TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

S jarem přicházejí i jarní „očisty“, půsty, hladovky, co raději vsadit na ovoce a zeleninu

13. 03. 2014

Cítíte se unaveně, chybí Vám pohyb, probouzíte se pomalu ze zimního spánku?

Během zimy většinou vybíráme energeticky bohatší jídla, méně ovoce a zeleniny, často podceňujeme pitný režim, díky sníženému pocitu žízně.To spolu s nízkou pohybovou aktivitou a nedostatečnému pobytu na čerstvém vzduchu našemu tělu příliš nesvědčí a ke konci zimy, začátkem jara se již začnou tyto chyby projevovat a my se mnohdy snažíme honem rychle všechno dohonit jarními půsty.

Uvádí se, že výživa ze všech faktorů majících vliv na naše zdraví,představuje podíl 40 %.

Jako jeden z hlavních faktorů, které podporují vznik kardiovaskulárních onemocnění, vysoký tlak, zvýšené riziko infarktu je nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Právě z tohoto důvodu doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace) konzumaci alespoň 5 denních dávek ovoce a zeleniny. V gramech cca 200 g ovoce a 400 g zeleniny.

Co si máme pod doporučenými dávkami ovoce a zeleniny představit?

V ČR se přikláníme k doporučením,kde mezi zeleninu nepočítáme brambory a luštěniny a naopak mezi doporučené dávky ovoce můžeme jako 1 denní dávku započítat 100% ovocné šťávy.

Spotřeba ovoce v ČR:

Mezi nejoblíbenější druhy v ČR patří jablka, pomeranče a na třetím místě banány.

Ze zeleniny vyhrála 1. místo cibule a na druhém místě rajčata, 3. místo hlávkové zelí.

V roce 2013 byla celková sklizeň kvůli povodním a dalším nepříznivým vlivům počasí horší než v roce 2012. Stejně tak dovoz čerstvé zeleniny byl nižší.

·        Rada pro Vás, pokud nemáte zrovna k dispozici ovoce či zeleninu, můžete využít jako zdroj vitamínů buď fresh džus nebo 100%džus/ovocnou šťávu.

Při nákupu se dobře podívejte na složení výrobku, někdy je na krabici uvedeno 100% jablko, avšak výrobce tímto nemá na mysli 100% podíl ovoce, ale jen zastoupení druhu ovoce.

100% džus/ovocná šťáva nesmí ze zákona obsahovat žádný přidaný cukr ani umělé přísady. Taková volba je dobrá a lze ji počítat do denního přijmu ovoce/zeleniny.

Pokud zvolíte ovocnou šťávu, pak je vhodné ji zařadit ze začátku dne, tedy ke snídani či dopolední svačině. Zeleninovou šťávu můžete kdykoli během dne, avšak i v tomto případě počítejte s energetickou hodnotou.

Čerstvou zeleninu s nízkým obsahem energie (do 100 kJ/100 g) můžete zařazovat neomezeně.

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny:

-         - Snižuje hladinu cholesterolu a tím riziko aterosklerózy, tedy IM, ischemické choroby srdce

-         - Snižuje glykemický index stravy, tedy snižuje hladinu glykemie. Má význam především u diabetiků a osob s nadváhou

-         - Zvyšuje objem stravy, tím zvyšuje pocit nasycení, to má opět význam hlavně u osob redukující váhu

-         - Urychluje peristaltiku střev a upravuje objem stolice, tím pomáhá jak při průjmech, tak u zácpy, ale v prvé řadě pomáhá v prevenci karcinomu tlustého střeva, ale i hemeroidů

-         - Snižuje množství žlučových kyselin, tím pomáhá i v prevenci žlučových kamenů

-         - Dodává potřebné minerální látky, vitamíny,antioxidanty, které mají široké spektrum pozitivních účinků v našem těle

Mám pro Vás také novinku, na které jsem se podílela svými zkušenostmi se sestavováním jídelníčků a poradenské praxe.

Vytvořili jsme aplikaci http://www.jidelniplan.cz/?utm_source=stob&utm_medium=banner&utm_campaign=stob%20link%20exchange, kde můžete najít inspiraci, jak zařaditovoce a zeleninu do svého jídelníčku a hlídat pitný režim.

V aplikaci najdete již spočítané jídelníčky 5500, 6500,7500 a 8500 kJ, z každé varianty 5 hotových jídelníčků a ve všech případech je splněno doporučené množství ovoce a zeleniny.

U příjmu 5500 kJ a 6500 kJ je počítáno s 30 % bílkovin, 40% sacharidů a 30 % tuků, u 7500 kJ a 8500 kJ bílkovin kolem 25 %, sacharidy 45 %sacharidů a 30 % tuků.

Stanovte si jednoduché cíle, které nebudou činit příliš velké obtíže. Nejlepší cestou je začít plánovat.

Aplikace pomáhá kontrolovat příjem nejen zeleniny, ale taktéž ovoce. Dále pitný režim s individuálním ohledem na každého uživatele.

Díky aplikaci se nemusíte bát udělat vstřícný krok k pozitivní změně na cestě za zdravějším jídelníčkem a především nemůžete šlápnout vedle. Aplikace je určena pro plánování jídelníčku přesně podle Vašich individuálních nároků a cílů. Před zahájením užívání programu nastavíte základní parametry, jako jsou věk, výška, váha, pohybová aktivita, pohlaví a zvolený modul, kterým může být udržení váhy a zdravý jídelníček nebo hubnutí,redukce tělesného tuku.

Aplikace je nyní na začátku své cesty a postupně bude doplňována o další jídelníčky a zajímavosti z výživy.

Vzhledem k tomu,že vy již ze STOBu mnoho věcí znáte, předpokládám, že pomohou alespoň připravené jídelníčky a najdete inspiraci.

Aplikaci najdete ZDE:

http://www.jidelniplan.cz/?utm_source=stob&utm_medium=banner&utm_campaign=stob%20link%20exchange

Ukázka z receptů:

Snídaně:  Brusinková pomazánka, červená řepa a křupavý chléb, pomerančový 100% džus               

Oběd: Krůtí ragús ananasem a pohanka s baby karotkou

 

 

 

 



 

 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 03. 2014 22:59
Díky moc, Veve!:-)
22. 03. 2014 10:54
Moc pěkný a zajímavý blog. Mrknu na jídelníčky pro inspiraci. Dobrých rad není nikdy dost. Díky :-))
22. 03. 2014 09:43
Doplnila jsem fotografie do fotogalerie http://www.stobklub.cz/fotogalerie/nikola/10465/
Jsou tam tabulky spotřeby ovoce a zeleniny...A fotografie receptů.
22. 03. 2014 07:51
Jesus, děkuji za příspěvek, máš problémy s trávením zeleniny? I třeba s oloupanou a strouhanou salátovou okurkou?Je vhodné používat širší spektrum zeleniny. Ale co je nejdůležitější je to, že se máš skvěle!Přeji Ti krásný víkend....
19. 03. 2014 12:43
já jsem si zvykla přes zimu na vařenou mrkev, jednak je levná a také po ní nemám zažívací potíže, nyní v první polovině března jsem si dala dvoudenní půst a cítím se skvěle
17. 03. 2014 08:47
Jsem ráda Nanetko, děkuji :-)
Ireno, ke Tvému dotazu, svačiny by měly představovat cca 10 % z denního příjmu energie, jde jen o překlenutí doby mezi hlavními jídly. Důležité je vždy zakomponovat do svačiny malé množství bílkovin, které pomohou zasytit na delší dobu a povzbuzujeme tím trávení a energetický výdej během dne. Jestli chceš, přidej si mne jako lektora ve stobklubu a já se ti na jídelníček podívám :-). Hezký den, Niki
16. 03. 2014 12:02
Určitě je to inspirativní...
15. 03. 2014 11:13
Na jídelníčky se ráda podívám, inspirace není nikdy dost :-) Díky za tip.
14. 03. 2014 12:25
díky za nabídku přátelství :-) srovnala jsem si vaše jídelníčky s mými a zjistila jsem, že mám malé svačiny ? mohl by to být důvod proč nehubnu?
14. 03. 2014 08:50
Tesi mne vas zajem a verim, ze najdete inspiraci;-) pripadne se budu tesit na vase komentare, jestli jste ji nasli;-). A Veselinku rada slysim, budiz inspiraci pro ostatni:-) at mate vsichni hezky den!
13. 03. 2014 22:02
Právěže ke všemu teď přikusuju zeleninu. Abych se vešel.
Trávicí ústrojí ať se prorajbuje. to mu jen prospěje.
13. 03. 2014 21:00
vyzkouším vaše spočítané jídelníčky ať mám změnu v režimu :-)
13. 03. 2014 14:01
Ráda se mrknu a uvítám inspiraci - ale až doma, v klidu :-) Těším se na jídelníčky.
13. 03. 2014 13:59
Ano, chápu ten hrášek.
RAW, RAW a zase RAW, za mě teda. Tečka.
13. 03. 2014 13:48
Lenko- Tvůj dotaz na raw stravu, většina zastánců raw stravování, vitariánství konzumují především potraviny rostlinného původu, nevím jakou cestu si přesně zvolila, co sis z toho výživového směru převzala. Jsem toho názoru, že v životě se má experimentovat a sama brzy nejlépe přijdeš na to, zda je to cesta, kterou se chceš vydat a zůstat na ní. Tak jako u každého výživového směru, dovolím si říct extrémního, je potřeba počítat také s riziky, které se projeví více či méně.
Ne vždy musí nutně platit, že syrová strava=lepší strava.
Je pravdou, že např. u zeleniny bychom se měli přiklánět spíše ke konzumaci čerstvé zeleniny, na straně druhé třeba lykopen či karotenoidy jsou lépe vstřebatelné po tepelné úpravě. Tedy například rajčata, mrkev...
Nadbytek syrové stravy může u citlivějších osob působit potíže s trávením,
Většinou je při tomto typu stravování problém s nižší konzumací bílkovinných produktů, železa. Já jsem proto názoru vyzkoušet, ale vždy nejít do úplného extrému a naslouchat tělu.
13. 03. 2014 13:33
Veselínku - :-) ano, zdá se to jako odvážné slovo, ale opravdu zelené druhy zeleniny jako je salátová okurka, špenát, ledový salát, hlávkové zelí apod. Mají tak nízkou energetickou hodnotu, že Vaše tělo na její zpracování vydá energie více, než zelenina dodá:-). Jedinou výjimkou bude taktéž zelený - hrášek, ten obsahuje více sacharidů a u něj bych zrovna neomezenou konzumaci nedoporučila i z jiných důvodů :-))
13. 03. 2014 13:30
:-)))Tak to mne mrzí ty obrázky, že nejdou vidět:-( Doplním Vám tu tabulku ručně a co se týká obrázků, tak nevím, jak jinak je vložit:-(Poradíte mi někdo? Zatím Vám je vložím k sobě do fotogalerie...
Peggy - Ty si mne svým příspěvkem pobavila:-))
Pro Keramiku: Děkuji, jsem ráda, že se Ti stránky líbí, věřím, že mnohým mohou pomoci již sestavenými variantami jídel. Na jedné straně je fajn umět se naučit jídelníčky skládat sami, na straně druhé, každému někdy chybí inspirace a čas promýšlet jídelníčky do detailu..
13. 03. 2014 13:29
Pěkný článek. A co jinak řikáte na RAW stravu? já začala v pondělí a jsem na ní zatím 4. den. Chtěla bych to vydržet tak se uvidí. Hlavně tím i zbavit se závislosti na umělých sladidlech a dodávat si to jen přísunem ovoce a zeleniny :)
13. 03. 2014 13:20
Čtete ? ............ můžete zařazovat neomezeně :-)
13. 03. 2014 12:44
na stránky jsem koukla jsou moc pěkné, asi využiju některé varianty jídel přede spočtených......akorát tady obrázky taky navidím...
13. 03. 2014 12:29
Hezký článek, jen obrázky nejsou v textu vidět ...
13. 03. 2014 11:43
Bomba akorát mi nejdou obrázky, ale aplikaci omrknu.
13. 03. 2014 10:32
Hezký článek...překvapilo mě první místo v zelenině - cibule?? :-)
13. 03. 2014 09:38
Se zeleninou nemám problém :-)
13. 03. 2014 09:05
Díky Niki za perfektní zápis. O tom prvním místu zeleniny nemůžu pochybovat, alespoň vím, proč náš soused tak neskutečně vždycky páchne :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři