TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 03. 02. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

yvici

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 2. 9. 2016. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 705
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133203.69 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5528 h 19 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Začínám potisící

17. 06. 2015

Je mi 19 let, vážím kolem 106 kilo (dva měsíce jsem se nevážila) a měřím 162 cm. Mám BMI přes 40 a jsem psychicky v háji.

Chci to změnit. Nevím, jak velká je pravděpodobnost, že to teď už konečně dokážu, pokoušela jsem se milionkrát a nejvyšší úspěch byl před rokem, kdy jsem během dvou měsíců shodila zdravě kolem 10 kilo. Mám zkušenosti i s výživovou poradkyní a už mě moc nenapadá, co bych mohla udělat jinak než v dřívějších pokusech, které selhaly. Nejtěžší je pro mě zvládání těch "relapsů" a rozhodně je u mě největší problém v psychice, protože se přejídáním uklidňuju a bohužel to dost pomáhá.  Jsem na jídle závislá.

Byla jsem tlustá vždycky, stejně jako moje rodiče i prarodiče. A všichni obézní i zemřeli nebo pravděpodobně zemřou. Mám odmalička návyk všechny pocity zajídat - když je mi smutno, utěším se čokoládou, když jsem ve stresu, uvolním napětí chroustáním křupek, když se cítím sama, udělá mi společnost aspoň nutella, když mám radost, "oslavím" ji jídlem... 

Navíc mám vážnou depresi, sociální fobii a hraniční poruchu osobnosti, takže je pro mě těžké najít si nějaký nový koníček, něco, co by mi místo jídla dělalo radost. Mám za sebou z mládí pár pokusů o sebevraždu a i když to dnes odeznělo, stále mívám období, kdy úplně se vším seknu, protože v tom přestanu vidět smysl. Špatně se to popisuje lidem, kteří to nezažili. Najednou je všechno černé, jediný cíl je přežít další hodinu a nevidím důvod se dál snažit cokoli změnit. To je hlavní důvod, proč jsem zatím nedokázala shodit víc než 10 kilo nebo se nějak změnit - tyhle opakující se relapsy, kdy nemám žádnou berličku. Jde u mě hlavně o to naučit se je zvládat.  A také o to odolávat nátlaku okolí, protože rodiče mě v hubnutí vůbec nepodporují, rozmlouvají mi to a denně mi připomínají, že jsem to mnohokrát nezvládla, tak proč by to mělo vyjít tentokrát... Nezlepšuje to ani skutečnost, že jsem na tom hodně finančně špatně a matka mi vyčítá, že je můj nový jídelníček drahý, i když jím úplně normálně. Nerada mi kupuje věci jako jogurty, cottage, celozrnný chléb a těstoviny, tofu, tvarohy, tuňák, šunku... Prý si to nemůžeme dovolit. A vážně je to dražší, když jsem zvyklá jíst chléb a instantní polévky. 

Nutno podotknout, že u mě rozhodně nejde jen o hubnutí. Musím změnit všechno. Nemám žádné kamarády (už roky vážně ani jednoho), nemám žádné koníčky, nic mi nedělá radost. Mám sociální fobii, bojím se lidí a i obyčejný nákup je pro mě peklo. Je hrozně těžké i jen vyjít na ulici.
Taky jsem chorobný prokrastinátor, což je dnes kdekdo, ale u mě to překračuje všechny meze přijatelnosti... Krom toho jsem internetový závislák.
A tak dále a tak dále.

Budu si sem pravidelně psát, může mi to pomoci se motivovat. Můj současný životní styl je vážně hrozný a já nechci zemřít ve třiceti na infarkt. A ani se nechci kvůli tloušťce do těch třiceti cítit tak příšerně... A vím a jsem naprosto smířená s tím, že změna nepřijde zvenčí, že je to už jenom na mě a musím se změnit a pracovat na sobě. Protože si za to můžu sama a dost dlouho mě brzdil pocit, že to všechno je vina hlavně rodičů a toho, že jsme měla špatné dětství.

Teď už beru odpovědnost jen sama na sebe...

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 06. 2015 09:06
Jo je to fakt na pytel.Ale dáme to,ne?
20. 06. 2015 17:38
Ahoj! Hodně z toho, co píšeš, znám na vlastní kůži. Držím palce, aby to tentokrát vyšlo. Hlavně si nesmíš dávat příliš tvrdá předsevzetí (člověk, co váží přes metrák, chce vidět na váze výsledky co nejdříve, a když se rozhodne zhubnout, často je odhodlán k přílišné tvrdosti), a taky při porušení režimu, který sis slíbila dodržet, nesmíš hned vše hodit za hlavu ve stylu "mně už je to stejně všechno jedno". Bude to strašně těžké, ale držím palce!!!
20. 06. 2015 16:58
Ahojky, držím pěsti, aby se karta obrátila. nenech se od svého rozhodnutí odradit.
19. 06. 2015 23:14
Ahoj, držím pěsti, aby se Ti začalo lépe dařit. Měj se ráda a ono to bude trochu snazší, hlavně ve svém rozhodnutí vydrž a nenech se odradit :-)))
19. 06. 2015 10:34
Držím palce, tady se Ti určitě podaří kila sundat, i si najít přátele. Hubnutí je běh na dlouhou trať, ale stojí za to. S financemi jsme na tom úplně stejně. Taky teď nemám moc peněz, takže si nemůžu kupovat to, co by mi v hubnutí pomáhalo. Koupím si to, na co mám peníze a zbytek úsilí doháním cvičením, protože bez něho to nejde. Zapisovat si pocity, úspěchy nebo neúspěchy pomáhá a vždycky se tu najde někdo, kdo ti pomůže snažit se dál. :))
18. 06. 2015 15:03
Vítej tady dívko,je tu hodně hodných lidiček ,všichni ti podpoří ,jez podle svého nenech se rodiči odradit,ostatně jsou dost nezodpovědní,že tě nepodporují v tvém rozhodnutí.Drž se
18. 06. 2015 09:33
Ahoj, je mi 24 let, začínala jsem na 113 kilech a mnohé z toho, co píšeš, jsem znala - bát se lidí, stydět se před cizími i známými, cpát se sladkým, neumět budovat přátelství, ale mít jen takové povrchní vztahy, svalovat vinu na druhé... Neříkám, že můj život je teď skvělý a všechno je pryč, ale je to o kus lepší, stejně mě ale pár výzev čeká, třeba ta prokrastinace a internet mě pronásledují též. Nevím, odkud jsi, ale kromě podpory na stobu ráda nabídnu i osobní setkání, protože porozumění, možnost povídat si s někým, kdo tě nesoudí za to, jak vypadáš, obyčejná procházka v parku, kam sama nejdeš, pomoc udělat nějaký ten první krok... určitě budu sledovat tvé blogy, přeju ať se ti daří, ať se měníš podle svých představ, ať míříš ke své spokojenosti a vyrovnanosti.
18. 06. 2015 07:57
Mám lepší zkušenost s psychoterapeutem než s psychologem. Psychoterapeutka mě naučila pojmenovat své pocity a problémy a pomalými kroky mě dostala k uvědomění si sama sebe. Chodila jsem vlastně do poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy SPONTE. Musela jsem přijmout i nepříjemné věci, ale tím se člověk o sobě taky hodně dozví. Chodila jsem i ubrečená, ale mělo to výsledek. Neboj se ničeho a bojuj.
18. 06. 2015 07:47
Určitě navštiv nějakého jiného odborníka, ale hlavní je, že sis ten problém uvědomila a chceš bojovat. Všichni tě budeme povzbuzovat a držet, ať se ti daří. A ne všichni kulatější umřou ve třiceti na infarkt. Takhle nesmíš přemýšlet. Jen se snaž, co to půjde a výsledky se určitě dostaví. držím palečky.
18. 06. 2015 00:05
Ahoj broučku, posílám ti alespoň takhle virtuálně pohlazení. Věř, že tady jsi na dobré adrese a kdykoliv budeš potřebovat, napiš a tvoji spolubojovníci tě rádi podrží/pomůžou. Doufám, že tvé další blogy už budou jen a jen pozitivnější, vlastně v to i věřím, protože jde vidět, že si své mantinely uvědomuješ. Hrozně moc ti držím palce!
17. 06. 2015 23:16
Ahoj, dívenko. vítám tě u nás. Jsi na dobré adrese. Nový psycholog by se ti asi hodil. Ne každý je schopen tuto specifickou problematiku vzít za svoji. Držím palce!
17. 06. 2015 22:11
Ahoj. nemáš to vůbec jednoduché. Jak Ti radí ostatní asi bych nejprve vyhledala pomoc psychologa. Někdy stačí vypovídat se a uleví se. Já se kdysi styděla vyhledat pomoc a plácala jsem se v problémech spoustu let sama a další problémy, úzkostné stavy a přejídání se nabalovaly.Jsi mladá a určitě to s pomocí zvládneš. Zde najdeš mnoho fajn lidiček, kteří tě podrží. Pokud Ti nevadí, že patřím ke starší generaci než jsi ty, i já ti nabízím přátelství:-)
17. 06. 2015 22:09
Děkuji moc všem za milé a povzbuzující komentáře! :) Moc dobře se to čte. Tak nějak věřím, že tentokrát mi to vyjde, ale bude to stát hodně sil...

Mnoho lidí mi tu radí psychologa. U toho jsme několikrát byla, ale vůbec mi to nepomohlo, dotyčný psycholog mi vůbec nevyhovoval a tak jsme tam přestala chodit. Ale už asi týden přemýšlím o tom, že se objednám k jinému, protože vím, že to opravdu potřebuju...
17. 06. 2015 22:00
Jejda, máš toho naloženo nějak moc. Ale víš, co je špatně a to je moc důležité, protože víš, co máš změnit. Určitě bych spolupracovala s psychologem a postupně odbourávala jeden problém za druhým. Moc ti držím palečky!!!
17. 06. 2015 21:29
moc Ti přeji, aby se TVůj život porovnal, to dáš, uvidíš ! máš nás -:)
17. 06. 2015 21:17
I já se pridávám k ostatním a vítám te mezi námi. Ráda ti také pomohu i kdyz bych mohla být tvoje maminka. Moje deti jsou jeste o dvanáct let starsí nez ty. Pokud prijmes moje prátelství...Jak uz tady psali jiní i já si myslím, ze by nebylo na skodu zajít si k psychologovi. Není to zádná ostuda i já jsem pomoc pred lety musela vyhledat a pomohlo mi to. Tvuj blog je smutný, ale ver, ze vzdycky od nekud prijde pomoc, jak se ríká svetlo v tunelu.... Jsi mladá holcina a bylo by skoda prozít zivot trápením. Svuj zivot musís vzít sama do rukou, dokázes to, zacnes si verit, uvidís tady, ze nejsi na to sama. Moc ti drzím palce a jak uz jsem psala, nabízím ti také prátelství:-)))
17. 06. 2015 21:16
Vítám tě na Stobu a moc ti přeji abys to vše zvládla. Na to jak jsi mladinká tak toho máš naloženo moc. Všichni tady ti rádi pomůžeme. Drž se !!!!!!!
17. 06. 2015 20:59
Vítej, držim palce ať to vše zvládneš,máš to hrozně složité.
17. 06. 2015 20:34
Než jsem změnila školu (gymp za střední) taky mě občas přepadali depky, dneska už je mi naštěstí dobře, ale o to víc chápu, jak moc bys potřebovala, aby se v tém životě taky něco změnilo k lepšímu, doufám, že ti v tom STOB, a taky všichni ti skvělí lidé tady, pomůžou :)
17. 06. 2015 19:52
Moc držím palce, ať ti to tentokrát vyjde. Tady najdeš podporu i přátelství. Pomalými kroky dojdeš k velké změně. Ať se ti daří!
17. 06. 2015 19:04
Já osobně jsem vyhledala psychologa a docházím k němu už rok, stále mi pomáhá hledat sama sebe, mít se ráda a hlavně mě učí že toho dovedu hodně, ikdyž já si myslím že jsem k ničemu a moula.... i jídlo tam probíráme... moc ráda bych byla tvou kamarádkou ... tady pravidelně piš i vypsání pomůže...přeji Ti najít sama sebe... a pohodu...
17. 06. 2015 18:26
Ahoj, zlatíčko. Je mi smutno z toho, kolik věcí máš tak mladinká k řešení. Tak jak píší děvčata, asi bych nejdřív vyhledala odbornou psychologickou pomoc. Kamarádka to udělala a velice se jí ulevilo. Co se týká jídla, je nás tady hodně, co ti podle svých znalostí a schopností pomohou. Hlavně se dej do kupy psychicky. Pak můžeš řešit další. Moc ti držím palce.!!!
17. 06. 2015 18:21
Souhlasím s ostatními STOBačkami. Nabídnu Ti přátelství a přečti si můj poslední blog a tuším že i ten předposlední. Popisuje jednu osobní lidskou tragedii. Tím nechci podceňovat Tvoje problémy. I já jsem se je musela naučit pojmenovat, i já jsem musela ve svém životě několikrát přehodnotit sám můj život ve své podstatě. Nabízím Ti přátelství ženy, která by mohla být Tvojí babičkou a pokud od sebe nebydlíme daleko i osobní podporu. A pokud budeš mít zájem, možná Ti pomůžu najít i něco, co nahradí Tvoji zálibu zvanou jídlo. Budu se těšit, když přijmeš moji nabídku přátelství a možná to pomůže nám oběma
17. 06. 2015 18:03
Ahoj mladá slečno, máš to celé nějaké složité, ale dovedeš problémy pojmenovat. To je myslím dobrý začátek. Určitě bych vyhledala pomoc psychoterapeuta, vše okolo jídla můžeš probrat tady s námi. Podporujeme se tu vzájemně a je to super pro mladé i pro staré. Držím moc palce!!!!!
17. 06. 2015 18:00
Ahojky, moc Tě zdravím! A nedej se!
17. 06. 2015 17:54
Holčičko zlatá...moc ti držím palce, ať najdeš sama sebe a tu nejlepší cestu, po které půjdeš...všechny tě tady podržíme!!!!
17. 06. 2015 17:24
Vítej ještě jednou. Pomůžeme ti, jak umíme, a poradenství nebude určitě od věci - už jen proto, aby sis v klidu ujasnila co a jak. Nic není neřešitelné. Takže postupně, krok za krokem, na tom zapracujeme ze všech stran, a dáš to!
17. 06. 2015 16:41
Milá dívko, myslím, že bys opravdu měla vyhledat pomoc psychoterapeuta. Není to psychiatr, je to vlastně nestranná pomoc v nouzi. Sama jsem ji vyhledala a nelituji. Moc mi to pomohlo najít aspoň kousek sama sebe. Jsi mladá a už jsi udělala první krok, mně to trvalo do 52 let. Jdeš správným směrem a určitě to všechno zvládneš. Držím ti palce.
17. 06. 2015 15:24
Hlásím se taky! Minimálně proto, že máme prokrastinaci společnou! Nejdůležitější v každém boji je psychika. Možná by nebylo od věci obrátit se na psychoterapeuta. Není to hanba, když jsem měla problémy, taky jsem v poradně byla. Nezůstávej na to všechno sama. Nemusíš mít kolem sebe hory lidí, ale pár, co tě podrží. Držím moc palce.
17. 06. 2015 15:08
Ahoj, hlásím se jako potenciální kamarádka :-), trochu se v tom, co píšeš vidím, začínala jsem na 105 v 25 letech, depresemi, přejídáním a úzkostmi jsem trpěla taky. Dřív jsem se bála na někoho jenom promluvit nebo vejít do obchodu. Teď už je to o moc lepší. Ráda bych ti nějak pomohla, ale to by bylo na dlouho, teď se zrovna nemůžu rozepisovat. Jestli chceš, přidej si mě do přátel a můžeme si později promluvit u mě na zdi.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři