TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 01. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

mt-pediatr

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 83
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

mt-pediatr

Jak psát blog?

Definice dětské obezity

12. 01. 2018

Definice dětské obezity vůbec není tak triviální, jak se na první pohled může zdát. Obezita znamená především nadměrné zmnožení tukové tkáně. Normální, obvyklé, tedy fyziologické množství tukové tkáně u dítěte se v průběhu jeho růstu významně mění v závislosti na fázi vývoje organismu. V předškolních věku tento objem klesá, aby dosáhl svého minima někde mezi 5. a 6. rokem života. Pak objem tukové tkáně opět a výrazněji stoupá.

Existují různé metody, jak určit nebo odhadnout množství tělesného tuku. Mnohé jsou náročné, složité, nebo zatěžující pacienta třeba rentgenovým zářením. Nejjednodušší, nejdostupnější a nejlevnější je změření základních tělesných parametrů - výšky (délky) a hmotnosti. Z těchto dvou parametrů lze snadno vypočítat hodnotu indexu tělesné hmotnosti, tedy BMI (body mass index). Ukazuje se, že tento jednoduchý index poměrně s velkou přesností odpovídá tělesnému tuku a proto se BMI stal základním posuzovaným parametrem definujícím tělesnou stavbu (vztah výšky a váhy) a taky definuje obezitu.

Výpočet BMI u dospělých i dětí je stejný, podle stejného vzorce - kg/m2. Zcela odlišné je však hodnocení. Jakýkoli růstový parametr má u dětí svůj vývoj s věkem a stejné je to i s BMI. U dospělých máme 2 triviální hodnoty - BMI 25 znamená nadváhu a BMI 30 obezitu. U dětí to tak nemůže být a musí se hodnotit výskyt určité hodnoty BMI v daném věku u daného pohlaví. Takže máme grafy pro kluky a holky, které ukazují tzv. percentily, které ukazují, kde se konkrétní dítě vůči ostatní populaci stejně starých nachází.

50.percentil tedy znamená průměrnou hodnotu (v tomto případě BMI) v populaci. Například 85. percentil znamená, že 85% stejně starých chlapců (nebo dívek) je štíhlejších a 15% je na tom s BMI hůře. Pro názornost použiji graf ze stránek americké CDC, aby bylo zcela jasné, jak to s vývojem v průběhu dětského věku vlastně vypadá.

Graf BMI u chlapců ukazuje průběh percentilů během dětského vývoje. Zelená zóna je zdravá váha, tedy správný BMI. Žlutá ukazuje nadváhu a červená obezitu. Modré puntíky ukazují, jak se 10 letý chlapec s různými BMI zařadí do různých kategorií. Důležitější je však všimnout si, že např. hodnota BMI 19 bude u 10 letého znamenat správnou váhu, u 8 letého nadváhu a u 6 letého už obezitu!

Pokud tedy hodnota BMI odráží zhruba množství tuku, tak zřetelně vidíme, že nejnižší množství tuku mají zdravé děti mezi 5.-6. rokem věku. Proto se obezita v tomto věku velmi těžko posuzuje prostým pohledem!

Další komplikací je fakt, že existuje mnoho grafů BMI podle toho, na jaké populaci byly grafy konstruované. Existují národní grafy, tedy také i české. Bohužel naše státní úřady (SZÚ) odmítají uvolnit elektronická data tak, aby bylo možno s nimi pracovat na internetu. K mezinárodnímu porovnávání jsou určené zjednodušené grafy IOTF. Mezinárodně se hojně používají tabulky a grafy WHO 2006 nebo americké CDC 2000, které mají tradičně nejbohatší odborné zázemí a dokumentaci.

Dlouho nebylo ani ustálené, které hodnoty v grafu už považovat za nadváhu a které už za obezitu. A zase každý graf má své hodnoty percentilu pro tyto hranice. Výše uvedený graf americké CDC udává:

  • nadváha 85. percentil (v českém grafu 90.perc.)
  • obezita   = 95. percentil (v českém grafu 97.perc.)

Vidíme, že určení dětské obezity není úplně jednoduché. Proto musíme být obezřetní třeba i při čtení různých srovnání výskytu dětské obezity v různých zemích. Pokud autor v médiích neudá, zda byla pro srovnání použitá stejná metodika, pak jsou takové výsledky dosti pochybné.

Ve své webové kalkulačce dětského BMI jsem použil údaje CDC 2000, protože jsou volně k dispozici. Při hodnocení českých dětí není žádný rozdíl do puberty. Od puberty kalkulačka českým dětem mírně (nevýznamně) nadržuje, tedy v českém grafu by dopadly mírně hůře.

www.childrenbmi.com

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 01. 2018 17:33
Ještě mě napadlo, kdyby někoho problematika dětské obezity enormně zajímala, spíše z řad odborníků, tak budu mít 2. - 4.3 seminář - výcvik kognitivně behaviorální terapie obezity a 4.3. od 13.30 do 15 bude mít Jana Divoká o dětské obezitě, tak by bylo možné se zúčastnit tohoto bloku. Více o semináři zde http://www.stob.cz/cs/seminare
20. 01. 2018 17:28

Ahoj Naďo
Máš pravdu že jsem se dětem věnovala desítky let, pak Jana Divoká, ale bohužel nelze dělat vše, tak ted se soustředíme na dospělé. Z let minulých však zůstala třeba hezká databáze potravin v obrázkách pro děti na Hravezijzdrave, a také internetový program pro zaky 5. tříd vždy od září do ledna a řada dalších pomůcek pro děti, rodiče, dopis pro babičky a apod. a i materiály pro i odborníky.

Sebekoučink, když pominu odlišný doporučený příjem pro dospívající, tak je od 18 let i proto, abychom nenesli odpovědnost za nezletilé v
případě, že by využívaly Sebekouičnk třeba mladé dívky s poruchami
příjmu potravy apod., takže tuto věkovou kategorii přes internet oslovovat neplánujeme, přijde mi to trochu nebezpečná věková kategorie bez individuálního odborného vedení. Děkuji všem za plodnou diskusi.

20. 01. 2018 11:01
Hledám na netu informace o doporučeném příjmu a živinách pro věk 15-18 let, které se různí. Doporučený příjem kJ je vyšší, bílkoviny jsou nižší, tuky odpovídají současnému intervalu a sacharidy se dopočítávají. Nenašla jsem, o kolik by se měl snížit příjem pro obézní mládež při hubnutí. Je třeba vzít v úvahu celkový výdej, včetně pohybu. Protože jsem spolutvůrcem Sebekoučinku, umím vytypovat místa v programu, která by vyžadovala rozšíření alespoň pro kategorii mládeže. Jak by se hodnoty měly upravit, by znamenalo součinnost pediatra-dětského obezitologa. Pokud by STOB získal v příštích letech grant, určitě by to obě generace Málkových zaujalo. Iva se tímto problémem původně profesně zabývala. Zajímavé by byly komentáře maminek starších školáků, jaké hodnoty jim odborníci při léčení doporučili a při jakém percentilu. Na hlavní stránce stobklubu na záložce ZÁBAVNÉ HUBNUTÍ ve volbě "Spočítejte si" lze zadat vstupní údaje a vypočítat percentily.
20. 01. 2018 00:19
naďa: myslím ,že to je skvělý nápad a že by rozhodně stálo za to , mládež by se určitě zapojila a pro maminkly s dětmi by to byla obrovská pomoc.
19. 01. 2018 23:08
nada - sebekoučink je limitovaný věkem 18 let. Nezkoušel jsem jej spustit, ale z popsaného principu je jasné, že používá výpočty podle norem. Tam začíná velký problém s dětmi i dorostenci. Normy potřeb se mění s věkem a navíc různé odborné zdroje udávají různé normy. Takže bylo by to zajímavé, ale o dost pracnější takový program vytvořit.
18. 01. 2018 19:18
Na stobklubu používají uživatelé k plánování jídelníčku a převážně k hubnutí program SEBEKOUČINK, který byl koncipován pro dospělé od 18 let. Doporučil byste jeho používání pro obézní mládež od 15 let? Samozřejmě za podpory matek. Podobný program by se mi líbil i pro děti, ale byla by to hudba budoucnosti a nutná spolupráce maminek. I když v dnešní době jsou děti počítačově gramotné a mohlo by je to zaujmout.
13. 01. 2018 14:00
Syn měl v sedmi letech BMI 15,47 a teď v dospělosti má 37
12. 01. 2018 19:21
No jo, prostě nejsou všechny matky tak uvědomělé jako já, ale myslím že matky které zhubly nebo prostě měly problém s váhou, si děti pohlídají aby v budoucnu děti nemusely čelit podobným problémům s váhou, jako měly jejich matky.
12. 01. 2018 19:18
Bohužel je to pravda.......
Myslím že za dětskou obezitu můžou rodiče z 95%. Je to způsobeno dobou. Jde to vlastně od miminka jak se může začít s příkrmy, jsou matky líné dítěti příkrm uvařit a jdou koupit hotovou skleničku v přesvědčení že to je to nejlepší co dítěti dát, a taky to vaření zabere času, který se dá využít poklábosením s podobnou maminou pokud možno v nějakém řetězci s rychlým občerstvením. A tady je ten problém, dítě roste a tak mu matka podstrčí tu hranolek, tu něco jiného a tak to jde dál. Prostě vídám celé rodiny v těchto řetězcích.... Potom samozřejmě děti dostanou kapesné a jdou ho utratit zase do tohoto řetězce, protože už jsou závislé na tom hnusu smaženém.....
12. 01. 2018 19:00
To je přesně ten dobrý důvod, proč sledovat růst a BMI svého dítěte v grafech. Bohužel to dělá zanedbatelná část rodičů.
12. 01. 2018 18:56
Tento graf znám z velkého očkovacího průkazu, který jsme dostali při idchodu z porodnice a dětská doktorka do něj zaznamenává výsledky prevent. prohlídek. 2x za rok jsem vždy děti zvážila a změřila, hodnoty zaznamenala do grafu a hned jsme věděli jak na tom děti jsou v porovnání s vrstevníky. U syna jsme jeden čas bojovali spíše s podváhou- díky odmítání určitých druhů jídel a také díky enterovirózám. Dcera ta měla vždy naopak kladný vztah k jídlu, tak jsme ji nenápadně směřovali k více pohybu, omezení sladkostí a usměrnění velikosti porcí, aby se do nadváhy nefostala.
12. 01. 2018 18:14
Upravil jsem text a opravil obrázek. Na nejasnosti se zeptejte.
12. 01. 2018 17:38
Pro nefundované v oboru je to opravdu složitá záležitost.
11. 01. 2018 10:20
Mám pocit, že jsem na odborném lékařském semináři. Je zde spousta laiků, nemůžete blog napsat trochu srozumitelněji i pro širokou veřejnost ?
Graf také nemůžu zobrazit.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři