TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 01. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

rufus

Původní Sebekoučink

36 %
0 kg 11 kg

Již zhubnuto: 4 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 9515
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133370.33 km
Kolo: 66193.40 km
Cvičení: 5538 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Lázně a já

28. 04. 2015

Jak jsem tu už několikrát zmínila, dostala jsem po operaci kolena od pojišťovny 28 dní lázeňského pobytu. Jezdím do Jáchymova, zatím vždy jako samoplátce, až teď...

Vše bylo zalité sluncem, krom stravování. Vyplňovala jsem semaforky, pokud to jen trošku šlo, a vždy jsem zjistila - moc sacharidů, moc tuků, málo bílkovin. Měla jsem nahlášenou diabetickou dietu a mohla si vybrat z několika jídel, ale už ne třeba přílohu. Šunka občas byla, ale tak 10dkg. Zdravé hovězí bylo taky, ale s knedlíkem atakdále.

Jako samoplátce jsem předtím připlácela za švédské stoly, teď jsem si příspěvek na 28 dní na jídlo nemohla dovolit, už tak jsem doplácela za jednolůžák + lázeňský poplatek skoro 9.ooo,-.

Napsala jsem tam povídku složenou z mých veselejších zážitků, tak jestli máte někdo chuť, zasmějte se spolu se mnou...

            Všední den v lázních.

7,00

Čekám na zavolání sestry, mám ještě před snídaní koupel v radonové vodě. Vedle na lavici sedí muž nevalného zevnějšku /ihned mu dávám přezdívku Traktorista, a to značně zanedbaný/ a dává se se mnou do řeči.

-   Co říkáte na to, že rádium objevila nějaká ženská? , vyráží mi dech naprosto nečekaným tématem.

-   Četla jsem náhodou knížku Tvrdohlavá Marie, paní Marie Curie Sklodowská vědecky pracovala a ten objev je její zásluha.

-   NESMYSL...to byl vynález jejího manžela a ona jen slízla smetanu, prohrábnul si bujnou čupřinu.

-   Proč si to myslíte?

-   Ženy nemají geniální myšlenky, to je ENERGIE VYSÍLANÁ Z VESMÍRU a zasahuje pouze muže. Já sám, ještě než jsem byl zmrzačen, jsem měl až sedmnáct geniálních vnuknutí denně!

Bohužel jsem volána na proceduru, ale setkání se zneuznaným géniem mne potěšilo.Zajímalo by mne, jaká byla jeho, nyní nevalná, vizáž ještě před záhadným zmrzačením! Začíná můj, zdánlivě všední, den v lázních Jáchymov.

12, 00

-   Máslo, všude samý máslo, vykřikuje s nefalšovanou hrůzou v hlase jeden ze tří spolustolovníků v místní jídelně. - Copak jsem nepsal do objednávky NESOLIT,NEMASTIT? , hořekuje bělovlasý asketický pán mnou pojmenovaný Jogín a cosi podivného kutí s talířem. Nejprve vidličkou rozhrnul brambory, vytvořil z talíře nakloněnou rovinu a pěšinkou odpouští rozpuštěný tuk na pomocný talířek. Poté každé sousto kouše asi tak stokrát a dlaněmi zahřívá sklenku džusu, aby získala správnou teplotu. Opravdu nevím, koho mám pozorovat dřív. Manželé Koblížkovi, další spolustrávníci, pod stolem hamižně nalévají džus do přinesených plastikových lahviček - ušetří za kupování vody na pokoj, a po snězení své diety /oba jsou diabetici/, následuje plačtivá scénka. Paní Koblížková si vynucuje na servírce Aničce přídavek - buchtičky s krémem - a roní u toho slzy, jako by jí šlo o život, když ten nášup nedostane:

-   Aničko, srdíčko, aspoň trošku na ochutnání, já o vás pak napíšu do Knihy přání pochvalu... A jelikož Anička manžele zná již devět let, vyhoví jim - cukrovka necukrovka.

-   Musíte zajít odpoledne k nám na pokoj, mladá paní, zve mne pan Koblížek, a s paklíkem suchých chlebů v ubrousku i s kulaťoučkou paní opouštějí spokojeně jídelnu. Dojídám a poslouchám Aničku, jak Jogínovi vysvětluje, proč je tak bezbranná proti přáním paní Koblížkové, prý je nemocná "na hlavu" a nesmí se jí odporovat, jinak dostane záchvat. Za odměnu vždy napíšou pochvalu na půl strany do oné Knihy a výsledkem je, jak s úsměvem konstatuje servírka, že ji pan ředitel lázní podezírá z milostného poměru s panem Koblížkem...

13,00

Posadila jsem se v internetové kavárně a nechala donést presso kávu, píšu pokojně pohled domů a náhle na mne vykoukne mladík zpoza svého počítače s podivnou otázkou:

-   Co myslíte, kolik vážím?

-   No / odhaduji pohledem jen těžko, když ten člověk sedí a je zakryt počítačem/ tak...osmdesát kilo?

-   Á...BINGO...kdybychom se vsadili, teď bych měl láhev šampusu! Vážím 108 kilo, to je,co? A ponořil se opět do svého díla. Tak nevím, jestli jen já mám kliku na zvláštní individua jako je tenhle, který si ze své váhy vytvořil soutěžní otázku pro každého...

-   Á...ještě něco jsem vám chtěl říct: představte si, jen odjedu do lázní, umře mi doma bytná, to je, co? Volala mi, vlastně ONA ne, když umřela, haha, to je fór, co? A opět ťuká do počítače. Dopíjím kávu, loučím se a odcházím. Čekají mne další procedury a další nevšední zážitky.

16,00

Hledám pokoj s číslem 814 v šestém patře lázeňského domu, mám schůzku s Koblížkovými, což je pochopitelně jedna z mých přezdívek pro zvlášť legrační postavičky, které tu potkávám. Prý mi chtějí vyprávět, jak vyzráli nad lázněmi a co za to získali, tak musím osobně zavítat k nim na pokoj. Jogína zvali taky, ale odvětil, že má cosi MOC důležitého na práci a tvářil se u toho jako nositel Nobelovy ceny za světový mír, tak jsem zvědavá, zda nám prozradí, co měl na programu dne.

-   Vítám vás, mladá paní, pojďte si nabídnout, uvařím kávu, zve mne Zdenda /pan Koblížek/, dál. Stolek se prohýbal pod tácky se salámy, ovocem a lahví kyselých okurek. Už vím, nač potřebují nosit z jídelny tolik krajíců chleba, samotný salám by jim asi nechutnal...

-   Paní doktorka se pokaždé diví, že nezhubnu ani při redukční dietě, ona myslí, že jsme závislí jen na jejich blafech, ale pořádný zásoby z domova, to je základ, vite mladá paní? /paní mne ráda oslovuje slůvkem viďte, ale vždy z toho vyjde VITE/. To bychom hladem neusnuli, viď taťko? A vůbec, vykládej tady panince, jak to bylo s naší výroční odměnou, aby věděla, jak se nenechat ošidit...

A tak jsem vyslechla, jak od někoho Koblížkovi slyšeli, že když jsou v Jáchymově podesáté, mají nárok na upomínkové předměty od vedení lázní a řekli si: - Sice jsme tu podeváté, ale CO  KDYBY a vydali se na ředitelství. Zde jim zopakovali, že jim budou dárečky předány, ale až za rok, načež paní předvedla hysterický pláč /znám již z jídelny/a že je to strašná škody a že mysleli, když jsou tak věrnými klienty, mohli by něco dostat už nyní, až se vedení poradilo a předalo Koblížkovým deštník a svícen s logem lázní, což mi hrdě ukázali.

-   Ano, je to tak, líná huba - holý neštěstí, vite mladá paní,. člověk se nesmí dát. Dík za návštěvu, sejdeme se za chvíli u večeře, už nám nějak vyhládlo...

18,00

Zase všichni u jednoho stolu, Jogín se tváří nezvykle - napůl odříkavě a napůl hltavě se pouští do večeře a hudruje, že má málo omáčky a do jídelníčku přitom psal VÍCE OMÁČKY, ale že to asi NIKDO nečte...  Koblížkovi se syti odvalili na pokoj a cestou k výtahu mi Jogín vážně povídá, co dělal tak důležitého odpoledne, až málem nestihnul večeři: viděl včera v lese koně, jak sváží dřevo po těžbě stromů a všimnul si, kolik mladých stromků zůstalo na svahu vyvrácených. Zapůjčil od správcové lopatku a celé odpoledne zarýval smrčky zpátky do půdy...strašně se ušpinil a zpotil, ale cítí slunce v duši, i když lilo jako z konve. Má zde pokoj s vanou, jde se do ní naložit...doma si nesmí dát plnou, zde je v ceně lázní, tak si dopřává vrchovatě koupelí. No prostě ekolog tělem i srdcem. Tak zase ráno, u snídaně nashle.

19,00

Mám ráda plavání, a tak jako pokaždé navečer mířím do místního aquacentra. Bazén je skoro prázdný, pacienti žijí spíše společenskými akcemi a pro mne je relax ve vodě nade všechny tanečky. Náhle slyším z vířivky volání o pomoc. Doplavu k ní a vidím vpravdě OBROVSKÉHO chlapíka rozhazovat rukama se slovy - Mladá paní, pomozte mi, já jsem zahučel do vody a teď nemůžu z vířivky ven... Tak mu podávám ruku. Naštěstí jsou nám nakloněny fyzikální zákony o tělese ponořeném do kapaliny, v tomto případě tak dvousetkilovém, a pán za vydatného funění jest vykulen z vířivky. Díky včetně pozvání na víno neberou konce...musím se spasit útěkem, což je vzhledem k jeho fyzičce celkem snadné.

22,00

Další z obyčejných lázeňských dní končí. Usínám s lehounkým úsměvem. Časem na drobné příhody jistě pozapomenu, jednotliví aktéři ve vzpomínce vyblednou, ale dnes se z nich ještě těším a usmívám se jim. Jak jen mi manžel mohl tvrdit, že je v lázních nuda?

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2023 13:17
Tak to se máme nač těšit, odjíždíme za pár dní na pár dní :-)
07. 08. 2016 15:59
Irenko,já se dnes zasekla u Tvých blogů a moc moc se bavím,díky
30. 10. 2015 01:39
Neuvěřitelné, jak mohou být drobné všední příhody napsané do velmi čtivého článku. Díky za milé chvilky
29. 10. 2015 23:26
Děkuju, Martino...
27. 10. 2015 20:46
Irenko,poutavě píšeš moc se mi to líbí.
27. 05. 2015 19:19
Chichi, 17 geniálních vnuknutí denně:-))))
19. 05. 2015 22:03
velmi poutavé a vtipné.
15. 05. 2015 13:34
hezky se to čte a směje u toho, ale ti Koblížkovi ke smíchu moc nejsou.
Nepochopili, k čemu vlastně lázeňská péče slouží.
Piš dál, veselého čtení není nikdy dost.
01. 05. 2015 19:49
Asi se dá napsat kniha, je to parádně napsané.
30. 04. 2015 15:20
:-D :-D :-D super!!
30. 04. 2015 15:17
Trefné postřehy a plně souhlasím s Naďou. PS: A víčka taky sbírám :-)
30. 04. 2015 11:41
Irenko, tak jsem se u toho pekne zasmála a pobavila, tak uz se tesím na dalsí postrehy:-)))
30. 04. 2015 08:56
Moc hezky píšeš, jsou to zajímavé postřehy...jenom je mi trochu smutno z devateronásobných hostů lázní, vlastně tu skvělou lázeňskou péči sabotují svým přístupem a určitě pojedou znovu a znovu - a na druhé straně se sbírají víčka na vážně nemocné děti, kterým péče viditelně pomáhá a které na lázně nemají nárok...
30. 04. 2015 08:44
je to skvele napsane:) urcite by stalo za to sepsat toho vice:)
30. 04. 2015 08:21
Zase jsem se pobavila, jen piš dál!
29. 04. 2015 22:47
Díky moc všem. Zážitků mám opravdu na výběr, teď jsem tam byla podeváté, takže si zapřemýšlím a snad na tohle téma ještě něco vznikne. Dramata píše život častěji, než bych si přála, tak vytvářím sebeobranu humorem. Vždyť jedině smíchem se odlišujeme od zvířat.
29. 04. 2015 17:23
Krásné!! Piš dál. Už se těším na další zážitky :-)
29. 04. 2015 15:22
Super, pobavilo,Doufám,že lázeňské povídky budou pokračovat... :)
29. 04. 2015 14:11
Irenko, povedlo se Ti mne pobavit ,napiš nám zase něco pro zasmání
29. 04. 2015 14:00
Krásně napsané :-)
Děkuji za úsměv, který jste mi tímto darovala.
29. 04. 2015 12:04
Moc hezké :-) Díky!
29. 04. 2015 08:12
Hezké počtení :-)
29. 04. 2015 07:18
Moc pěkné a zasmát se hned po ránu je jistě velice zdravé. Díky tobě. :-)
29. 04. 2015 07:16
Duše spisovatele.Nádhera.
29. 04. 2015 00:48
Krásně sepsané - úplná spisovatelka. Připoměla jste mi můj pracovní pobyt v lázních - byla jsem tam 4 a půl roku. A takhle nějak jsem si představovala, že to probíhá v jídelně:-))
28. 04. 2015 22:40
Skvělé :-) i když jsem se při čtení druhé věty trochu bála, jestli dotyčný není můj tchán ;-) ale následující řádky mě uklidnily a hodně pobavily :-)
28. 04. 2015 21:38
Moc hezké čtení před usnutím.
28. 04. 2015 21:31
Jsi skvělá pisatelka, vůbec o tom nepochybuj. Myslím, že být v lázních s tebou by byla super zábava. Klidně napiš povídky i na jiná témata. Legrace totiž není nikdy moc :-):-):-)
28. 04. 2015 21:24
Laskaví čtenáři nechť prominou, to je zatím celá povídka. Mám jich napsaných víc, ale tato jediná tak trochu souvisí s naší věcí, kvůli které jsme na STOBu. Taky si nejsem jistá úrovní svých výtvorů, případně kam s tím, mám rozepsanou novelu, sbírku poezie a sbírku povídek, ale nemám známé apod, takže nevím... a už taky nejsem nejmladší,ale jestli se mi podařilo vás, milí přátelé, aspoň trochu pobavit, jsem moc ráda.
28. 04. 2015 21:07
:-D krásné čtení :-D já snad pojedu do lázní,doufám že zítra bude pokračování :-)
28. 04. 2015 20:55
To je perfektní čtení na dobrou noc, nechceš to vydat knižně. Bezva relax. Kam se hrabe Halina.
28. 04. 2015 20:53
Pěkný!!! Mohla bys napsat celou knížku:-). Pobavilo mě to!!!
28. 04. 2015 20:17
Irenko, to nemá chybu. Takhle už jsem se dlouho nenasmála. Jéééé :-)))))) Bude ještě nějaké pokračování? Úžasné :-) Já byla v lázních dvakrát, ale takové zážitky tedy nemám. Pořád se řechtám, až slzy mi tečou, vždy si vše hned představuju :-)))))))
28. 04. 2015 20:05
Hezké počtení, moc se těším na pokračování:-)
28. 04. 2015 20:00
Moc hezky píšeš,i já se těším na pokračování:-) Jezdím do lázní téměř 20 let a mohu potvrdit,že v lázních rozhodně není nuda. Tvůj blog mně připomněl některé příhody a lidičky...
28. 04. 2015 19:52
super počteníčko, taky se budu těšit na pokračování :o)))
28. 04. 2015 19:51
Dost dobré...hodně dobré...též čekám na pokračování :-)))
28. 04. 2015 19:44
Přidávám se k zástupu těšícímu se na pokračování, máš to skvěle sepsané:-)
28. 04. 2015 19:41
Chápu manžela, ta lázeňská družba...
28. 04. 2015 18:02
parádní blog, další díl si budu hlídat :-D
28. 04. 2015 17:14
:-) se těším na pokračování:-)
28. 04. 2015 15:51
Už se těším na další díl,
28. 04. 2015 15:47
Také se těším na pokračování.
28. 04. 2015 15:36
Těším se na další díl. Taky si pojmenovávám neznámé lidi, třeba, co se mnou denně cestují v autobuse.
28. 04. 2015 11:26
už se těším na pokračování :-)))
28. 04. 2015 11:19
opravdu jsem se pobavila a pořád si říkám do lázní radši nejezdit, lepší je to u moře
28. 04. 2015 10:46
Jezis, tak jsem se nezasmála uz hodne dlouho:D:D skvele, opravdu skvele:)) doufam, ze když jsem v oblasti tezby uranu, budu stejne srset radioaktivnim vtipem:D
28. 04. 2015 10:21
Moc hezké počteníčko :-). Těším se na pokračování. Já byla v lázních jen jednou (na křížek) před 17 lety chvilku po velké operaci. Frantovo lázně jsem měla za chvilku prošlé, v parku krmila sýkorky a chodila do místní knihovny. Toť asi vše z mého lázeňského života. Žádné veselé příhody z natáčení.... :-((
28. 04. 2015 10:11
17 geniálních vnuknutí denně!:-D Ještě, že nejsem muž a vesmír nás s tím neobtěžuje:)
28. 04. 2015 09:48
Děkuju, vstávala jsem s obavou, zda jsem někoho neotrávila příliš dlouhým blogem...večer se můj příběh z lázní uzavře...
28. 04. 2015 09:45
Moc pěkné čtení. Jenom v tom psaní pokračuj. Je to velice osvěžující. :-)
28. 04. 2015 09:32
Vskutku vtipné zážitky, už se těším na pokračování :-)
28. 04. 2015 09:20
příjemné počtení...těším se taky na další pokračování...
28. 04. 2015 08:34
Bezva :)
28. 04. 2015 08:08
Hezké počteníčko po ránu, jen pokračuj!
28. 04. 2015 08:04
Moc pěkné čtení, už se těším na pokračování:-)
28. 04. 2015 07:42
Hi, hi super čtení, těším se na pokračování!
28. 04. 2015 07:38
Krásně se to čte:-) Určitě pokračuj, budu se těšit :-)) Také jezdíme s manželem do lázní, ale jen na pár dní a někdy je to hodně zajímavé :-)))
28. 04. 2015 07:27
Jeee, to je super čtení, také jezdím jako samoplátce léta do lázní, a také se vždy bavim spoluklienty...nechci se určitě nikoho dotknout, ale občas to opravdu stoji za to. Jezdím sama a nikdy se nenudím. Těším se na pokračování.
28. 04. 2015 07:27
určitě pokračuj Irčo, fajn se to čte :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři