TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

vitek75

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 3.5 kg

Již zhubnuto: -0.5 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 704
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133287.34 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

vitek75

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Oslazovadla aneb čím (ne)sladit

22. 06. 2013

K tomuto tématu mě přivedly mé přehmaty ohledně slazení. Člověk všude kolem sebe slyší glykemický index, sladivost, přírodní produkty, obezita... Běžným cukrem, který používáme ke slazení je sacharóza, čili řepný cukr skládající se z jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy. Glykemický index 65. Člověk si přečte - glukóza - glykemický index 100, fruktóza 25. Co člověka napadne? Koupím fruktózu a budu sladit fruktózou. Sladivost o 30 % větší než u cukru řepného, navíc nízký glykemický index, takže nebudu mít tak brzy hlad. A mám vyhráno. A tak jsem koupil fruktózu. To byl můj první přehmat. Doma jsem se dočetl, že sice má o třetinu větší sladivost a nízký glykemický index, ale odbourává se v organismu v játrech (=zatěžuje játra) a produkty odbourávání tělo používá k výstavbě tukových buněk. To znamená, že člověk tloustne. Jediný okamžik, kdy lze sladit fruktózou je po velké fyzické zátěži. A tu také člověk nemá každou chvíli.

Navštívil jsem obchůdek zdravé výživy. Při dotazu na nějaká oslazovadla mě paní začala zahrnovat výčtem různých sirupů - javorový, agávový, sladový, rýžový a já nevím, jaký ještě. Podlehl jsem a koupil sirup z agáve. Je bio, lehce stravitelný, skvěle chutná. A to byl můj druhý přehmat. Všechny sirupy z rostlin (agáve, rýže...), stejně jako třeba med obsahují velké množství fruktózy. Zase špatně.

Přeci musí existovat něco, co je lepší než řepný cukr. Opět  jsem navštívil obchůdek zdravou výživou, tentokráte poučen o fruktóze. Hledám oslazovadla a našel jsem sladový sirup. Pečlivě čtu složení, kde se píše, že obsahuje až 70 % maltózy. A mám vyhráno. Kupuji sladový sirup a těším se, jak si tím osladím život. Použil jsem ho do svého vločkového nesmyslu ve stejném množství, jako dávám běžného cukru, ochutnám a kromě zvláštní sladové chutě nic dalšího. Skoro nesladké. Jdu do literatury, kde se píše, že maltóza se skládá ze dvou molekul glukózy, glykemický index 110 a sladivost třetinová oproti sacharóze. A to byl můj třetí přehmat.

Tak na to půjdu od lesa. Indiáni přeci taky nepěstovali cukrovou třtinu nebo řepu. A sladili si své pokrmy. Třeba stévií. Tak jsem zakoupil rostlinku stévie. Ano, chutná sladce, skoro žádné kalorie, ale po otrhání lístků na oslazení salátu jsem druhý den našel rostlinku zaschlou. Na svoji spotřebu oslazovadel bych potřeboval celé plantáže stévie a na to doma nemám prostor. A to byl můj snad poslední přehmat.

Není nad to si přečíst nějakou literaturu před nákupem neznámých věcí. A tak vím, že aspartam a sacharin (E951 a E954) jsou zdraví škodlivé, že cukralóza (sukralosa E955) je sacharóza se třemi atomy chloru v molekule a zatím nebyly nalezeny žádné škodlivé či vedlejší účinky (a co ty 3 atomy chloru? Fuj!). Na první pohled úžasná laktóza - mléčný cukr s glykemickým indexem 45 obsažená např. v sušené syrovátce (až 85 %) a sušeném mléce (až 60 %) je bohužel pro řadu lidí těžko stravitelná a až šestina populace trpí na laktózovou intoleranci (nedokáží trávit laktózu, což způsobuje alergie a plynatost).

A tak zůstanu u slazení běžným cukrem, med si dávám pro jeho úžasnou chuť a léčivé účinky, do kafe si dávám lžičku třtinového cukru a k doslazování používám Sweetivu, která obsahuje glykosidy ze stévie, které jsou dokonce v EU registrovány a povoleny jako náhradní sladidlo. Tak snad vědí v EU, co je dobré. :-)
Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 02. 2015 22:47
Zdravím,
taky je možnost používat maltitol. Je ze škrobu, má nízký GI a o půlku méně kalorií než bílý cukr. Kdo váhá, zkuste si o něm něco přečíst http://www.maltitol.cz/
19. 01. 2014 22:33
Já jsem pro xylitol. Už jsem to psal.
19. 01. 2014 22:21
Tak se vracím k tomuto tématu ohledně oslazovadel. Baví mě zkoušet různé novinky. První novinkou byla lipie - kytka, která je podobná stévii. Nazývá se taky aztécký cukr. Údajně má být ještě sladší než stévie. Na chuť je docela dobrá, sladká, rychle roste, ale teď v zimě je nahořklá, zřejmě nedostatkem sluníčka. Spíš se hodí do čaje než na oslazování potravin.
Další novinkou je xylitol. Je to látka, která se získává z břízy nebo kukuřice, je sladká asi jako cukr a má skoro nulový glykemický index. Rovněž má o třetinu menší energii než obyčejný cukr. Zdánlivě ideální oslazovadlo. Používá se i do žvýkaček. Chuťově není špatný, v malém množství má trochu chladivou chuť, ve větším množství se rozvine jeho sladká chuť. Ještě více vynikne v nějakém pokrmu. I přes sladkou chuť se mi zdá ta chuť jakoby prázdná. Dovedu si představit nahradit třeba jen část cukru xylitolem. Nevýhodou je jeho celkem vysoká cena - přes 500 Kč/kg. Takže zůstávám zatím dál u Sweetivy (stévie v tabletkách).
22. 11. 2013 00:45
Klídek, jsem chemik, takže mě neohromíte, kromě toho se většina sukralózy vylučuje stolicí v nezměněné podobě, jen malá část odchází přes ledviny. Není metabolizována, to znamená, že ji tělo neumí zpracovat...
21. 11. 2013 20:14
Quick: Ano, i sůl obsahuje chlor. Taky fosgen nebo yperit. Přeci záleží na tom, jak je v molekule chlor vázaný a jakékoliv spojení chloru a organické molekuly nevěstí nic dobrého. Sůl se vám ve vodě disociuje na ionty a napomáhá v těle např. při přenosu nervových vzruchů. A přebytek vyčůráte nebo vypotíte. Taková organická molekula s chlorem se určitě neodbourává v buňkách, ale v játrech a nechci vidět složení jednotlivých metabolitů. Ale je to každého věc, já ji určitě jíst nebudu.
20. 11. 2013 22:47
....a co ty 3 atomy chloru? Fuj....trošku hysterickej ;) ne? Chlor obsahuje i sůl, tu taky nejíte?
25. 06. 2013 21:23
Kafe ani čaje nesladím (vyjma některých černých - jsou čaje, kam cukr prostě patří), ale sladký mám ráda, takže v současnosti pokukuju po přijatelnějších variantách. Asi sáhnu po stévii. Každopádně dobrý vědět, že ten prášek s názvem "Stevia", co mi sedí v kredenci, a (zrada!) obsahuje převážně fruktózu, bych měla užívat obezřetně...:-)
25. 06. 2013 18:45
Taky nesladím, ale někdy si vezmu kousek, když něco upeču. nepřeháním to.
25. 06. 2013 16:35
http://www.steviastart.cz/product/stevia-tablety/stevia_-300-tbl__-prirodni-sladidlo/15
Kromě jiného jsme ji dnes viděli v Plzni v Globusu - taky za 99,.-Kč
25. 06. 2013 10:52
Boruvko, kde se dá sehnat ta stévie Steviola? Zkoušel jsem dva druhy stévie v tabletkách a obě měly takovou zvláštní pachuť, ale asi je to spíš to, že je to stévie, na kterou není člověk moc zvyklý. Chutná mi stévie do tvarohu, dovedu si ji představit i do salátu, ale třeba do kafe jsem ji zkusil jednou a musel jsem ho vylít.
24. 06. 2013 16:16
Nesladím a na pečení používám klasický cukr. U umělých sladidel mi vadí jejich chuť - aspartam v jídle či v nápojích většinou bezpečně poznám :-(
24. 06. 2013 15:16
Mám Stévii Steviola a pak jsem měla sypkou Nevella z Německa a v pohodě, jde spíš o zvyk. Když jsem přecházela z klasického umělého sladidla na stévii, přišla mi divná a naopak.
24. 06. 2013 15:09
a proč nezkusíš sévisí v tabeltkách? thcýne ji používá, ja sladit nemusím, ale když delá zeleninový salát e sladkým nálevem ze stévie, chutná moc dobře! jinak bílí cukr používám velice zřídka, osobné moc nepeču :-D ale když už tak jedine třtinový :-)
23. 06. 2013 08:42
tabletek stévie je spousta druhů a je kumšt najít dobrého výrobce, některé chutnají fakt hrozně a zanechají v hrnku podivnou hmotu. Sladím občas tbl stévií, většinou tbl Cukrenem-kafe, cukr doma vlastně používám jen do pečení. Kromě kafe nesladím asi nic.
23. 06. 2013 07:40
Barunko,kterou kupuješ? Koupila jsem stevii v Německu,hořká sice není,ale má nějaký zvláštní "došmak"
23. 06. 2013 07:39
Snažím se sladit steviíí,ale nějak pořád nemůžu tu chuť vychytat. Jinak používám hnědý cukr - sladí víc,než bílý,takže ho stačí míň a moc mi chutná javorový sirup
22. 06. 2013 23:49
Kávu ,čaj nesladím .Když mě chytne mlsná použiji stévii. Jedna je nahořklá .Dávám si pozor kterou kupuji .
22. 06. 2013 23:22
Já si zatím bez cukru nebo sladké chutě nedokážu svůj život představit. Stejně tak, když mám potřebu, tak si jídlo osolím. Ano, všechno tohle je nezdravé, ale zatím to k životu potřebuji. Každý je nastaven jinak. Důležité je, že mu to funguje, že našel cestu, jak být spokojen a hubnout při tom. Tímto tématem o oslazovadlech jsem chtěl ukázat, jak je řada z nich nezdravá ačkoliv se tváří zdravě. Znáte ještě nějaká, která se kromě sacharózy, glukózy a nekalorické stévie dají použít ke slazení?
22. 06. 2013 22:53
Používám stévii.
22. 06. 2013 21:33
čaj ani kávu nesladím. Od doby, kdy jsem jej začal vychutnávat, rozpoznávat druhy čaje. Už 15 let. Cukr jako takový ani doma nemám.
22. 06. 2013 21:30
Nesladím čaj, kávu. Cukr nepřidávám ani do salátů a omáček. Chuť je trochu jiná, ale už jsme si zvykli. Na maso medový nálev nedělám, mám zafixované, že maso a cukr ať řepný či ovocný se k sobě nehodí. Zákusky nepeču a jím jen zcela vyjímečně. Snažím se cukr a sladidla vůbec co nejvíc omezit. Ovoce konzumuji jednou denně a jen dopoledne. Jsem v pohodě, chutě na sladké mívám zcela vzácně.
22. 06. 2013 16:18
Včera jsem si koupila balení 200tabletek stévie za 100kč tak jsem zvědavá :-)
22. 06. 2013 16:16
Také nesladím žádné nápoje, na pečení a dochucování používám normální cukr. Náhražky byly všechny z kraje zdraví neškodné a po čase zjistily vedlejší účinky. Cukr používám ho střídmě.
22. 06. 2013 13:40
Asi je nejlepší nesladit téměř vůbec ... zelený čaj piju neslazený ( ten by se ani sladit neměl), kávu ve formě espresa s mlékem. Snad jen když mne bolí v krku, uvařím si čaj černý a ochutím lžičkou medu. Jako případné dochucovadlo některých jídel používám obyčejný cukr, však se ho dává minimum. Do bezinkového likéru dávám cukr třtinový.
22. 06. 2013 13:11
Myslim, že je to eště složitější. Richard o tom taky psal. Byl spokojený s maltitolem.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři