TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

mima326

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 27. 2. 2021. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2370
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133370.33 km
Kolo: 66193.40 km
Cvičení: 5538 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

mima326

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Trik na zvládání večerních chutí

01. 02. 2016

Už jsem se naučila snídat, pít, nosit si svačiny a obědy, ale večerní "chutě" nebo "žravost", či jak to ještě jinak nazvat (myslím, že většina spoluhubnoucích bude vědět, o čem je řeč), mě stále neopouštějí. Ráno a dopoledne mi naplánované jídlo v pohodě stačí, někdy se mi zdá, že je ho až moc. Ale odpoledne a hlavně večer mám kolikrát hlad.

Včera byl zase krizový den. Odpoledne jsme stěhovali v jedné neziskovce šicí dílnu - takže takový velký úklid. Svačinu jsem si s sebou sice vzala, ale trochu se to protáhlo, ujel nám vlak a čekala jsem hodinu na další, už bylo po sedmé, svačina dávno snězená. Měla jsem s sebou ještě musli tyčinku pro úplně nejkrizovější situace, ale vědomí, že už i s naplánovaným jídelníčkem jsou sacharidy ve žluté, mi ji nedovolilo sníst, však mám doma uvařené lečo, to už tu půlhodinu vydržím! Takže jsem nakonec večeřela po osmé, už jsem fakt měla hlad a to i po jídle, taková ta klasická situace, když člověku hodně vyhládne a doslova sežere, na co přijde. A strašná chuť na sladké! Doma naštěstí nic snadno dostupného nebylo, až na tu musli tyčinku v kabelce. Umíte si představit, jak se mi kolem ní točily myšlenky! Nakonec jsem učinila konečné rozhodnutí - mám na ni strašnou chuť, tak si ji dám - ale až zítra ráno. A to mě uklidnilo a úplně uspokojilo. Těšila jsem se, že zítra ráno si dám tu sladkost, na kterou mám teď takovou strašnou chuť, napila jsem se vody a čaje a bylo mi fajn. Samozřejmě, dnes ráno jsem si udělala k snídani špaldovou kaši, chuti na sladké jsem učinila za dost lžičkou javorového sirupu a tyčinka už mě nelákala ani trochu. Na zastávce jsem ji raději strčila do ruky synovi.

Jak zvládáte večery vy? Tak trochu tuším, kde je zakopaný pes. Na únor si kromě 5 h pohybu týdně dávám ještě jeden úkol - snažit se povečeřet do 20 h. Pokud tento úkol zvládnu, mohla bych mít vyhráno. Možná to bude znamenat, že kromě uspěchané snídaně ani jedno denní jídlo nesním v klidu doma. No uvidíme na konci února. Hned o přestávce si to jdu dát jako kolonku do tabulky.

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 02. 2016 18:07
Odpověď je jednoduchá - kvalitně složená večeře se zastoupením všech výživových složek. :-) To jsem se tady naučila za těch pár dnů, co jsem tady a opravdu to funguje. A když přijde "mlsná", tak dám mrkvičku, nebo kefír, klidně i plátek šunky. Večeřím 3 - 4 hodiny před spaním ( v 18. hodin). :-)
01. 02. 2016 17:26
Znám to a válčím s tím často....každý si musíme najít nějaký fígl...mně nejvíc pomáhá jít brzo spát...anebo si uvařím kotel čaje - a pak celou noc lítám jak Alík..
01. 02. 2016 16:27
Tak to je prekérka,co:-)? Musíš si to vychytat a najít, jaké rozložení jídel během dne ti vyhovuje. Mně to taky nevychází podle doporučení Stobu.Obědvám později a mám ráda oběd vydatnější, odpolední svačinu tím pádem šidím a potom až večeřím kolem sedmé večer. A musím si dát k večeři i sacharidy a pak to je celkem v pohodě.No a když ta chuť přijde, pomáhá mi kousek sýru nebo sklenička podmáslí:-).
01. 02. 2016 15:14
Jo, jo,večerní uzobávání znám :-( A jak dobře !!! :-( Vyhrávají to u mě brambůrky a nebo sladké !! Snažím se s tím bojovat tak, že pokud to nezvládám JDU SI VYČISTIT ZUBY !!! Ze začátku to bylo hodně často !!! .... chi,chi A když je čas, tak jdu prostě spát :-D Tobě přeji, aby jsi vítězila :-)
01. 02. 2016 15:14
Jsi dobrá!!!! Minulý týden jsem také měla v sobotu chutě na sladké, nic doma nemáme kromě rozinek a oříšků, které si dávám do vloček k snídani. Nicméně v sedm večer jsem se teda neovládla a šla jsem si nasypat mandle, dobrých 30g rozinek, semínka goji a pěkně jsem to splácala. Včera jsem se přiznala trenérovi, že místo cvičení s kettlebellem jsem v sobotu čučela na Přátele a cpala se sacharidovo-tukovou bombou. Za odměnu jsem vyfásla žabáky a angličáky a příště si to mlsání sakra rozmyslím ! Zkusím se motivovat jako Ty a říkat si, že si tu dobrotu dám až ráno k snídani !
01. 02. 2016 14:59
Rozhodně souhlasím se Sašou, rozdělit odpolední svačinu na dvě části, případně nikdo neříká, že nemůžeš mít odpoledne dvě svačiny a na jejich úkor si pak dát menší večeři. Každý jsme jiný a máme jiný denní rytmus, pokud večeříš v půl desáté večer (a nevím, kdy chodíš spát), tak bych večerní jídlo poupravila.
01. 02. 2016 13:38
jo, to je fakt..to máš jiný režim dne a víc práce po nocích. Ale jak jsi psala o pásu, to už je dobrá cesta a Ty víš jak na to:-) Hm, a co tak ještě - při chuti na sladké si dávám vanilkový Efectiv (protein 70%) 30g s půlkou banánu a dvě deci mandlového mléka, lžičku mandlového másla.. semaforky to má dobré, máslo můžeš i vynechat - mám z toho veliký hrnek jemného hodně hustého krému, který po lžičkách (brčkem neutáhnu :-) ) sním. Od banánu a mandlí voňavě sladké, od proteinu sytivé.. moje častá svačina, dlouho po ní nemám hlad, celkem cca 1500kJ. Dobré je i s kešu máslem a slaným karamelovým efectivem.. Nějakou svačinu, která zasytí a zároveň jde dlouho ucucávat:-) Nejjednodušší by byla asi krájená zelenina, ale na tu nemám chuť nikdy :-D
01. 02. 2016 12:39
Velice pečlivě jsem přečetla všechny komentáře a také děkuji za tipy, protože v tom je u mě zakopaný pes, v tom večerním uzobávání. A někdy se toho nazobe opravdu dost. Ty jsi to zvládla na 1.
01. 02. 2016 12:23
rechovot: Gábi, problém je, že když se večer vrátím domů, musím dodělat resty ze svého "podnikání" (schválně píšu v uvozovkách, protože muž se mi směje, že do zaměstnání chodím proto, abych měla z čeho financovat svoje podnikání) a to je většinou práce, která se na rotopedu dělat nedá - i když jsem to taky zkoušela :-). Taky musím trochu poklidit, vyprat, naplnit myčku, poskládat prádlo (žehlení jsem odbourala) a hnedle je půlnoc. A všechno jsou to většinou činnosti zautomatizované, u kterých je čas přemýšlet nad tím, jak bych si něco dala. Máš pravdu, že velké fyzické vypětí hlad zažene, když jsem pravidelně běhala, mělajsem dost problém s tím, kdy se najíst, abych do sebe potřebnou energii vůbec dostala, poslední jídlo muselo být tak 4 h před během, když jsem chodila ráno, tak jsem si dala před tím jen oslazený čaj a pak nebyla taky moc chuť, to jsem zvládala nějaké ovoce, hlavně nic tučného a hutného. Ale docela se na to těším, až začnu, v podstatě už jsem na pásu začala a docela se to zlepšuje.
01. 02. 2016 12:09
Jablíčka mám taky rád, ale moje zkušenost s nimi je taková, že mi po nich ještě více vytráví a mám po nich hlad. Proto si dávám jablíčko jako dopolední svačinu, vždy ho rozčtvtím a vykrájím. Někdy ho rozkrájím na pidi kousky a zamíchám do jogurtu. To mi pak panečku chutná oběd. Večer to řeším tak, že když si můžu dovolit tuky, dám si trochu oříšků, no a pak taky cucám pivko. Maximálně ještě mandarinku. Jinak mám ale zkušenost tu, že mám li večer hlad, je to vždy důsledek toho, že jsem přes den něco zanedbal.
01. 02. 2016 12:08
mívám večer chutě. Co mi spolehlivě funguje je rotoped. Většinou na něj sednu po osmé, po deváté..v devět.. skončím..a pak už na jídlo nemám chuť. Po cvičení si dám maximálně proteiny, ale chutě mne přejdou.
01. 02. 2016 12:04
Já mám večer chutě spíš na slané a teď v zimě vede pomeranč nebo pomelo. To bych sice vzhledem k lékům neměla jíst, ale občas si ho dám. A bohužel 20 minut na to, aby hlavě došlo, že už tělo jedlo, někdy nefunguje. Chutě jsou totiž mrchy zrádné a vítězí nad hladem. Jinak se večer snažím chroupat spíš zeleninu, ale teď v zimě mi moc nejede.
01. 02. 2016 11:56
Jak ti rozumím! Ale máš u mně hvězdičku, žes to zvládla. Někdy stačí počkat 20 minut a signál, že jsem najedená, dojde až do hlavy.
01. 02. 2016 11:38
Večerní chutě nemívám, pokud na něco dostanu chuť, tak je to jablko cca 100g čisté váhy (bez jádřince) na dílky nebo mandarinka. Vím, že se má jíst ovoce dopoledne, ale zjistila jsem, že mi to na váze nepřidává.
01. 02. 2016 11:29
přidej sachry v rozložení i odpoledne a odpolední svačinu rozlož klidně na 2 části - a může být i větší na úkor večeře. Nemusíš se striktně držet procent, když ti to vyhovuje jinak. A když to jo nepůjde, tak ten čtvereček hořké čokolády je povolen - nebo na mě fungovalo i 1 bonpari ;-)
01. 02. 2016 11:17
Děvčata za jablkovou vychytávku moc díky,hned to vyzkouším(no hned ne,teď doma už žádná nemám),Já jablko zbaštím vždycky celé a zůstane jen šťopka.No začnu vykrajovat a dám vědět.
01. 02. 2016 11:10
evinka49: já taky miluju jablka. Trik na ně mám, nakrájím je ne na osminky, jako mima, alety osminky ještě rozkrájím na malé dílky, takže mám hromadu jablíček, K tomu okrouhnu a na kolečka nakrájím dvě tři mrkve, celé to nasypu do mísy a to mě pak na dlouho zabaví, než se tím prohlodám:) jablka mám na chuť, mrkev víc zasytí:)
01. 02. 2016 11:00
evinka49: na jablka mám taky vychytávku. Nikdy nejím jablka celá, vždycky si je rozkrojím na čtvrtiny (někdy i na osminky) a vykrájím jádřince. Jednak mi připadá, že tímhle způsobem je to jablko jaksi větší a taky si nedám žádné navíc, protože komu by se to chtělo pořád krájet :-). Když si takhle odpoledne jedno rozkrájíš, tak sníš za odpoledne a večer jen jedno a budeš to mít pod kontrolou.
01. 02. 2016 10:53
Možná, žeta čokoláda není až tak špatný nápad, čtvereček 70-80% čokolády (s chilli, mňam!), vyřešilo by to i můj problém s nedostatkem tuků. Vyzkouším, poreferuji!
01. 02. 2016 10:51
evinka49: jablka pořád lepší, než tabulka čokolády :-)
01. 02. 2016 10:49
menhet: No, chci zhubnout, tak musím mít míň kJ a i míň sacharidů, jedu podle sebekoučinku (dokonce jsem si navýšila o 1000 kJ) a snažím se dodržet i 65% sn-sv-o, 20% sn - docela mi to vychází, ráno víc sacharidů a večer víc bílkovin. Ale to odpoledne a večer je prostě delší a když přijde člověk večer domů, opadne celodnní stres, který asi i trochu blokuje pocit hladu, tak by si prostě něco dal :-). Já myslím, že to je u mě i tím, že mám velkou pauzu mezi odpolední svačinou a večeří, protože se kolikrát dostanu domů až hodně pozdě, někdy třeba i o půl desáté večer, to ale pak už jsem tak unavená, že ani hlad nemám a stačí mi večeře a ty dvě hodiny, než jdu spát jsem chodící zombie. Nejkrizovější jsou právě ty návraty a večeře kolem osmé, kdy jsem ještě čilá a hladová a dlouhý večer přede mnou.
01. 02. 2016 10:44
Já už se tu opakuju,ale moje večerní chutě jsou zaměřené výhradně na jablka,hlava ví,že jablka můžu dopoledne,ale ručička šátralka si nedá pokoj a najednou zjišťuju,že jsou zase dva kousky v dálavách.Kdybych se nehlídala,jsem schopná zbaštit kilo jablek denně.Vychytávku bych taky uvítala,ale kde brát,že jo.Třeba něco vykoumá sampoch
01. 02. 2016 10:41
Souhlasím s menhet - buď máš moc nízký celkový příjem, nebo jídlo špatně rozložené v průběhu dne ...
01. 02. 2016 10:23
Večerní chutě jsou obvykle výsledkem špatně poskládaného jídelníčku, resp. nejčastěji málo sacharidů, potažmo málo nastavených kJ.
01. 02. 2016 10:11
Mileno, tak stejný problém mám i já. Celkem se celý den drzím, plánuju, semaforky docela jdou (az na zlutou safu a nekdy sacharidy, nebo tuky).A pak me to vecer rapne a uz premýslím co bych kde zbodla. Ted to resím tím, ze si udelám konvici caje a piju a piju. Zatím se mi docela darí az na to, ze pak v noci lítám na záchod. Dríve jsem se treba stihla najíst také az po 20 hod., ted se snazím nejdéle do 19.30 hod najíst, chodím spát vetsinou docela pozde, kolem 23 hod, nekdy i trochu dýl. Také bych ráda kdyby holky jeste poradily nejaké triky jak obelstít vecerní chute:-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři