TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

muriela

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 391
Celkem: 81420
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

muriela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Superspalovače v potravě: zajímavý článek z časopisu dieta

16. 08. 2014

Super spalovače

Pomocníci, kteří místo vás bojují s tuky, neexistují jen ve formě doplňků stravy. Se spalováním si poradí i některé potraviny.


Nečekejte od spalovačů, že odvedou veškerou práci za vás. Stále platí základní rovnice hubnutí, kdy energetický příjem musí být nižší než výdej. Potraviny, které vám se spalováním pomohou (obsahují totiž podobné látky, které najdete v některých spalovačích z lékárny nebo fitness obchodu), se ale vyplatí zařadit do jídelníčku. Stále však mějte na paměti, že byste měli hubnutí podpořit hlavně pravidelným pohybem a správným stravováním.

Hovězí maso

Látku L-carnitin, kterou kromě červeného masa (jehněčí, zvěřina, hovězí) najdeme i v rybách a mléčných výrobcích, není třeba příliš představovat. Využívá se při cvičení pro schopnost zvyšovat fyzický výkon a podporovat činnost metabolismu a spalování tuků při redukci nadváhy. Skvělý je i na regeneraci svalů.

Mořské plody

Nachází se v nich malé množství chitosanu, což je vláknina, která má pozitivní účinky na hubnutí. Váže totiž na sebe v žaludku tuky a odstraňuje je ze zažívacího traktu dřív, než jsou zpracovány a uloženy. Tuky nemají šanci se uložit a jsou odváděny stolicí ven z těla. Vláknina obecně povzbuzuje správnou funkci střev, podporuje zažívání a pomáhá snižovat cholesterol.

Skořice

Voňavé koření, které nám připomene období Vánoc, má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. V ideálním případě by se mělo využívat každý den. Skořice je totiž již dlouho využívána k léčbě poruch trávení, při bakteriálních infekcích, normalizuje krevní tlak i hladinu krevního cukru a také pomáhá snižovat váhu.

Para ořechy

Obsahují chrom, který se podílí na regulaci hladiny krevního cukru a snižuje chuť na sladké. Ovlivňuje metabolismus tuků a je považován za pomocníka při hubnutí. Některé studie zjistily, že suplementace chromem vede k vyššímu úbytku váhy a tělesného tuku. Zdrojem chromu je i maso, ryby či vejce.

Kakaové boby (čokoláda)

Theobrominu je připisováno mnoho příznivých účinků na naši duševní pohodu. Jeho vlastnosti jsou využívány i v přípravcích na hubnutí. Aby nám ale pomohl, museli bychom denně sníst několik tabulek čokolády. Do jídelníčku však lze zařadit nepražené kakaové boby nebo prášek z nich. Účinná denní dávka je již 10 g, kterou lze přidat do kaše či jogurtu.

Zelený čaj

Nejvíc ze všech čajů obsahuje katechiny – látky podobné flavonoidům. Ty efektivně štěpí tuky a při pravidelném pití mají pozitivní vliv na hubnutí. Napomáhají spalování tuků, chrání buňky v těle a působí proti ukládání cholesterolu v cévách. Vědci navíc přišli na to, že působí až stokrát víc antioxidačně než vitamin C nebo E.

Mléčné výrobky

V mléčném tuku, mléčných výrobcích a mase savců se nachází konjugovaná kyselina linolová (CLA), což je přírodní složka potravin živočišného původu. Pomáhá transportovat jednoduchý cukr – glukózu do svalových buněk, což zabraňuje tomu, aby byla glukóza tělem přeměněna na tuk. Pomáhá tak při regulaci tělesné váhy, zvyšuje citlivost na inzulin snižuje hladinu cukru v krvi.


Článek vyšel v časopise Dieta 6/2014.

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 08. 2014 21:39
Zajímavý blog!! Díky :-))
16. 08. 2014 19:02
díky za článek :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři