TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 17. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nada

Sebekoučink

Zahájení: 20.04.2024
Ukončení: 18.05.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 20. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 240
Celkem: 28455
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133128.30 km
Kolo: 66071.10 km
Cvičení: 5524 h 20 min

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nový Sebekoučink – porce nebo gramy ve vlastních receptech

02. 09. 2016

V roce 2010 jsem napsala blog, kterým si v Původním Sebekoučinku přepočítávám porce ve vlastních receptech na 100 gramů hotového jídla ve vlastních potravinách. Porovnávala jsem energetickou hodnotu a živiny, spočítané v receptu, s hmotností hotového jídla po tepelném zpracování a přepočítala EH a jednotlivé živiny na 100 g. Do vlastních potravin jsem zapsala hotové jídlo jednou položkou o hmotnosti 100 g a v ingrediencích uvedla jeho množství. Podíl zeleniny, započítávaný do semaforku, jsem doplnila pomocnou vlastní položkou, označenou jako zelenina, s nulovými hodnotami kJ a živin a uváděla jen množství zeleniny v receptu.

http://www.stobklub.cz/blog-zapis/nada/352/

V Novém Sebekoučinku mám možnost si převod z porcí na gramy zjednodušit a nemusím vlastní recept přepočítávat a přepisovat do vlastních potravin, ani doplňovat další položkou množství zeleniny, protože program mi umožňuje v ingrediencích měnit počet porcí, uvádět desetiny, a přepočet EH a živin provede automaticky včetně rozšířeného sledování cukru a vlákniny.

Příprava receptu:
Zvážím prázdný hrnec nebo mísu, ve kterém budu recept zpracovávat a později hotový pokrm vážit.
Zvážím všechny ingredience, které v receptu použiji (sůl a koření nevážím, to je v toleranci).
Zvážím hotový pokrm netto (odečtu váhu prázdné nádoby) a spočítám gramáž 1 porce.

Vlastní recept zapíši do databáze jednou ze 3 možností:

1. Přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ (jedině tam mohu recept i smazat nebo upravit). Uvedu počet porcí, abych měla přehled o kalorické hodnotě porce. Obzvlášť v případě, že recept uvádím jako veřejný.

2. V Jídlokoučinku po kliknutí na zelené kolečko plus a na tlačítko Přidat vlastní recept. Uvedu počet porcí.

3. V Jídlokoučinku zapsáním přímo do ingrediencí jako 1 porci (např. při zápisu oběda) a ukončením tlačítkem „Uložit do vlastních receptů“. (To je novinka Nového Sebekoučinku.)
Potom do oběda dopíši další položky, které se receptu netýkají, a celý oběd uložím tlačítkem „Zapsat jídlo“. Příště už recept vyhledám ve vlastních receptech.

Důležité: V receptech se počet porcí uvádí na celky. Do názvu receptu uvedu hmotnost porce, např: Lečo 440 g. Bez uvedené hmotnosti porce bych neměla veličinu pro přepočet zkonzumované části porce.
Na talíři si porci hotového leča zvážím a je-li odlišná od hmotnosti, uvedené v názvu receptu, např. 350 g,  při zápisu jídla si v ingrediencích změním 1 porci na 0.8 (350/440=0.8). Program přepočítá všechny hodnoty.

V zásadě neřeším drobné odchylky od receptu, jestliže významně nezmění hodnotu živin.
Když nahradím maso v receptu jiným druhem, přenesený recept v ingrediencích rozkliknu (kliknu na trojúhelníček), smažu uvedený druh masa a mimo recept zapíši použitý. Mohu také upravit množství jednotlivých ingrediencí. Při těchto úpravách v jídelníčku zůstává vlastní recept v původním stavu.

Vlastní recepty se upravují a mažou přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ – volba Vlastní recepty – kliknutím na název receptu a na tlačítko upravit nebo smazat.
Postupně si mohu do stávajících vlastních receptů hmotnost porcí dopisovat.

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 09. 2016 08:27
Nadi, to co píšeš jsem zkoušela už dříve a funguje to bezvadně.Jen jsem nevěděla, že si můžu napsat když sním méně než jednu porci-desetinnou čárku.Myslím, že jste to vymysleli bezvadně a moc jste se s tím nadřeli.Děkuji i za to, že jsi vše k receptům sepsala na jednu hromádku.
07. 09. 2016 08:05
Pustila jsem se do úpravy vlastních receptů. Staré mažu a nové zapisuji i s hmotností. Využívám novou přesnější databázi. Pro jistotu jsem si předem zvážila několik používaných hrnců, pekáčů a mís a umístila seznam na ledničku.
02. 09. 2016 09:28
Musím si vtlouct do hlavy to zvážení hrnce předem! Většinou na to zapomínám. Děkuju, Naďo
02. 09. 2016 08:44
Nadi,to je bazva práce a funguje,díky :-)))))))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři