TOPlist
Sledujte nás:

„Necpi se a cvič!“, Řešení, nebo škodlivá nálepka?

Zpět

Zpráva z diskuze, která proběhla 1. 3. 2023 k příležitosti Světového dne obezity, záznam lze zhlédnout zde

Autorka textu: Bc. Karolina Ponocná Kamberská.


Je tak snadné poradit někomu z našich blízkých, jak se má o sebe starat! Možná si ani nevšiml, že v posledních letech přibral pěkných pár kilo, tak bychom mu to měli jasně říci.

Právě tento způsob uvažování si vzaly na paškál účastnice diskuze, pořádané ve středu 1. března ke Světovému dni obezity společností STOB (Stop obezitě). Lékařka, psychoterapeutka i další odbornice v jiskrné diskuzi probraly své zkušenosti s podobným zjednodušováním situace lidí s nadváhou. Záznam z celé diskuze můžete zhlédnout zde, tento článek tedy berte spíš jako lákadlo… 

Výsledek byl jednoznačný. Ne, „dobře míněná upřímnost” vážně nepomáhá. Hudebnice Ridina Ahmedová připomněla nedávné závěry průzkumu mezi teenagery, kde jen čtvrtina z nich zareagovala na negativní komentáře snahou zlepšit svou kondici. Zbylé tři čtvrtiny se naopak stáhly hlouběji do sebe. 

To je bohužel velmi častá reakce. Lidé s větší nadváhou či obezitou se cítí společností odstrčeni, stydí se za sebe, připadají si nedostateční, a proto je pro ně těžké vykročit ze začarovaného kruhu. Nechtějí jít sportovat, aby je při tom někdo nekomentoval s úsměšky. Často se stahují ze společenského života a upadají do deprese. Člověk v depresi ale jen těžko hledá energii k zásadnější změně. 


A koho soudíte vy?

Hudebnice Ridina Ahmedová, jejíž podcast „Sádlo” otevřel v roce 2021 mnohá dosud zavřená diskusní vrátka, nabídla i některé mrazivé příběhy, se kterými se jí svěřily její posluchačky. Co říct na příběh mladé ženy, která se se svým manželem bála otěhotnět, aby nepřibrala - protože její tatínek jí vždycky zdůrazňoval, že žena musí být štíhlá? 

Problém s přijetím sebe sama ostatně podle Ridiny nemají jen ženy nebo muži s nadváhou. Je to celoživotní boj u nás všech. V jejím podcastu vystupovala třeba i cvičitelka jógy, zdravá a štíhlá, která přesto řešila každý náznak „špíčku”, protože si kvůli němu připadala méněcenná.

Tento nesmyslný společenský tlak tak ničí v podstatě každého. Štíhlé ženy nutí k neustálé sebekontrole, restrikci jídelníčku, nemožnosti spočinout - a ženy s kily navíc pak uvádí do pocitu nedostatečnosti, který vede až k depresím. Tlak na absolutní štíhlost není dobrý pro nikoho. Mnohem zdravější by byl jiný společenský postoj: buďme aktivní, žijme zdravě a spokojeně, a tolik se nesledujme… Říká se mu „body neutrality”. 

Sama Ridina nabídla i další velký kus upřímnosti, když se posluchačům svěřila, že ani ona není bez viny. Zatímco jí vadí, jak lidem s nadváhou ostatní hloupými soudy ztěžují život, ona sama podobným odsuzujícím okem kouká třeba na ženy, které propadly plastickým operacím. Je hrdá na to, že umí stárnout přirozeně, takže v této věci je vlastně „ta dobrá”. V tu chvíli jsme myslím my všichni v publiku zpytovali svědomí. Ano, každý z nás má oblasti, ve kterých rád vynáší rychlé soudy. Je dobré o tom vědět - a dávat si na to pozor. 


Nejsme na tom stejně

Zajímavý je i pohled sociálních věd. Socioložka Kateřina Kolářová vysvětlila, že je důležité vnímat i sociální prostředí, ve kterém dotyčný člověk žije. Zatímco pro někoho je snadné udělat si čas na zdravé domácí vaření, nakoupit si na tržišti farmářské suroviny a vařit podle moderních zdravých kuchařek, pro celé sociální skupiny je tento životní styl nedostupný. Nemají čas (protože moc pracují na náročné pozici, nebo mají tři malé děti), nemají peníze (protože se ocitli ve složité životní situaci)... A tak zkrátka jedí to, co je pro ně snadno dostupné. 

Mladá maminka samoživitelka, která dělá dvě práce, aby uživila děti, někdy jen těžko hledá kapacitu na studium a praktikování zdravých zásad… Někdy je zkrátka rohlík záchranou života. I v takových situacích mohou být poučující komentáře zraňující. Mohou tak jen prohloubit pocit bezmoci a nedostatečnosti. Sociální kontext je vždycky důležitý. 


Když nezhubnete, nebudu vás léčit

Na další začarovaný kruh upozornila lékařka Klaudia Hálová Karoliová. V poslední době je diskutovaným tématem přístup lékařů k pacientům s obezitou. Je bohužel časté, že někteří pacienti se vyhýbají návštěvě lékaře jen proto, aby nemuseli poslouchat příkré komentáře své váhy - což logicky vede ke zhoršení jejich zdraví. Podle paní Hálové se lékaři už snaží naučit účinnější způsob komunikace. Podle psycholožky Šárky Slabé je na jeho začátku otázka, jestli má pacient chuť si o tomto tématu promluvit. Je ale těžké chtít to po unaveném praktikovi, který ošetří šedesát pacientů za den. Někdy mu nezbývá než volit nešetrnou zkratku, která je ale ve výsledku kontraproduktivní.

Pacienti, kteří se setkali s takovým přístupem, zažívají často frustraci a už se jim zkrátka moc nechce navštěvovat další ordinace. Paní doktorka jim ale nabízí užitečný tip - na internetu funguje web www.netloustneme.cz, kde mohou najít ve svém regionu lékaře, který se právě takovým pacientům chce věnovat. 

I lékaři ale často narážejí na problém, že spousta pacientů nejdřív hledá jednoduchá řešení u různých influencerů - na odborníky se obrátí, až když jim dojde, že tudy cesta nevede…


Ze všech těchto začarovaných kruhů je možné vykročit. 

Odbornice na naší diskuzi přišly se spoustou tipů ze své praxe. Zajímavá byla i debata, kterou spustila psychoterapeutka Tereza Beníčková. Častým problémem je, že rodiče nevědí, jak šetrně svým dětem naznačit, že by měly změnit styl života. Všichni víme, že neurvalé tatínkovské poznámky typu „nepřidávej si, koukni se, jak vypadáš!” mohou u mladých dívek spustit i mentální anorexii. Tereza Beníčková v takových situacích radí zaměřit se na chování - ne na hodnocení našeho dítěte. Říct mu, že o něj máte starost, protože sníst dva sáčky bonbonů denně může škodit jeho zdraví. Tomuto tématu se rozhodně ještě budeme na webu STOBu věnovat, stejně jako dalším, která v diskuzi zazněla. 

Zakončeme tedy tento článek metaforou, kterou v závěru přednesla Ridina Ahmedová. Když nesnášíte svoje město, budete na něj stále jen nadávat, ale nebudete mít chuť ho zlepšovat. Když máte své město rádi v jeho nedokonalosti, uspořádáte třeba sobotní sázení stromů, nebo velkou zahradní slavnost. Totéž se týká našeho těla. Když ho budeme nenávidět, nic se nezlepší. Když ho budeme mít rádi, budeme se o něj dobře starat. 


>>Záznam z celé diskuze najdete zde<<


Součástí diskuze byla i ochutnávka lahůdek podle receptů na našem STOBklubu. Velký úspěch slavila třeba odlehčená játrová paštika nebo pomazánka z pečené mrkve.

Naše paštika obsahuje 2,5x méně energie a 6x méně tuku než klasická paštika. Vyzkoušet ji můžete podle našeho receptu zde.


Pokud byste nikdy nevěřili, že čokoládový dort z cizrny může být skvělý, navrhujeme ho vyzkoušet dle receptu zde

Cizrnový čokoládový dortík má v porovnání s klasickým dortem 2,5x méně energie, 5x méně tuku, 2x méně cukru a 2x více vlákniny. 


Vše bylo ukázáno i v názorných příkladech v rámci edukační výstavky. Cílem bylo účastníky přesvědčit, že i zdravé občerstvení může být chutné a že i při hubnutí lze zůstat labužníkem.

Účastníci diskuze:

PhDr. Iva Málková (úvodní slovo)zakladatelka společnosti STOB, 

PhDr. Šárka Slabá, Ph.D. (moderátorka), klinická psycholožka, členka vedení České obezitologické společnosti

Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D., socioložka, AV ČR a FSV UK

Mgr. Zdena Lacková, novinářka, specialistka na téma zdraví a životní styl Mgr. Tereza Ridina Ahmedová, hudebnice, autorka podcastu a divadelního představení Sádlo Jirotka Beníčková, psychoterapeutka, lektorka STOBu

MUDr. Klaudia Hálová Karoliová, internistka a endokrinoložka, Endokrinologický ústav


Hlavním organizátorem akce je společnost Stop obezitě (STOB) 

Společnost založila psycholožka Iva Málková. Iva je současně autorkou komplexní metodiky na hubnutí, která má kořeny v celosvětově uznávaném směru kognitivně behaviorální terapie, jenž je považován za nejefektivnější směr právě při změně návyků. 

Odborníci společnosti STOB jsou vyškoleni v metodice Ivy Málkové, která je zaměřená na edukaci ve výživě, pohybové aktivitě a současně učí zpracovávat efektivně myšlenky, emoce a chování, které ve většině případů znemožňují úspěšné a trvalé hubnutí. Iva vede odborníky k laskavému a nehodnotícímu přístupu k hubnoucím, kteří mohou hubnou bez diet a striktního omezování pod empatickým vedením STOBích odborníků. Nejefektivnějším nástrojem pro zdravé a trvalé hubnutí jsou kurzy zdravého hubnutí


>>Aktuální nabídku kurů zdravého hubnutí najdete zde<<


 

Diskuze proběhla 1. března 2023 v přednáškovém sále hotelu Marianeum v Praze. Záznam z celé diskuze najdete zde

 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři