TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 05. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

pajulas3

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 172
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133054.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

pajulas3

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Škubánky na sádle

18. 05. 2015

Tak jsem nutně potřebovala trochu uchlácholit svojí rozmlsanou duši, až jsem si vzpomněla na babiččiny škubánky s domácí tatarkou, které jsme baštili jako malí celé léto!
Ale pozor, jen na okraj jsem zjistila, že ne všude jsou škubánky škubánky! Tak třeba na Vysočině, kdesi uprostřed lesů se tomu říká Vopelky. A škubánky jsou něco úplně jiného.
Pro mě jsou to ale placky z uvařených brambor a mouky, opečené na sádle.
No jo! Jenže já hubnu! Tak co s tím? Místo bílé mouky jsem tam hodila pohankovou a opekla je na kokosovém oleji. A musím říct, že to bylo pěkně hnusný :D Zlatá babi! Inu, tenhle recept asi nepředělám..

K mé smůle (nebo štěstí, co já vím) nemám doma váhu. Měřím se jen pomocí krejčovského metru a dva cenťáky na pupíku už jsou fuč. Vážím se jen jednou za čas, když jedu k našim na víkend (ten šok mi vždycky na pár týdnu vystačil). Ale teď začínám uvažovat, že si tu čertovu mašinku pořídím domů. Abych pokračovala tak jak se patří :)

Takže dnes k večeři skvělé škubánky (je mi líto je vyhodit, přebiju to rajčetem a paprikou) a spoustu vody s mátou a citronem.

Jen mi ještě povězte, smažíte na kokosáku? Já si pořídila ten bez chuti a vůně kokosu a opravdu to není poznat. Zjistila jsem to totiž tak, že jsem na něm osmažila řízky pro myslivce a on si mlaskal jaká je to ňamka :D
Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 05. 2015 22:14
Tak jé jsem škubánky jedla naposledy, je to asi 20let, ale asi si je udělám a to makové.
18. 05. 2015 21:50
Škubánkový čas je u nás vždycky v dubnu či květnu, když už brambory nejsou nic moc, letos už škubánkování proběhlo - klasicky s mákem a sádlem a bylo to ňam! U nás jsou škubánky z vařených brambor s propařenou moukou umíchané do hladka - k obědu jen lžící vytvořené velké noky, večer či druhý den uplácané opečené placičky. A když už nechceš sádlo, tak na pečení radši olej řepkový nebo olivový.
18. 05. 2015 16:18
Jsem původem z Plzne, takže to, co popisuješ u nás "škubánky" nejsou,ale i tak je to dobrota. Naše - plzeňské - škubánky jsme jedli posypané strouhankou osmaženou na másle. Jen ten kokosový olej bych tam nedala. Po sádle se Safa sice rozčílí a zrudne, ale ty si pochutnáš.
18. 05. 2015 15:09
Miluju škubánky s mákem, už několik let jsem neměla, bohužel...bez cukru to není ono.
18. 05. 2015 15:00
To u nás na Vysočině se dělají čerstvě našťouchané škubánky posypané mákem a omaštěné sádlem či máslem, a to co zbude a vystydne se navečer uplácá do placiček a opeče na sádle (na "nepřipejkacím" lívanečníku), takže s malou trochou sádla. Nedělám je často, tak jednou za rok a než je našťouchám, tak vydám tolik energie, že na kJ nemyslím :-)
18. 05. 2015 15:00
Škubánky mám také ráda nasladko s mákem, ale obejdu se bez nich už jsem je neměla asi 5 let doma je nikdo nejí.
Když už smažím, tak na obyčejném oleji, dříve jsem kupovala slunečnicový, teď spíše řepkový, ale smažím na teflonce s min. tuku.
18. 05. 2015 14:18
U nás na Vysočině jsou to teda bramborový placky. Kdysi jsme je pekli přímo na plotýnce kamen na dřevo a pak se jen povrchu pomastili sádlem, teď už je děláme na pánvi. Škubánky se dělají trochu jinak a u nás nasladko, nejlépe s mákem, polité máslíčkem, mňam.
18. 05. 2015 13:32
Tak u nás se tomuhle taky neříká škubánky.My mladší tomu říkáme bramborové placky a stařší Hanáci tomu říkají lokše :-).Jinak by jsem také nepožívala kokosový olej,ale raději to sádlo.Myslím,že se to dá lehce ošidit a ty si k tomu i pochutnáš :-)!
18. 05. 2015 13:06
Já nevím Pavlíno, když bych si chtěla udělat opečené škubánky, udělám si je tak jak mají být (to znamená na sádle). Mně k tomu ten kokosový olej moc nejde. Myslím, že je zdravější jíst raději potraviny, které tu máme historicky a ne ty, které se sem dovážejí přes půlku světa...

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři