TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak se stravovat na noční směně

31. 08. 2013

Stále častěji odpovídám na dotazy týkající se stravování během noční směny, tak snad se někomu z vás budou informace hodit...

Při střídání denních a nočních směn se snažte dodržovat zásadu jíst pravidelně kdykoli jste delší dobu vzhůru, nemám na mysli směnu, kde můžete pospávat, ale v případě že pracujete, jste bdělí, pak se snažte jíst stejně tak jako přes den i na noční směně pravidelně. Častou chybou bývá celou noc nejíst a najíst se až po návratu z noční a jít si lehnout. 

Naše tělo by chtělo být v klidu a spát, ale musí přitom trávit zkonzumované jídlo a bohužel je větší tendence k ukládání do tukových zásob.

Proto pokud máte noční směnu, je důležité stále dodržovat pravidelný režim jídla každé 2-3 hodiny s tou výjimkou oproti běžnému dni, že v noci zkuste vybírat lehčí jídla s o něco nižším podílem sacharidů. Vaše tělo kdykoli je vzhůru potřebuje pro svoji práci energii a tu mu potřebujeme dodávat v podobě pravidelného jídla.

Důležité je pravidlo, že poslední jídlo na noční směně si dáte tak, aby bylo přibližně 3 hodiny před spaním, tedy až přijdete domů, půjdete po noční směně spát bez snídaně (stejně tak jako si při běžném dni nedáte večeři těsně před spaním). 

Poté si dáte opět až po probuzení snídani, nejlépe nejdéledo 1 hodiny po probuzení a opět začíná režim pravidelného jídla každé 2-3hodiny.

 

Bylo by dobré, abyste se pokusili dodržet alespoň 6 hodin spánku.

 

Byly dělány studie, kdy se zkoumal vliv spánku na nadváhu, z průzkumů vyplynulo, že u lidí, kteří spí méně než 6 hodin denně dochází k většímu vyplavování ghrelinu, což je hormon, který navozuje pocit hladu. Lidé, kteří mají problémyse spánkem, jsou také během dne více unavení a častěji sahají po kaloričtějších druzích potravin.

 

Proto pokud cítíte větší únavu, máte špatnou náladu, jste podráždění, zaměřte se více než na příjem kalorických druhů potravin raději například na potraviny bohaté na tryptofan, což je aminokyselina, která má pozitivní vliv na zlepšení nálady.

 

Více o potravinách podporující dobrý spánek uvedu hned v následujícím blogu J.

 

A co si během noční směny dát?

Vše záleží dost i na tom, co jste konzumovali do nynější doby, ale obvykle je ideální mít před započetím směny večeři, což je klasické hlavní jídlo (večeři), poté bude následovat menší svačina, doporučuji během noční směny raději příliš nekonzumovat ovoce, to bohužel jen obvykle vyvolává pocit hladu, ale pokud přeci jen, tak zvolte raději než jablko či banán spíše vodnatější druhy ovoce . ananas, meloun apod. Ideální je i např. mléčnývýrobek, zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.

Poté si dáte opět větší jídlo, nyní ale uberte na sacharidech, můžete místo nich zvolit větší porci zeleniny, poloviční porci pečiva, jen lžíci ovesných vloček do tvarohu aj.

A 3 hodiny před spaním, nejpozději 2 hodiny před spaním už si dáte jen opravdu malé jídlo tak, abyste nešli úplně hladoví domů a spát,tzn. jogurt, Actimel, 2 plátky šunky, k tomu případně kousek zeleniny, tedy něco, co lehce strávíte během těch 2 hodin, ale ne do úplného hladu. Tedy tak, abyste nešli spát s plným žaludkem ani hladoví. Vhodná je i např. teplá sklenice mléka či sklenice kefíru.

Nezapomínejme také na dostatečný pitný režim.

 

Uvidíte, že budete mít během noční směny energii a zároveň nebudete přibírat.

 

N.

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 02. 2020 22:57
Zdravím, dělám 12hodinové směny. První den 7-19, druhý den 19-7, třetí ,,volno", čtvrtý 7-19, pátý 19-7, šestý až osmý ,,volno" a takhle pořád dokola. jak nejlépe dodržet pravidelnost? Někdy spím skoro celý den jindy nespím i 40hodin.
08. 05. 2017 19:18
Nedělala jsem noční, ale je to pěkně napsané.
05. 07. 2016 21:34
Díky za další info které jsem dlouho hledala,jen mám k tomu malou otázku.Doufám,že koučink mám vyplňovat jakoby na kalendářní den,tzn že večeři mám ve 4 h ráno,zapisuju zpětně a snídani budu mít až v poledne toho dne a zapisuju jako snídani?
15. 04. 2014 23:33
Valeoo, máš na mysli kalorické snídaně po probuzení z noční???Jestli chceš, pošli mi složení snídaně a celkový doporučený příjem energie, můžeme se na to společně podívat...
15. 04. 2014 23:31
L.M.Krat, důležité je jak se cítíš, program není uzpůsobený na to, aby uměl vyhodnotit celodenní plus noční režim, takže Ti semaforky v tomto případě hrát do karet nebudou, ale to je jedno...Zkus se držet dál a uvidíš, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat!:-)
11. 04. 2014 14:20
dělám noční od 19-7 hod,mohu si i lehnout.Ale každou hodinu musím kontrolovat zda je vše v pořádku.Většinou dám snídani v 5.hod pak jdu pěšky domů cca 5km a občas i 10km .Takže domů přijdu pěkně hladová.Dám si kefír z tibetské houby a jdu spát.Ale pak byl problém že jsem jedla hodně a váha stála.Dnes si to hlídám a je to super ,akorád snídaně mám podle tabulky kalorické .
11. 04. 2014 02:29
je to perfektně napsané, zvládám to dodržovat,ale teď když jsem v situaci,kdy dodržuji doporučený příjem KJ, pak si mám napsat jídlo které budu jíst v noci tak červené semaforky vesele svítí. Nejde mi ani o to že zrovna svítí je to jasné nemůžu být přece hlady, chtěla bych si to psát už jen pro moji představu. Ale když tam pak hodím body tak jsem v háji, ...
10. 04. 2014 22:29
Mysko, pokud bys potřebovala pomoci, dej vědět...
01. 01. 2014 10:31
...děkuji za tento článek, pracuji na noční směny 3 měsíce a právě nepravidelnost, pitný režim a to, že jsem se nedokázala popasovat s tím, jak se stravovat o nočních směnách mi dělají největší problém, který se bohužel projevil i na váze.
04. 09. 2013 07:40
to je hezky napsané ale nemám možnost v noci v práci co 3hodky jíst
03. 09. 2013 23:38
No Bohdanko, tak to je přesně to, o čempíši, přesně takhle stravování obvykle vypadá, což hned následně potvrzuje i moorka:-).
31. 08. 2013 13:43
Škoda, že jsem toto nevěděla před lety. Také jsem se po noční nasnídala, protože jsem v noci nic nejedla. Srozumitelně napsáno, díky :-)))
31. 08. 2013 13:23
Dík za zajímavý článek. Manžel pracuje v noci a dělá to tak, že cestou z práce se staví pro čerstvé rohlíky, doma se nají a jde spát. Naštěstí je zatím stále hubený :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři