Někdo je poctivý a to, že se má sejít se skupinou lidí, co taky přestávají, ho opravdu donutí nezapálit si. Já potřebovala přesvědčení, že fakt kouřit nepotřebuju, protože vím, že záchvat "nemůžu žít bez cigaret" bych nezvládla a bez ohledu na skupinu bych si prostě zapálila.
15. 01. 2014 08:24
Moorka: Kouřila jsem cca 6 let, v průměru dvě krabičky denně. Řekla bych, že když už je to v letech, tak je jedno, jestli 6, 10 nebo 15. A byla jsem takovej ten hodně nechutnej kuřák, co si je schopný zapálit uprostřed jídla a co s sebou běžně tahal načatou krabičku a další dvě v kabelce, asi kdyby přišel konec světa, nebo nevim... Taky jsem bývala přesvědčená, že je to závislost, dnes si to nemyslím - myšlenka z knížky (je to pár let, co jsem ji četla, takže nejspíš ne úplně přesná) - kdyby bylo tělo v pravém slova smyslu na cigaretách závislé, tak se budete v noci pravidelně budit, protože tělo nebude schopné vydržet 8hodin bez nikotinu. Já si vždycky "musela" zapálit těsně před spaním a byla to první věc, na kterou jsem sáhla ráno, ale nikdy jsem se nebudila. A já tomu věřím, protože gambleři, alkoholici, feťáci - těm všem závislost nedovolí v klidu spát. Můj otec kouří 4krabičky denně, ale v noci se teda nebudí.

Taky jsem se několikrát pokoušela přestat, ale vždycky jsem se už tři dny dopředu litovala a stresovala, jak teď vůbec budu bez cigaret žít. No a taky jsem nejpozději druhý den po "přestání" brečela, že bez nich žít nemůžu. Pak jsem si přečetla knížku a přestala ze dne na den a byla od prvního dne šťastná, že nekouřím - protože jsem to najednou vnímla úplně jinak. Souhlasím s tím, že jedna cigareta stačí, aby byl člověk zpět v kolečku (po asi třičtvrtě roce jsem si řekla, že mě jedna nezabije a přesně - byla jsem v tom znovu a přestat podruhé bylo o moc těžší), ale nesouhlasím s tím, že je to věc závislosti - já si tu první nedala, protože jsem na ni měla chuť...
Nevím, nechci nikomu vnucovat svůj názor, možná jsem se prostě jen rozhodla věřit tomu, co bylo napsané v hloupé knížce a třeba to tak ani nemusí být, ale já tomu nějak uvěřila a díky tomu přestala a jsem si jistá, že už nikdy nezačnu (právě proto, že jsem si zkusila přestat podruhé a vím, že to bylo o dost těžší). Navíc když jsem přestávala podruhé (a definitivně), tak jsem pracovala v baru, kde mi všichni hulili pod nos a přítel mi stále kouří doma, takže kdyby opravdu bylo tělo závislé, tak myslím, že neodolám :) Ale jak říkám, je to můj názor a možná tomu prostě jen chci věřit :)
14. 01. 2014 21:13
Přiznávám se, že jsem nekuřák. Mám ale ve svém okolí hodně lidí, kteří splňují věty z článku. Když začínali kouřit, mohli jíst cokoliv a prostě netloustli..postupem času už to neplatilo. Teď se bojí přestat - popravdě jim to spíš nejde - ale bojí se, že přiberou a budou mít zase jiný problém:-( Někdy je dobré být někým nakopnut:-) a myslím si, že ve skupině je opravdu síla, jak můžeme pociťovat i tady.
14. 01. 2014 13:19
To guttenovar, nevím, jak dlouho a kolik cigaret denně jsi kouřila, ale z vlastní zkušenosti Ti můžu garantovat, že závislost na nikotinu je tak veliká, že musíš mít hodně silnou vůli přestat kouřit a hlavně nezačít. Abstinenční příznaky silného kuřáka bys musela zažít, abys pochopila, co prožívá, proto se hodně lidí snaží seknout s cigaretami, ale bohužel, droga je pro mě moc silný soupeř, kterému opakovaně podléhají. I po několika letech nekuřáctví je návrat k tomuto nešvaru hodně rychlý. Je to vlastní zkušenost, nekouřím 11 let a vím, že by mi první cigareta nechutnala, druhá by byla přijatelná a do dvou dnů v tom jedu opět. Všem, kteří se rozhodnou stát se nekuřáky držím pěsti a přeji hodně pevnou vůli. Ve svém rozhodnutí se nenechte nikým a ničím odradit.
14. 01. 2014 12:51
Podstoupila jsem obojí, jak odvykání kouření, tak i hubnutí. Byla jsem silný kuřák a cigaretu jsem odložila s tím, že se jí už nikdy nedotknu. Bylo to ze začátku drsný, ale je to už deset let. S váhou bojuju léta a většinou u mě nastane Jo-jo efekt. Rozdíl pro mě je v tom, že cigarety se už nemusím dotknout, ale jíst se musí a já zatím nedokázala dlouhodobě udržet nějaký režim. Vždycky se rozežeru :-(
14. 01. 2014 11:45
:) Mám to podobné s přítelem. Donutila jsem ho stáhnout si ji, ale ještě se nerozhodl číst. A směje se tomu, že by měl přestat kouřit po přečtení knížky, stejně jako jsem se tomu smála já před cca 4 lety. Držím palce!!! :)
14. 01. 2014 10:08
guttenovar - krásně jsi to napsala. Knihu máme doma. Manžel ji dostal pod stromeček a má ji připravenou na dobře viditelném místě. Jen čekám až do ní nakoukne a pak přečte. Věřím tomu, že přestane:-))))) Zatím mohu jen čekat a utírat z ní prach.
14. 01. 2014 08:09
Všem, co chtějí přestat kouřit, moc doporučuju knížku od Allena Carra - snadná cesta jak přestat kouřit. Má cca 150 stránek A5 a spolehlivě vyvrátí veškeré důvody, proč si kuřáci myslí, že nedokáží přestat. Zní to vtipně, přestat kouřit po přečtení knížky, ale funguje to. Neznám nikoho, kdo by ji dočetl a nepřestal... Doufám, že toto nebude brané jako nějaká nežádoucí reklama na "konkurenční" službu, to bych opravdu nechtěla - knížku doporučuji, protože pomohla mně i dalším lidem v mém okolí...

Zároveň ne tak docela souhlasím se všemi fakty v článku.... Věřím, že jsou podložené studiemi, nicméně nevěřím faktu, že si tělo vytváří na nikotin opravdovou závislost a co se nabírání na váze týká, tak je to právě o přístupu, s jakým člověk přestává kouřit - pokud přestává jako "chudák, co teď bude trpět bez cigaret" a jen se lituje, pak s největší pravděpodobností začne jíst třikrát tolik a nakonec se ke kouření stejně vrátí. Pokud přestává kouřit jako "vítěz, který bude mít o moc hezčí život bez cigaret a konečně si bude moct začít užívat života naplno", pak nemá potřebu cigarety ničím nahrazovat a tedy nekyne. Proto si ani tak nemyslím, že je důležitý nácvik vůle, při odvykání, jako spíš přesvědčit sám sebe, že opravdu nebudu chudák, protože ostatní budou kouřit a já už ne, ale budu dobrá, protože ostatní nešťastníci ještě nepřišli na to, jako přestat...
13. 01. 2014 21:29
Přestat kouřit je úplně stejné rozhodnutí, jako u hubnutí. Pokud to není srovnané v hlavě tak nepomůže ani svěcená voda :-)))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři