TOPlist


Bez soli to nejde, ale potřebujeme jí tolik?

 

 

Množství soli v jídelníčcích české populace je průměrně 2-3x vyšší, než se doporučuje. Pokud se vás vysoký příjem soli také týká, pokuste se o jeho postupné snižování. Preference slané chuti je především návyk, a tak jak jsme si na slanou chuť zvykli, tak můžeme tento návyk postupně odbourat!

Sůl potřebujeme

Prvky obsažené v soli, tedy sodík a chlor, jsou pro náš život nezbytné. Sodík je potřebný pro přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá společně s chlorem udržovat rovnováhu tělesných tekutin. Chlor je mimo jiné součástí kyseliny chlorovodíkové obsažené v žaludeční šťávě, která je důležitá pro trávení potravy.

Bez sodíku a chloru bychom se tedy neobešli, nicméně všeho moc škodí a vysoký příjem s sebou přináší mnohá zdravotní rizika. A zejména zastoupení sodíku je v našich jídelníčcích většinou o dost vyšší, než by mělo být.

Proč nadbytek soli škodí?

Dlouhodobý nadměrný příjem sodíku může vést u citlivých osob ke vzniku hypertenze a následně dalších souvisejících komplikací. Mechanismus vzniku hypertenze při nadbytku sodíku spočívá ve snaze regulovat a ustálit osmolalitu tělesných tekutin. V ledvinách tak dochází k retenci vody a zvyšování objemu extracelulární tekutiny.

Nadměrný příjem sodíku může přispívat také ke vzniku osteoporózy, nádorového onemocnění žaludku, vzniku ledvinových kamenů a dalších zdravotních komplikací.

Sůl může také zvyšovat chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou.

Stačí lžička soli denně!

Dle doporučení bychom měli denně přijímat maximálně  5-6 g soli (s výjimkou těžce pracujících), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Realita je však jiná a ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany, soli konzumujeme okolo 14 g denně.

Odkud se sůl v našich jídelníčcích bere?

Mnohem větší podíl než samotné dosolování pokrmů a používání soli při vaření tvoří sůl obsažená v samotných potravinách. Sůl z průmyslově vyráběných potravin tvoří ve vyspělých zemích cca 75 % celkového příjmu soli, 10-15 % tvoří sůl přidaná během vaření a přisolování hotových pokrmů a jen 5-10 % tvoří potraviny s přirozeným obsahem soli (resp. sodíku).

V evropských zemích jsou hlavními zdroji soli základní potraviny jako chléb, cereálie a pekařské výrobky, dále masné výrobky a sýry.

Průměrný obsah soli v některých potravinách:

šunka

2,2 g/100 g

salám

2,5 g/100 g

niva

4 g/100 g

balkánský sýr

4,5 g/100 g

olivy

4 g/100 g

slané tyčinky

3,5 g/100 g

chipsy

1,7 g/100 g

cheeseburger

1,7 g/porce

pečivo

0,7–3 g/100 g

Další údaje o obsahu soli se dozvíte v naší databázi potravin.


Vyčerpat celodenní dávku soli můžete i v jednom jediném jídle nebo třeba při večerním zobání...

   

Na každé fotografii je znázorněno množství potravin, které obsahují 5 g soli.

Pokud chodíte na jídlo do restaurace, i tam můžete v jednom obědě či večeři hravě vyčerpat celodenní příjem soli. Není nad domácí přípravu!

Sledujte obaly!

O tom, že se vyplatí sledovat potravinové obaly, už jste se mohli dozvědět ve výzvě 23.

Věnujte pozornost tabulce nutričních hodnot, kde najdete i informace o obsahu soli. Obsah sodíku se vyjadřuje vždy ve formě soli (obsah soli = obsah sodíku x 2,5). Nedivte se, že na sůl můžete narazit i ve výrobcích, kde byste ji nečekali. Ne vždy to znamená, že se do výrobku sůl přidává, ale může se jednat jen o přirozeně se vyskytující sodík.

A jak příjem soli snížit? Plno praktických rad se dočtete v blogu.

NOVINKA! Pokud vás zajímá, kolik soli je skryto ve vašem jídelníčku, vyzkoušejte program Sebekoučink, který nově sleduje i příjem soli! Společně s novým semaforkem, jsme pro vás navíc aktualizovali a doplnili databázi potravin, a tak bude používání Sebekoučinku ještě příjemnější.

Kolik soli vám program Sebekoučink napočítal? "Pochlubte se" v komentářích :-)

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

10. 09. 2018 16:39

Popesa

My solíme velmi málo, slané věci mi nechutnají. Až na jednu výjimku a to jsou korbačiky, ale dám si jen občas.

02. 09. 2018 18:23

babicka Eva

Solí šetřím, ale občas si dám i balkánský sýr na šoúský salát.

31. 08. 2018 19:48

zdenalan

Je škoda že je sýr skoro každý tak slaný, mam všechny ráda.

31. 08. 2018 10:46

lenkavy

Taky mě překvapuje, jak jsou na tom chipsy ve srovnání s jinými potravinami.

31. 08. 2018 08:04

crhovam

Jistě je dobré hlídat příjem soli, ale zas až tak moc bych si s tím hlavu nelámala. Žádná studie neprokázala, že by snížení konzumace soli vedla ke snížení tlaku a tělo má spoustu různých mechanismů, jak se zbavit přebytečné soli. Všechny ostatní problémy jsou více méně spojené s obezitou a s příjmem velmi zprocesovaného jídla, takže se teď vědci přiklání k názoru, že nejsou spojeny s nadměrnou konzumací soli (obsažené v tomto jídle), ale spíš tím koktejlem různých aditiv, které se v nich vyskytují.

29. 08. 2018 19:07

LuckaN78

snažím se solí šetřít, ale občas si taky dám něco z těch "slanějších" dobrot...

29. 08. 2018 11:41

muriela

Solím málo, myslím že se do 6g/den vejdu, sebekoučink teď nemám nastavený, tak si to neověřím, ale je to dobrý nápad, přidat semaforek se solí :-)

28. 08. 2018 22:07

coumba

Klosa, mirky: Mám s manželem úplně stejný problém. A to má cukrovku a vysoký tlak a dosoluje všechno i bez ochutnání.

28. 08. 2018 14:01

bessi

Snažím se solit minimálně, mám ráda přirozenou chuť jídla. Ale v tabulce mě překvapilo, že chipsy mají méně soli než šunka.

28. 08. 2018 06:59

Veve12

Snažím se sůl omezovat a jsem zvědavá co spočítám v Sebekoučinku :-)

28. 08. 2018 05:55

dasa67

Snažím se solit méně a nejím hodně slané potraviny, nový semaforek v Sebekoučinku budu muset někdy vyzkoušet, může to být zajímavé a přínosné.

27. 08. 2018 22:26

Niraska

Solím málo, někdy skoro vůbec, mám ráda chuť jídla jako takovou.
Hlídání soli v Sebekoučinku je fajn :-)

27. 08. 2018 20:52

zdenalan

Snažim se solit málo.

27. 08. 2018 13:28

tkoskubova

Děkuji za přínosné informace,snažįm se solit co nějméně.

27. 08. 2018 12:29

ekavkova

Slanou chuť potravin mám ráda, proto se musím hlídat. Nový Sebekoučink je výborný pomocník

27. 08. 2018 09:44

filipova

stalo se mi že jsem uvařila návštěvě vynikající kuřecí vývar s nudlemi kuř.masem a zeleninou a manžel kamarádky aniž by ochutnal, vylil do polévky asi 1/4 lahve maggi, dosolil, dopepřil - no hnus úplně zkazil chuť polévky a mělo to jen chu´t maggi, jemu bych fakt chtěla vařit, naopak jse u této kamarádky polévku jedla a i když byla domácí chutnala jak z pytlíku

27. 08. 2018 08:21

Masa55

Momentálně ujíždím na balkánském sýru, jím ho denně. No jsem zvědavá co mi na to řekne sebekoučink...

27. 08. 2018 08:15

Mirki

S Klosa 100% souhlas, snad máme i stejného manžela.

27. 08. 2018 07:18

klosa

Já solím málo .Když byly děti malé naučila jsem se solit málo a to mi zůstalo . Ale horší je to s manželem aniž by ochutnal tak si hned do polévky dá maggi nebo vegetu.

27. 08. 2018 06:49

ajanka

Tak to je fajn, že to za nás sebekoučink ohlídá a naučí nebo ukáže nám, kde máme problém....

27. 08. 2018 05:37

Hanakomo

Vše si musíme hlídat bohužel - :))))

27. 08. 2018 05:18

Jirina55

Tak to mně občas taky překvapí. ....

27. 08. 2018 04:25

nevzdavatse

Fascinuje mne. kolik lidí dokáže zasednout ke stolu a rovnou přidávat sůl a maggi, aniž by jídlo ochutnali. Já se snažím solit opravdu málo.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma