TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

margarithka

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 4 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 11202
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133232.15 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5529 h 50 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

margarithka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Sám si vařím, sám si peru...

05. 12. 2016

Vážení a milí,

 

čas se nám nachýlil a asi většina z vás má aktuálně ruce až po lokty v těstech a krémech. Myslím, že většina z nás na STOBu je zvyklá si spoustu pokrmů dělat sama. Ale napadlo mě, pojďmě si říct, co všechno si děláme sami/samy...určitě se vzájemně inspirujeme k novým pokusům. Nemyslím si, že jsem nějaká hvězda, proto se moc ráda něčemu přiučím. A třeba se někdo inspiruje mými tipy.

Já doma všechno jídlo vařím a nepoužívám polotovary. Teda máme doma tatarku, horčici a někdy i kečup. Ale dělám domácí chilli omáčku, například. No...je v ní kečup, takže není tak úplně domácí, ale jinak... (je mi líto tam nacpat můj vlastní "kečup" ze zeleniny ze zahrádky...ten raděj dám dětem)

Děláme si paštiky pouze z masa, jater a cibule, děláme uzené a mám v plánu letos do udírny přistrčit pár domácích klobás a doma uvařit dětem šunku.

Mám udělaný vanilkový cukr a z něj peču. Bábovky, vánočky, koláče, aj. Snažím se do všeho přidávat špaldovou mouku. Taky používám pohankovou a ovesnou mouku (doma si pomelu vločky). Někdy i mandle, ořechy, aj.

Dělám si nugetu z arašídového másla a čokolády. To "si" berte s rezervou, neboť mi na ni "tajně" chodí manžel a na mě pak čeká jen vyškrábaná sklenice. Z té nugety občas dělám tatranky, kdy si koupím pláty; ty promažu rozehřátou nugetou, po ztuhnutí rozkrájím a okraje omočím v rozpuštěné čokoládě. Většina z nich se nám vždy záhadně poztrácí...

Taky peču domácí toustový chleba a někdy i domácí nehnětený se semínky, občas rohlíky, bagety, aj. Bohužel kvásek mi nejde, takže používám droždí.

Dělám muesli, mléčnou rýži, ovesné kaše k snídani. Zkoušela jsemi  domácí jogurt, ale měla jsem ho moc řídký.

Když už, tak jednou za rok na jaře udělám ze starých brambor domácí knedlíky, které pak zamrazím a vytahuji, když nevím, co vařit.

Ve sklepě máme samozřejmě vlastní zavařeniny nejen z naší sklizně.

Pro děti dělám termixy, pribiňáky, lučinu. Z vykapaného řeckého jogurtu s trochou cukru je výborná náplň do piškotových rolád či dortů (s ovocem). Mají navařené broskvové a jablkovo-hruškové přesnídávky. Meruňkové mi z nepochopitelných důvodů zplesnivěly :-(

Jo, a manžel každý rok vypaluje slivovici. Na tu přece nesmím zapomenout...

 

Co děláte doma vy? Máte nějaké zlepšováky a skvělé recepty?

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 12. 2016 08:24
Máme zahradu, zvířata, manžel chodí pomáhat na zabijačky /nejen vepřové/, takže, co se nesní, se zpracuje nebo zamrazí. Ve sklepě domácí brambory, zelenina. V mrazáku masíčko z domácích chovů, taky ovoce a zeleninové směsi - mrkev, celer, hrášek, pórek. Ve špajzu nakládané okurky a letos hodně čalamád, marmelády a kompoty. Letos jsem taky zavařila dýni na polévku. Taky se najdou sušené švestky, křížaly/letos teda ne, nebyla jablíčka/. Chleba peču jen příležitostně, pravidelně ne, to nestíhám , občas domácí jogurt. Prostě, co se urodí a stihne.
07. 12. 2016 07:25
Mražené cukety se samozřejmě nehodí na všechno, já z nich peču v troubě cukeťák( 1/2 +1/2 se strouhanými syrovými bramborami), pak cuketovou buchtu a krémovou polévku. Do mrazáku je dávám nakrájené na menší kostičky, nastrouhání se neosvědčilo, to pak opravdu bylo bláto
06. 12. 2016 20:17
evinka49: Přiznám se, že já měla malou zahrádku, i když jsme bydleli na paneláku. Manžel říká, že jsem magor, že neumím být bez práce. Já zase říkám, že jako učitelka si nejlépe odpočinu u manuální práce.

paniLiba: Moc mě zaujalo to mražení cukety- není z ní pak bláto?...Jinak dýní máme plný sklep. Takžev létě se frčí na cuketách,v zimě na dýních...po sezóně vždycky manžel nemůže danou zeleninu ani vidět. :D

muriela: Kváskovou mapu znám, kvásek jsem měla, ale nevím proč, vždycky mi umře, ač se starám, co můžu. Moc děkuju za tip na zmrzlinu, ale přiznám se, že já zmrzlinová moc nejsem...ale určitě v létě zkusím dětem :-)
06. 12. 2016 12:37
Můžu jen kladně ohodnotit a v tichosti závidět.V paneláku tohle půjde asi těžko,tedy možná by šlo,ale nejsou ty bezvadné vlastní suroviny -)))
06. 12. 2016 11:00
V létě se mi rodí na zahrádce spousta druhů zeleniny. Přímo si libuji v jejím zpracovávání na zimu, když se mi nepodaří ji sníst hned v létě čerstvou. Zeleninu mrazím ( cuketu na kostičky, pórky na válečky, celer, veškeré natě, brokolici, hrášek...), pak jen vytahuji podle potřeby. Vyrábím domácí leča a zeleninové směsi např. pod maso nebo do těstovin. Zeleninu taky suším (česnek např), vyrábím domácí podravku, přebytky rozdávám jako dárečky v ozdobných skleničkách. Nebo jsem zkusila zmrazit pyré z dýně - skvělé.
A to nemluvím o zmrazeném ovoci - prostě na konci léta mívám 3 mrazáky nabité k prasknutí a do další sezóny je vyprázdním. A když zbude ovoce, tak vyrobím z něho pečený čaj....
06. 12. 2016 09:54
Taky preferuju vaření ze základních surovin. Ohledně chleba z kvásku ... zkus sehnat trochu kvásku od někoho, kdo peče pravidelně, pak už je namnožení kvásku snadné ... pokud nikoho takového neznáš, existuje kvásková mapa, kde najdeš pekařky, které jsou ochotné svůj kvásek sdílet dál :-) ...
jako další tip na domácí výrobu mne napadá třeba zmrzlina - zamrazit banán na 3 hodiny, pak rozmixovat spolu s loupanými mandlemi ... je to vynikající jen takhle samotné, nebo se dá ochutit dalšími přídadami - třeba kouskem čokolády, trochou jahod, jogurtu nebo zakysané smetany ... fantazii se meze nekladou :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři