TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 12. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

petrita

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2024
Ukončení: 20.06.2024
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 2 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 22. 6. 2024

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 1249
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133013.12 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5522 h 3 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

petrita

Jak psát blog?

Co je to Svatojakubská cesta?

15. 05. 2019

Rozhodně je to fenomén, o kterém je slyšet čím dál častěji. Kupříkladu v roce 2018 ušlo pouť do Santiaga de Compostela přes 327 000 poutníků. To už není úplně malé číslo. Co je vede k tomu opustit teplo svého domova, sbalit batoh a denně chodit několik kilometrů než dojdou do cíle?

Ve středověku putovali poutníci k hrobu svatého Jakuba především z náboženských důvodů. Aby tak upevnili svou víru, učinili pokání a očistili se. Na pouť však nechodí jen věřící lidé. Důvody jsou různé. Někdo to bere jako sportovní zážitek, jiný jako zpestření každodennosti. Dovolím si však tvrdit, že většina lidí - i těch nevěřících - má pouť spojenou s nějakým hlubším nebo duchovním rozměrem. Konečně ve shonu všedních dnů mají čas sami na sebe a své myšlenky. V kouzelné scenérii cest ve spojení s dalšími podobně laděnými poutníky se vynořují odpovědi i nové otázky.

"Správný" poutník zavře dveře svého domova a vyrazí. Kdybychom počítali vzdálenost z Prahy (domov STOBu) do Santiaga de Compostela po svatojakubských cestách, vyjde nám to na 3052 km. Kdybychom to zprůměrovali 25 km za den, vyjde nám cesta na 122 dní. To si může dovolit málokdo a tak to lidé chodí na etapy (třeba lidé ze spolku svatojakubských poutníků Ultreia to šli sedm let - každý rok jednu etapu. Více informací o českých i zahraničních svatojakubských cestách se dozvíte na jejich webu www.ultreia.cz). Odtud jsem okopírovala i tuto mapu evropských svatojakubských cest. Svatojakubské cesty jsou i v Čechách a o tom bude pokračování blogu.

Asi nejznámější je Francouzská cesta vedoucí z Pyrenejí španělským vnitrozemím. Na popularitě nabývá i Severní cesta lemující pobřeží nebo Portugalská cesta (ano, název neklame :). Ta vede z Portugalska buď podél oceánu nebo vnitrozemím. Do Santiaga se dá dojít také z jihu Španělska po Stříbrné cestě nebo přes hory Původní cestou (ironicky se to španělsky řekne Camino primitivo, což ale neznamená, že by cesta byla primitivní. Právě naopak - vede horami a je náročná).

Aby poutník dostal osvědčení o pouti "compostelu" musí ujít alespoň 100 km pěšky nebo 200 km na kole (viz na fotce nahoře. Tam je probodnutá compostela na konci světa - na Finisteře -  což je za Santiagem u oceánu). Posledních 100 km cesty do Santiaga tak bývá opravdu nabitých poutníky. Slyšela jsem, že někdo této části dokonce přezdívá Camino de Decathlon (tedy Cesta Decathlonu). Tento úsek často chodí i lidé co obvykle moc nechodí, jdou jen s baťůžkem a věci na spaní si nechají vozit autem. U některých poutníků vzbuzují úsměv, zároveň je to však i možnost pro úplně netrénované lidi.

Poutníky poznáte podle Svatojakubské mušle hřebenatky, kterou mají upevněnou na batohu. Všichni poutníci mají také poutnický pas credencial, do kterého sbírají razítka z míst kudy prochází, aby pak díky tomu mohli dostat onu zmiňovanou compostelu.

Tak co, nalákal Vás článek k pouti? Chůze je ideální pro všechny lidi - bez rozílu věku, kondice, váhy... Máte pohyb, pročistíte si hlavu, jste v přírodě, s blízkými lidmi nebo jenom sami se sebou a ještě to můžete obohatit o duchovní rozměr. Podělte se s námi v komentářích.

Ať vám to šlape :)

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 05. 2019 12:23
Také jdu s Evičkou a ostatními :-)
07. 05. 2019 21:12
To je krásný nápad, ale moje koleno po operaci mi to nedovolí, škoda že to tady nebylo dříve.
07. 05. 2019 17:29
Musím brát ohled na své problematické nohy, tak jsem moc vděčná za společnou cestu s Evičkou a děvčaty. Co neujdu, jistí rotoped a kolo :-). Moc mne to tak baví a motivuje :-).
07. 05. 2019 08:04
Mě by seto strašně líbilo, moc ráda bych šla, ale sama nemůžu, nejsem jazykově vybavená, kromě češtiny neovládám nic.Podívám se na ty stránky ULTREIA, jaké jsou možnosti.
07. 05. 2019 06:50
Jdu s Evičkou a ostatními, myslím že společně do cíle dojdeme :-)).
06. 05. 2019 23:32
Pomyslně už nám to šlape, do Silvestra jsem v cíli/možná/. Snad vyjde i nějaký ten kousek ve skutečnosti

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři