TOPlist
Sledujte nás:

10 rad, jak snížit množství soli při vaření

Zpět
 

Ing. Hana Málková, Bc. Tereza Beníčková

Hlavní a obrovskou výhodou domácí přípravy jídel je, že vždy víte, co do daného pokrmu přidáváte a také znáte množství použitých surovin. I v případě omezování soli v jídelníčku je tak domácí příprava vhodnější. Navíc v případě, že znáte pár triků, jak jídlo dochutit bez toho, abyste vypotřebovali jednu celou slánku, je to dvojitá výhra.

A my vám těch pár triků, jak sůl při vaření omezit, aniž by to výsledným pokrmům ubralo na chuti, nyní ukážeme. Možná i díky tomuto článku zjistíte, že chuť nemusí být jen (ne)slaná.

Hned na začátek je však důležité zmínit, že pokud jste na slanou chuť zvyklí, snižujte její množství raději postupně.

U soli platí podobné pravidlo jako u cukru - tak jak jste si na slanou chuť zvykli, tak můžete tento návyk postupně odbourat. Možná vám bude ze začátku jídlo připadat nevýrazné a mdlé, ale uvidíte, že za nějakou dobu si zvyknete a začnete si užívat základních chutí, které jsou často v přesolených jídlech potlačeny.

1.      Kořeňte

Při omezování soli při vaření jsou bylinky a koření jasnou volbou. Zvláště když jsou správně vybrané, dokážou perfektně doladit chuť jídla. Skvělé jsou samozřejmě čerstvé bylinky, které lze často koupit i mimo sezónu v běžných supermarketech. Sušené bylinky však nemusí nutně za těmi čerstvými, co se týče chuti, vůbec zaostávat.

Při vaření bychom doporučovali používat spíše jednodruhové koření, a to z toho důvodu, že různé kořenící směsi obsahují často velké množství soli, a tak byste si na cestě za omezováním soli příliš nepomohli.

Pokud jste na kořenící směsi zvyklí, zkuste vybírat ty bez soli, nebo zapojte svou fantazii a připravte si svou vlastní kořenící směs pouze ze sušených bylinek. Do polévky je skvělou volbou například bazalka, petržel, libeček nebo výrazná majoránka.

2.      Používejte česnek, cibuli, kořenovou zeleninu

Zkrátka využijte přirozeně výrazné chuti potravin. A takový česnek nebo cibule má, co se týče chuti, hodně co nabídnout.

Výraznou chuť má také kořenová zelenina. Vzpomeňte si například na svíčkovou, která se bez správného základu připraveného právě z kořenové zeleniny naprosto neobejde. A jistě to není jediné jídlo, jemuž právě kořenová zelenina dodává tu správnou chuť.

3.      Okyselujte

Nebojte se k dochucení pokrmů používat citronovou nebo limetkovou šťávu. Do některých pokrmů se hodí například i pomerančová nebo grepová.

Skvělé jsou také různé druhy octů - např. balsamikový, jablečný, ale existuje i mnoho dalších druhů, které jen čekají na to, až objevíte kouzlo jejich chuti.

4.      Místo bujónu poctivý vývar

Připravte si poctivý domácí vývar, kterému dodá chuť maso a zelenina, a který tak není třeba tolik solit. Následně můžete vývar použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů, které vývar skvěle dochutí.

A protože takový poctivý vývar není zrovna minutkovou záležitostí, při jeho přípravě ho udělejte rovnou větší množství a následně ho zamrazte po jednotlivých porcích. Budete ho tak mít kdykoli k dispozici stejně jako byste sáhli po bujónu v kostce.

5.      Nesolte dvakrát

Pokud pokrm obsahuje výrazně slané suroviny, je zbytečné ho dále solit.  Takovými surovinami mohou být například sušená rajčata, olivy, slaný sýr, šunka, uzenina, uzené ryby apod. Stejně tak k výraznému masu či omáčce už není třeba solit přílohu.

6.      Používejte kvalitní suroviny

Mnohdy můžete sůl ušetřit i tím, že budete používat kvalitní suroviny. U těch méně kvalitních jsou často používány různé náhražky, jako je škrob, velké množství vody apod., chuťově nejsou tak dobré a je potřeba celé jídlo více dosolit. 

Někdy to může být ale i naopak a právě horší kvalita je maskovaná velkým množstvím přidané soli nebo například glutamátu. V obou případech sůl použitím kvalitních potravin ušetříte.

Dalším příkladem může být i zralá zelenina, plně vyzrálá rajčata žádné dosolování nepotřebují, ale nezralá je většinou třeba ještě dochucovat.

7.      Využijte přírodního glutamátu

Glutamát sodný dokáže zvýraznit chuť a aroma potravin a může tak nahradit sůl. Většina ho zná jen jako přídatnou látku skrývající se pod kódem E621. Glutamát je však v řadě potravin přítomný i přirozeně, na glutamát jsou bohatá například rajčata, houby nebo zrající sýry. 

8.      Konzervy slijte a propláchněte

Pokud používáte sterilovanou zeleninu nebo luštěniny, nálev je mnohdy velmi slaný. Proto ho vždy slijte a zeleninu ještě propláchněte.

9.      Raději méně než více

V průběhu vaření raději solte méně, dosolit se jídlo dá vždy, ale pokud jídlo přesolíte už v počátku, tak s tím stěží něco uděláte. Často také platí pravidlo, že se hotový pokrm po nějaké době rozleží a chutě ještě vyniknou, zjistíte pak, že by soli bývalo stačilo méně.  

10.  Odstraňte slánku ze stolu

Řada lidí dosoluje naprosto automaticky každé jídlo, ať je slané jakkoli. Pokud nebude slánka po ruce, solení tak lze omezit.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 12. 2017 09:45
:-)
30. 11. 2017 17:52
29. 11. 2017 12:32
Já stejně jako Dana prakticky nesolím a manžel si jídlo dosoluje.
29. 11. 2017 08:51
Zvyknem si na jeseň vňate- petržlen, zeler, kôpor a feferonky nadrobno nasekané nakladať do soli a natlačiť do malých pohárov (od detskej výživy), ktoré držím v chladničke počas celého roka. Touto zmesou potom prichucujem jedlá. S prípravou vývaru do rezervy je dobrý nápad, ale ešte by ma zaujímalo či sa rovnako dajú využívať vývary zo zeleniny, zemiakov či luštenín ???
28. 11. 2017 20:43
Já si jídlo skoro vůbec nesolím, ale manžel dosoluje až moc, ale jemu to evidentně nevadí.
28. 11. 2017 14:57
tato opatření tento měsíc pomalu zavádím
28. 11. 2017 08:51
Děkuji za rady , nikdy jsem sterilovanou zeleninu neproplachovala-vyzkouším
28. 11. 2017 08:48
Díky za info
28. 11. 2017 05:27
Děkuji za rady
27. 11. 2017 23:45
Velmi cenné rady. Díky.
27. 11. 2017 23:45
Velmi cenné rady. Díky.
27. 11. 2017 22:19
to jsou podnětné mávrhy
27. 11. 2017 21:56
ty bylinky se musím naučit používat místo soli
27. 11. 2017 21:43
Proplachovat sterilovanou zeleninu mě nikdy nenapadlo. Díky za tuto i další rady.
27. 11. 2017 21:31
díky za rady, užitečný článek
27. 11. 2017 20:27
Děkuji za tipy. Mám oblíbenou také kurkumu - o soli na obale nic nepíšou, tak snad žádnou neobsahuje.
27. 11. 2017 20:17
Díky za skvělé rady, budu se jimi řídit a hlavně tím ošidím manžela a syna :-))) Solí hodně a nemůžu je donutit solit méně, tak to zkusím podle Vás. Díky!
27. 11. 2017 18:26
Díky za rady, spoustu z nich už dávno využívám, nyní jsem snad ještě zavedla, že jsem slánku ze stolu schovala a jídlo při přípravě méně solím. Rodina si už ale zvyká a neremcá tak jako na začátku měsíce :-).
27. 11. 2017 18:07
Děkuji za pěkný článek, většinu z uvedených rad používám, ještě začnu proplachovat konzervy i když je používám sporadicky.
27. 11. 2017 17:58
Snažím se rady z článku praktikovat v praxi.
27. 11. 2017 17:14
Já jsem v rodině pověstná tím, že solím velmi málo. Mnou uvařená jídla se všem mimo mne zdají málo slaná. Ale já na tom nehodlám nic měnit, tento měsíc jsem zjistila, že soli mám i tak docela dost.
27. 11. 2017 16:36
Děkuji za článek s radami budu se snažit je dodržovat
27. 11. 2017 16:25
V podstatě většinu rad už jsem uvedla do praxe, některé již dávno a některé v poslední době. Základ je asi v domácím vývaru a minimální používání polotovarů a používání bylinek a hub rozemletých na prášek.
27. 11. 2017 16:12
Dobré rady. Budu se snažit dodržovat.
27. 11. 2017 14:42
Slánku na stole nemáme, konzervy slévám, ale neproplachuji - mám pocit, že bych kromě soli vypláchla i další látky
27. 11. 2017 13:36
Hezké rady. :-)
27. 11. 2017 13:27
Děkuji za bezvadný článek,vynasnažím se těchto rad držet.Ne vše dodržuji.
27. 11. 2017 09:39
Děkuji za rady, to proplachování sterilizované zeleniny je dobrá rada, to tedy nedělám .
27. 11. 2017 09:34
Česnek, Cibule, majoránka a libečlibeček jsou mí favoriti a nahradí perfektně velkou část soli ve většině jídel.
27. 11. 2017 09:32
Užitečné informace, většinu rad používám.
27. 11. 2017 08:55
Slánku na stole jsme nikdy neměli. Kořenící směs si míchám z rozmarýnu, bazalky, tymiánu, levandule, dobromysli a saturejky. Je to podobné provensálskému
27. 11. 2017 08:43
Bezvadné rady, těší mě, že na mnohé z nich už jsem přišla sama
27. 11. 2017 08:21
Snažím se až si strávníci někdy stěžují, že je jídlo málo slané,
27. 11. 2017 07:31
Díky za další rady, to se vždycky hodí
27. 11. 2017 07:28
Pěkný článek.Děkuji za rady.
27. 11. 2017 07:18
Dpraktické rady.
27. 11. 2017 07:07
Už jsem se naučila solit minimálně.

Naši partneři