TOPlist
Sledujte nás:

„Životně“ důležité laboratorní hodnoty

Zpět

Součástí aktivního přístupu ke svému zdraví je znalost některých základních biochemických parametrů. Pokud hubnete, právě na níže uvedených parametrech uvidíte, zda se s úbytkem kilogramů zlepšuje i vaše zdravotní prognóza.

Vyšetření cholesterolu je součástí laboratorních vyšetření, která se provádějí při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. Frekvence vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi je stanovena ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví o obsahu a časovém rozmezí preventivních prohlídek. Provádí se v rámci první preventivní prohlídky u praktického lékaře pro dospělé, tj. v 18 letech, a dále ve 40, 50 a 60 letech věku. Zjišťuje se celkový plazmatický cholesterol a plazmatické lipoproteiny včetně triacylglycerolů (LDL a HDL). Uvedená frekvence je stanovena pro preventivní vyšetření, tzn. pro vyšetření pacienta, který nemá žádné zdravotní problémy, jež by nasvědčovaly nějakému onemocnění souvisejícímu s hladinou cholesterolu v krvi.

Pokud jsou k tomu zdravotní důvody (pacient má vysokou hladinu cholesterolu a související zdravotní problémy), indikuje lékař v rámci péče o pacienta a jeho léčby další vyšetření cholesterolu v potřebných intervalech, mimo preventivní prohlídky. I tato vyšetření plně hradí zdravotní pojišťovna.Není-li k vyšetření zdravotní indikace, pacient může na základě vlastního rozhodnutí svého lékaře o vyšetření požádat. V tom případě ale pojišťovna vyšetření nehradí a pacient sám bude muset lékaři uhradit příslušnou smluvní cenu – s její výší musí být předem seznámen a musí s ní souhlasit

Referenční meze tj. rozmezí, ve kterém by se hodnota měla pohybovat, se mohou nepatrně mezi laboratořemi lišit.

Glykemie: 3,33-5,59 mmol/l, hladina krevního cukru na lačno. Hodnotu nízkou nazýváme hypoglykemií, je nebezpečná vůči našemu mozku. Vysoká hodnota krevního cukru se nazývá hyperglykémie a je podkladem diabetu.

Celkový cholesterol:2,9-5,00 mmol/l.: celkový cholesterol- samotná hodnota celkového cholesterolu není až tak zásadní, rozhodující jsou jednotlivé frakce – HDL cholesterol, LDL cholesterol, TG triacylglyceroly .

TG: 0,45-1,70 mmol/l – triacylgylceroly, patří mezi aterogenní lipidy, tj. zhoršují aterosklerózu. Mohou se zvyšovat např. u diabetiků při velkém příjmu fruktózy z ovoce, čím nižší tím lepší. Jejich zvýšená hodnota je velmi častá při poruše lipidového metabolismu.

HDL: 1,20-2,70 mmol/l – cholesterol o vysoké hustotě, lidově zvaný hodný cholesterol. Je dobré ho mít co nejvyšší. Ženy do menopausy mají LDL fyziologicky vyšší, což je chrání před srdečně-cévními příhodami. Proto dostane muž častěji infarkt v mladším věku. Po menopauze se hodnoty HDL mezi oběma pohlavími vyrovnávají. HDL stoupá pravidelnou fyzickou aktivitou. Tento „hodný cholesterol“ vezme aterogenní částice a pošle je k vyloučení do trávicího traktu. V současné době je považována dostatečně vysoká hodnota HDL jako téměř nejdůležitější prognostický rizikový faktor.

LDL:1,20-3,00 mmol/l – část lipidového spektra s nízkou hustotou. LDL je proaterogenní, podílí se na vzniku aterosklerózy. Pamatujte si ho jako „líný“ cholesterol. LDL vezme tukové částečky a nacpe je do cévní stěny, ze které se stane rigidní trubice namísto pružné cévy. Cílem je ho mít LDL co nejnižší. LDL je částečně ovlivnitelný stravou.

Krevní tlak: za arteriální hypertenzi považujeme opakovaně naměřený krevní tlak nad či včetně 140/90 mmHg. Jako optimální krevní tlak považujeme hodnoty do 120/80 mmHg.

Framinghamské riziko 5, je procentuálně vyjádřená pravděpodobnost, že vás postihne srdečně cévní příhoda během následujících 5ti let. Hodnota se počítá z věku, systolického tlaku, hodnoty triacylglycerolů, HDL cholesterolu, LDL cholesterolu, údajů o diabetu, kuřáctví, funkci levé komory srdeční. Stejně tak se dá vypočítat riziko srdečně-cévní příhody v průběhu následujících 10ti let.

Pas – obvod pasu v cm. Obvod pasu je velmi důležitý údaj při hodnocení rizik vyplývajících z obezity. Obvod pasu má důležitější výpovědní hodnotu než BMI.

Ženy by měly mít obvod pasu do 80 cm. Pro muže je rizikový pas nad 94 cm. Významné zdravotní riziko je u žen s pasem nad 88 cm a u mužů nad 102 cm.

Když hubnete počítejte centimetry a ne kilogramy!

Níže uvádím základní údaje používané k hodnocení tělesného složení, které vyšetřujeme v Laboratoři sportovní motoriky FTVS UK.

Pro posouzení tělesného složení používáme celotělovou multifrekvenční bioimpedanční metodu a predikční rovnice, které jsou upraveny pro danou skupinu sledovaných jedinců.

%tuku – je procento tuku, vyjádřené v procentu tělesné hmotnosti. Tato hodnota je závislá na trénovanosti, věku a pohlaví. Pro muže bez pravidelného sportovního tréninku jsou normální hodnoty mezi 15-18%, u žen jsou o cca 3-5% vyšší. Hodnoty stanovené kaliperem, měření tlouštky kožní řasy, jsou hodnoty cca o 5% nižší, než zde presentované hodnoty, které jsou stanoveny pomocí bioimpedančního měření.

ECM/BMC – poměr mimobuněčné a vnitrobuněčné hmoty – charakterizuje kvalitu svalové hmoty. Platí, že čím je tato hodnota nižší, tím lepší jsou předpoklady pro svalovou práci, svalová hmota je „kvalitnější. Tento koeficient je závislý na trénovanosti, věku a pohlaví.

Pro jedince bez pravidelného pohybového tréninku se pohybuje v rozmezí 0,75-1,05 pro věk cca 17-60 let. Ženy mají zpravidla hodnoty o 0,02-0,04 vyšší než stejně trénovaní muži.

Děti a senioři mají hodnoty běžně vyšší než 1,00.

Trénovaní naopak nižší než 0,7.

Dle kontrolní hodnoty ECM/BMC posoudíme, zda dochází k tvorbě aktivní svalové hmoty, zda je vhodně zvolená fyzická aktivita a její intenzita.

TBW – celkové množství vody v organismu. Platí, že u zdravých jedinců je obsah vody v těle u mužů v rozmezí 55-65% (TBW/hmotnost*100) a u žen 50-60%.

FFM, fat free mass – tukuprostá hmotnost, která se získá odečtením hmotnosti tuku od tělesné hmotnosti.

VO2max.kg-1 – je hodnota maximální spotřeby kyslíku.

Hodnota u jedinců bez pravidelného pohybového tréninku klesá zhruba od věku 18let. Ženy mají hodnoty zhruba o 10% nižší než stejně trénovaní muži. Trénovaní jedinci mohou mít hodnoty i vyšší než 80 ml, naopak osoby bez pravidelného pohybového tréninku mají hodnoty v rozmezí 30-50 ml. Hodnoty stanovené na běhacím koberci jsou cca o 10% vyšší než hodnoty stanovené na šlapacím ergometru.

Podle kontrolní hodnoty maximální spotřeby kyslíku posoudíme, zda dochází ke zlepšení tolerance zátěže, zvyšování fyzické aktivity.

MUDr. Marie Skalská

skalska@stob.cz

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 05. 2013 20:26
15.5.2013
Pas mám 101cm.Takže mám pořád,co dělat,abych jestě zhubla.
10. 05. 2013 09:05
vždy jsem se taky dívala na kg než cm..
06. 05. 2013 08:57
No není to tak strašné
21. 04. 2013 14:08
ještě mi chybí zhubnout 8 cm-jinak váhu mám již v normě
19. 03. 2013 13:12
Na "laboratořů chodím 4x ročně, takže jsem včas varovaná, když se něco děje. Diaporadna a obvodní lékař.
17. 03. 2013 22:55
S tím pasem musim něco udělat;-)
17. 03. 2013 07:33
Chodím na internu, před hubnutím hraniční hodnoty, tak doufám, že se to zlepší !
13. 03. 2013 10:30
Díky za užitečnou teorii :-)
01. 03. 2013 16:07
CHodím pravidelně na preventivní odběry a kromě zvýšených trialgycerolů má všechno v normě.
01. 03. 2013 07:46
po přečtení jsem hned vytáhla papíry od doktora a porovnala a dobrý :)
28. 02. 2013 17:28
Teď mám jít na krevní odběry, tak srovnám a uvidím. Velmi zajímavý článek.
Snad mé hodnoty budou v normě.
26. 02. 2013 12:53
výborný článeček... musím se objednat na vyšetření a konečně budu vědět co tam je napsáno :o)
14. 09. 2011 13:34
Tak jsme zvědavi na výsledky...MaSka
13. 09. 2011 12:34
všechny důležité údaje na jednom místě! Tisknu si a srovnám po vyšetření.

Naši partneři