Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Online program STOBlife
Balíček Na vlně změny
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 143408.06 km |
Kolo: | 67265.50 km |
Cvičení: | 5961 h 38 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Získané body
ivamal
Jak psát blog?Poznej svůj typ jedlíka
03. 10. 2025
Proč stejná dieta funguje u jednoho člověka a u druhého selhává? Odpověď může být překvapivě jednoduchá – každý jsme jiný typ jedlíka a potřebujeme individuální přístup.
Každý z nás má s jídlem jedinečný vztah, který se formoval celý život. Podle odborníků ze společnosti STOB, která se již 30 let zabývá kognitivně-behaviorální terapií obezity, lze rozlišit pět základních typů jedlíků. Pochopení vlastního typu může být zlomovým bodem na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu.
Pět typů našeho vztahu k jídlu
Když člověk pochopí, jaký je typ jedlíka, získá mocný nástroj ke změně - o tom se dozvíte více na mé přednášce v rámci dne zdraví. Řekneme si, že místo obecných rad typu jezte méně a hýbejte se více můžeme aplikovat strategie, které cílí přesně na váš typ.
STOB identifikoval těchto pět typů:
Situační jedlík reaguje především na vnější podněty. Když vidí jídlo, cítí jeho vůni nebo když je mu jídlo nabídnuto, jí bez ohledu na hlad. Talíř sušenek na stole, otevřená lednice nebo vůně z pekárny jsou pro něj téměř neodolatelnými impulzy.
Emoční jedlík používá jídlo k regulaci svých pocitů. Stres, smutek, osamělost, ale i radost a nadšení – to vše může vést k jídlu navíc. Jídlo se stává způsobem, jak se uklidnit, odměnit nebo rozptýlit.
Restriktivní jedlík si vytváří přísná pravidla ohledně stravování. Rozděluje potraviny na "dobré" a "špatné", často drží diety a má tendenci k černobílému myšlení. Když pravidla poruší, obvykle následuje přejídání podle principu "už je to jedno".
Autopilotní jedlík jí bezmyšlenkovitě, často při jiných činnostech – sledování televize, práci na počítači nebo čtení. Nevnímá plně proces jedení a často si ani nepamatuje, co a kolik toho snědl.
Vyrovnaný jedlík má zdravý vztah k jídlu založený na naslouchání signálům těla. Jí, když má hlad, a přestává, když je sytý. Není ovládán vnějšími ani vnitřními spouštěči a dokáže si jídlo vychutnat bez výčitek.
Přijďte si 18. října zjistit na Den zdraví, jaký typ jedlíka jste a odneste si materiály, které vám pomohou zvládat jídlo navíc s ohledem na váš typ.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ivamal
Aktuality
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?