TOPlist
Sledujte nás:

5 důvodů, proč zařadit oves do jídelníčku

Zpět

Ovesné vločky a další produkty z ovsa představují opravdu perfektní zdroj energie a živin, a proto jsou s oblibou doporučovány výživovými specialisty a zařazovány na seznam tzv. funkčních potravin. Jsou univerzální potravinou vhodnou pro děti, sportovce i hubnoucí. 

Proč tedy oves a ovesné vločky zařadit do jídelníčku? 

1. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny

Oves a ovesné vločky obsahují minimum cukru, mají nízký glykemický index, výbornou sytivost a stravitelnost. 

V praxi potkáváme i klienty, kteří „syrové“ ovesné vločky těžce tráví. Je-li to i váš případ, pak si vločky předem namáčejte nebo je krátce povařte. Sacharidy se teplem a vodou rozštěpí na menší látky, které jsou již lépe stravitelné.  

Vločky vynikají poměrně vysokým obsahem vlákniny, ve 100 g je jí obsaženo necelých 13 g.

2. Vyzdvihujeme obsah beta-glukanů 

Oves a ovesné vločky jsou ceněny pro vysoký obsah beta-glukanů, což je druh rozpustné vlákniny, která umí ve střevě vázat cholesterol ze žlučových kyselin a vylučovat ho ven z těla. Bylo prokázáno, že příjem beta-glukanů v množství alespoň 3 g denně napomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu

Beta-glukany také snižují glykemický index celého jídla postprandiální glykemii (hladinu cukru po jídle) u diabetiků, proto mohou oves zařadit do jídelníčku i diabetici. 

Společně s dalšími druhy vlákniny slouží beta-glukany jako prebiotikum – tj. potrava pro „hodné“ mikroby v našem trávicím traktu.

Obsah beta-glukanů v ovsu se pohybuje v rozmezí 3–7 %. Lépe je na tom pouze ječmen (3–11 % beta-glukanů), obsah beta-glukanů v dalších druzích obilovin se pohybuje okolo 1 %. 

3. Obsah bílkovin a tuků také není k zahození  

Víme, obilí není maso. Přesto však stojí za zmínku, že oves obsahuje ve srovnání s ostatními obilovinami o 20–30 % více bílkovin. V ovesných vločkách je jich celkem obsaženo okolo 13 g ve 100 g. Bílkoviny z ovsa mají i velmi dobré složení esenciálních aminokyselin.  

Také skladba tuků je velmi prospěšná. Celkem jich ovesné vločky obsahují necelých 6 g ve 100 g. 70–80 % tvoří nenasycené mastné kyseliny, které jsou v jídelníčcích často potlačovány na úkor nasycených. 

Pozor. Nenasycené mastné kyseliny jsou citlivé na žluknutí, proto ovesné produkty dobře skladujte – v suchu, temnu, dobře těsnících nádobách nebo obaly pečlivě zavírejte. 

4. Oves je bohatý i na mikronutrienty

Obsahuje řadu vitamínů (zejména vitaminy skupiny B, dále vitamin E) a minerálních látek (draslík, hořčík, železo, zinek). 

5. Široké využití v kuchyni 

Asi nejčastějším pokrmem z ovsa, resp. vloček, jsou ovesné kaše. Vločky povařte v mléce nebo vodě, popř. rostlinném nápoji. Nebo vločky nasypte do mléka (vody či rostlinného nápoje) večer a ráno je hotovo. Kaši si dochutíte dle chuti – oříšky, semínky, sušeným nebo čerstvým ovocem, připravit si můžete i kaši slanou. Paleta chutí a barev je opravdu bohatá.  

Z vloček si můžete namíchat své vlastní müsli či instantní kaši. Do müsli stačí přidat oříšky, semínka a sušené ovoce, v případě instantní kaše nezapomeňte na sušené mléko, syrovátku nebo protein. 

Oves a vločky najdete i v různých snídaňových cereáliích, tyčinkách a sušenkách, zde je ale třeba pečlivě vybírat. Sledujte, kolik % ovsa je ve výrobku obsaženo, a jaké je celkové složení výrobku (pozor dejte zejména na obsah cukru, tuků a vlákniny). 

Vhodné složení mají například Nestlé Ovesné Cheerios, které obsahují 91 % celozrnného ovsa, 10,3 g vlákniny a jen 9 g cukru ve 100 g výrobku, což je asi 3x méně ve srovnání s obdobnými produkty na trhu. K cereáliím stačí přidat mléko nebo jogurt, ovoce, oříšky a snídaně je hotová.

 

Vločky a ovesná mouka se hodí i na zahušťování polévek i omáček, jako zavářka do polévek, do sekané a karbanátků místo bílé žemle, do různých sladkých i slaných nákypů. 

Ovesnou mouku nebo vločky využijete i při pečení bábovek, koláčů, muffinů nebo při přípravě lívanců či palačinek.

V poslední době narostla obliba smoothie. Pokud k ovoci a zelenině přidáte i vločky a mléčný výrobek (ideálně zakysaný, neslazený), pak máte chutný a nutričně hodnotný nápoj, který vás zasytí. 

Inspirujte se třeba receptem na malinové smoothie s ovesnými vločkami, který se hodí i do redukčního jídelníčku.

 

A když nechcete jen mouku a vločky? 

Zkuste celý oves. Rychlé vaření však neslibujeme. Namáčení a vaření je obdobné jako u ječných krup. Oves se hodí se jako příloha, například místo rýže, na přípravu nákypů, jako zavářka do polévky místo těstovin nebo po rozmixování z něj připravíte kaši (místo ovesných vloček).

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 10. 2020 08:34
zdenalan: to je dobrý nápad s tím kompotem , to poradím mamce.
13. 10. 2020 08:33
zdenalan: to je dobrý nápad s tím kompotem , to poradím mamce.
07. 10. 2020 19:55
Když jsem byla malá tak nám maminka namáčela vločky do kompotu, měla jsem nejraději švestkový, večer promíchala s kompotem a ráno jsme to snědli. Moc nám to chutnalo, musím si to udělat, úplně jsem to zapomněla. Děkuji za připomenutí.
07. 10. 2020 08:45
Pravidelná snídaně z ovesných vloček uvařených v mléce, doplněná např. roztlučenými vlašskými ořechy a ovocem, upravuje zácpu, obvyklou při hubnutí.

Naši partneři