TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

muriela

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 391
Celkem: 81420
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

muriela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Kokosový olej - tuk nasycený, ale zdravý ...

20. 11. 2013

Objevila jsem zajímavý článek na uvedené téma ... koho tato problematika zajímá, myslím, že stojí za přečtení:



Kokosový olej a nasycené mastné kyseliny

08.10.2013
Kokosový olej
Pojďme si dnes představit další ze SUPERPOTRAVIN, kterými kokos, stejně tak kokosový olej, bezesporu jsou. Patří do skupiny toho nejzdravějšího, čím si tady smíme zpříjemnit náš den.

Kokos i kokosový olej bývají velmi často opomíjenou potravinou, jelikož si s sebou nesou nálepku: Příliš tučné. A aby toho nebylo málo, onen tuk patří do skupinky nasycených. Tady již rozumný člověk zcela jistě zbystří a sáhne po něčem „více zdravém.“

 

Z nasyceného tuku v kokosu však netřeba mít strach. Naše tělo v rozumné míře kvalitní tuky přímo vyžaduje. Jsou součástí membrán buněk, významným zdrojem energie, chrání naše vnitřní orgány, je v nich rozpustná celá řada vitamínů (ADEK). Některé tuky, konkrétně steroly, slouží jako základní stavební materiál při tvorbě hormonů. A mimo jiné, většina kvalitních tuků dotváří chuťový vjem pokrmu, dodává mu jemnost, trvanlivost a právě kokosový olej pak i svou charakteristickou vůni.

 

Tuky a oleje se většinou skládají z menších sloučenin, které nazýváme mastné kyseliny. Mastné kyseliny tvoří řetězce, mající různou délku – krátké, střední, dlouhé. Nasycené tuky v kokosu se vyznačují středně dlouhými řetězci (MCT – medium chain triglyceride). Triglyceridy se středně dlouhým řetězcem se výrazně liší od svých bratříčků, které patří do skupiny řetězců dlouhých. Tyto MCT tuky velmi dobře metabolizují. Tělo je velice efektivně transformuje v energie, aniž by je uložil do tukových zásob. Další z pozitivních informací bude určitě i fakt, že jsou tvořeny kyselinou laurovou. Tato kyselina se vyznačuje antibakteriálními a antimikrobiálními účinky. Kokosový olej je tvořen z 50% právě touto kyselinou. Tělo si z ní dokáže velice efektivně vytvořit monolaurin, takového silného zabijáka bacilů. Další ohromnou vlastností této kyseliny je její schopnost ničit pouze „zlé“ bakterie, aniž by poškozovala přátelské bakterie střeva, které jsou nezbytné jak pro zdravé trávení, tak naši imunitu.

 

Další z významných kyselin je kyselina kaprinová, vytvářející monokaprin, velice účinný proti herpes viru, chlamydiím a dalším sexuálně přenosným bakteriím.

 

Kokosový olej je skutečným silákem, neničí jen výše zmiňované, ale také streptokokastafylokoka, Helicobacter pylori (zde nám pomůže také medvědí česnek). Triglyceridy se středními řetězci ničí také kandidu a další houby ve střevním traktu, čímž také přispívá k zdravému střevnímu prostředí.

 

Další krásnou informací je také fakt, že kokosový olej lze přidávat do stravy těm nejmenším. U miminek, která dostávají stravu s kokosovým olejem, dochází k lepší využitelnosti vápníku, hořčíku a aminokyselin. Navíc, populace, která do svého jídelníčku běžně kokosový olej zařazuje, zřídkakdy trpí osteoporózou.

 

Jak jej tedy použít?

Kokosový olej je báječný při tepelné úpravě jídla, vyznačuje se vysokým bodem zakouření a nízkou mírou oxidace. Lze jej rovněž přidat do sladkých kaší, koktejlů, kdy se snažíme navýšit energetickou hodnotu stravy, dále jej můžeme použít při pečení zdravých dobrotek. Nezapomínejme, fantazii se meze nekladou.

 

A pokud si kokosový olej zamilujete stejně jako já, nebojte se jej použít také na kůži. Získáte ten nejlepší přírodní krém, bez chemie a konzervantů, který nám zde příroda nechala, abychom si užívali onu jemnou a charakteristickou vůni.

 

Věřím, že nasycených tuků z kvalitního kokosového oleje netřeba se bát. Uškodit nám mohou pouze nasycené tuky v hranolcích, chipsech a dalších smažených pokrmech. Nasycené tuky ve zdravých, přírodních potravinách jsou však dvě diametrálně odlišné věci. Těm prvním se vyhýbejme jako čert kříži, ty druhé si dosytosti užijme.



Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/kokosovy-olej-a-nasycene-mastne-kyseliny.htm?utm_medium=email&utm_source=em-prozdravi&utm_campaign=1001251#ixzz2lCqrhNET
Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 06. 2014 09:51
bejto: ten článek jsem nenapsala já, ale našla jsem ho na netu a zdál se mi zajímavý (viz odkaz na konci článku). No, názory odborníků se dost liší ... viz komentáře ... tak jsem také zvolila střední cestu ... pro tepelnou úpravu sladkých jídel používám kokosový olej, na studenou kuchyni olivový, a na přípravu klasických jídel, kde se smaží třeba cibulka olej řepkový nebo slunečnicový. Máslo na smažení vhodné není (pokud není přepuštěné), ale občas namazané na domácí chléb .... proč ne :-)
29. 06. 2014 20:18
No ano, dočítala som komentáre. Kokosový olej mienim používať len pri tepelnej úprave za vysokých teplot, na čo su vhodnejšie nasýtené tuky - maslo, bravč. masť. 1/3 nasýtené tuky, zbytok 2/3 zvýši na tie zdravšie nenasýtené tuky.
Ja osobne sa snažím nasýtené tuky obmedzi´t na minimum a zbytok doplním orieškami, semienkami a kvalitnými olejmi za studena lisovanými :-)))
29. 06. 2014 19:39
Dnes som teda pozerala v DM a mali 100g za 49 koruniek a v bio kvalite a mali aj trošku drahšie. Ale už som si objednala cey internet, tak z DM příště :-)
29. 06. 2014 18:55
Ahoj muriela, práve pri hladaní vhodného tuku na tepelnú úpravu potravín pri vyšších teplotách som narazila na kokosový olej,ktorý tu už viacerí zmienili. Myslím, že aj ty ho používaš v receptoch, napr. pri pečení palaciniek :-)))
Tak som si ho dnes objednala, a už sa teším ako ho budem všade používa´t. A dík za pekný odborný članok. Pekne si to zhrnula. Mám takéto články rada, pretože som rada,ke´d viem prečo mám niečo robiť tak,ako sa odporúča. Že jo :-)). Keď viem, čo je za tým, tak ľahšie presvedčím hlavu,prečo nemám uprednotńovať nezdravé tuky.....
13. 01. 2014 16:10
Já si na něm dělám banánové lívačky... chytnou pak takový příjemný kokosový šmak, takže ten olej aspoň k něčemu je... narozdíl od těch běžných :)) Jinak si myslím, že stejně jako u většiny věci je to o dávkování...
02. 12. 2013 10:48
Hanka Málková: právě čtu knížku paní Prof. Strunecké : Jak přežít dobu jedovou ... a ta právě kokosový olej doporučuje jako nejvhodnější k tepelné úpravě potravin, mnohem vhodnější než rostlinné oleje, právě kvůli tomu, že oleje se snadno přepálí. Její povídání o kokosovém oleji je podobné tomu ve výše uvedeném článku. Je těžké pro laika orientovat se v tom, co je pro zdraví vhodné, když jsou dva odborníci a každý tvrdí něco jiného ....
Co se týče studené kuchyně, tak snad ani kokosový olej použít nejde, alespoň neviděla jsem žádný tekutý ... myslím, že ideální je olivový olej, lisovaný za studena.
02. 12. 2013 10:42
Mě by zajímalo jak je to s kokosovým mlékem? Když se vychladí má příjemně hustou konzistenci, při hřešícím dnu mi padla celá plechovka :-)
01. 12. 2013 21:14
V maloobchodní síti drahý je, stejně tak jako palmový. Ale pro průmyslovou výrobu jsou to nejlevnější tuky, což je také jeden z důvodů, proč je výrobci tak často používají.
01. 12. 2013 19:21
100 g kokosového oleje stojí v DM 84 Kč, což mi moc levné nepřijde. O ostatní se nepřu.
01. 12. 2013 19:00
Tento článek je bohužel jedním z mnoha, které obsahují řadu mýtů a polopravd. Kokosový olej se rozhodně za superpotravinu, jak se v článku píše, považovat nedá.
Složení mastných kyselin v kokosovém oleji není příliš vhodné. Laurová kyselina, které obsahuje opravdu zhruba 50 %, se dosud považovala za silně aterogenní (zvyšující LDL cholesterol). V současnosti se objevují studie, které se zabývají pozitivními účinky kyseliny laurové (zvyšování HDL cholesterolu), zatím však tyto účinky nebyly prokázány. Stejně tak antibakteriální působení laurové kyseliny nebylo u člověka prokázáno. I kdyby laurová kyselina působila na náš organismus příznivě, ani zastoupení ostatních mastných kyselin není v kokosovém oleji vhodné. Poměrně vysoké je zastoupení myristové a palmitové kyseliny, které také negativně ovlivňují hladinu cholesterolu. Naopak velmi nízké jsou obsahy polynenasycených mastných kyselin, jejichž příjem je pro náš organismus nezbytný.
Kokosový olej je poměrně levný, a proto ho výrobci často používají při výrobě některých potravin (sušenky, zmrzliny apod.). Příjem nasycených mastných kyselin v naší stravě (ať už z výše zmíněných výrobků nebo z živočišných potravin a řady dalších výrobků) je poměrně vysoký, a proto je vhodnější při přípravě domácích pokrmů používat tuky obsahující vyšší množství nenasycených mastných kyselin. Ještě by se dalo zvažovat využití kokosového oleje pro tepelnou úpravu pokrmů, díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin je za vyšších teplot stabilní. Pro studenou kuchyni je však mnohem vhodnější používat oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin, např. olej řepkový nebo olivový.
20. 11. 2013 21:46
Díky za link :-))
20. 11. 2013 21:46
Dnes jsem dostala kokosový olej a kakaové, nepražené boby (jsou moc dobré).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři